Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová podlaha v podkroví - spoje OSB

Od: tom84 odpovědí: 6 změna:

Dobry den,
rekonstruluji stary domek a chci davat novou podlahu na pude, ktera bude vyuzivana jako obytne podkrovi. Drive byly primo na tram natlucene palubky ve 2 vrstvach krizem (ty jsem jiz castecne vytrhal, z duvodu napadeni skudci). Mezi tramy byly pak kusy jilu jako izolace a zatizeni podlahy. Tramy maji rozmer cca 200x200mm a roztec 950mm. Jil jsem zacal vybirat a nahradim ho izolaci ze skelne vaty. Nasledne bych chtel udelat zaklop z OSB desek, krocejovou izolaci (opet skelna vata) a nasledne pak uz jen plovouci desku z OSB. Finalni vrstva bude bud laminat nebo drevo.

Mel bych vsak dotaz ohledne spoju desek zaklopu tramu. Protoze tramy maji velkou osovou vzdalenost a navic by mi spoj na nekterych mistech vychazel mimo tram, tak bych tyto spoje provedl rad nasledovne:

Nejprve polozil prvni vrstvu z OSB desek 25mm pero/drazka. Na spoj, ktery by byl mimo tram, bych ze spodni strany nasrouboval prkno, ktere by spoj zpevnilo. Nasledne bych pak na celou plochu polozil 12mm OSB desky, ktere bych se spodni vrstvou slepil a prosrouboval. Tim by se spoj zpevnil i z vrchni strany a zaroven by se jeste zesilila spodni vrstva (kvuli velke rozteci, aby nedochazelo k prohybani a houpani). Slo by takto zaklop resit?

Dalsi varianta by samozdrejme byla bud desky zkratit tak, aby spoj vysel na tramu. Mel bych vsak hodne velky prorez. Nebo varianta s rostem z lati, cemuz bych se chtel vyhnout z duvodu vysky podlahy (pak uz bych neprosel pod klestinami).

Predem vsem dekuji za odpovedi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

a co kdyby jsi jen doplnil mezery mezi trámy roštem?

hodnocení

2x

Jasně píše, že se chce roštu vyhnout.

Nějak bych to neprožíval. OSB 18mm, dvakrát křížem na sebe, slepit, prošroubovat a hotovo.

píše o novém roštu,já o zpevnění a doplnění starého trámoví.

jabraka*
hodnocení

2x

Koupit lze už hotové dvojdesky OSB,které po slepení vytvoří plovoucí nášlapnou desdku.Lepí se lepidlem na dřevo na bázi PVAC.Šrobovat se nic nemusí.

Druhá možnost je nášlapná deska ze sádrovláknitých desek.Možnost kvalitnější,ale sražší.

JB

hodnocení

2x

Týmto sa netrápte,spoj OSB dosiek bude priečný a ďalší rad dosiek posuniete tak,aby ten spoj bol v strede dosky.Lepením nič neskazíte.

tom84
hodnocení

Dekuji Vam vsem za odpovedi. Uvidim jak se mi vejde dalsi rost mezy tramy. Na boku tramu jsou natlucene jeste hranoly, na kterych lezeli jeste volne polozena prkna a cely prostor delili. Ty bych asi musel sundat, aby bylo mozne rost k tramum pripevnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma osb podlaha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]