Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvolit správná systém topení

Od: jizan odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jaký systém topení (i pro ohřev TUV)by jste zvolili pro RD se 3 bytovými jednotkami při tepelné ztrátě cca 30 kw a 400m2. Měl jsem doma již několik odborníků a každý mi doporučuje naprosto něco jiného. Ze začátku jsme uvažovali o tepelném čerpadle voda vzduch, ale tady se pořizovací cena blíží nepříjemně blízko k půl milionu. Pak jsem přemýšlel o peletovém kotli, ale ten mi byl vymlouván kvůli finanční náročnosti jak na pořízení, tak na provoz a nakonec mi byl doporučen klasický elektrokotel, který je prý v nákladech na provoz srovnatelný s peletami, což se mi tedy upřímně moc nezdá. Moc díky za info.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Plynový kondenzační kotel s cca 200l nepřímovyhřívaným zásobníkem.

hodnocení

0x

Plynový kotel, buď s ohřevem vody a smyčkou na teplé vodě, pro okamžitou teplou vodu v bateriích. Nebo plynový kotel a kombinovaný bojler o patřičné velikosti (ta smyčka samozřejmě platí i pro bojler), kdy vlastně v zimě máte ohřev teplé vody v podstatě zdarma, protože se bojler ohřeje současně s radiátory.

jizan
hodnocení

0x
Plyn bohuzel neni v lokalite dostupny a neplanuje se...

V tom případě zateplit...a tepelné čerpadlo.

Peletky nebo kotel na tuhá paliva ano, pokud to bude v automatu...a chcete to obsluhovat.

Nebo kotel na dřevoplyn, pokud máte k dispozici dřevo. Vložíte polena a celý den si toho nemusíte všímat (záleží samozřejmě na druhu dřeva, jak často doplnit).To ostatní stejně, jak jsem uvedl pro plynový kotel. Mají naši mladí a je to super.

mmmal
hodnocení

0x

Řešili jsme,dá se říci podobnou otázku, jakoVy. Starý dům, tepelná ztráta také velká - topení možné pouze na tuhá paliva nové čerpadlo. Nakonec, ač cenově náročnější, jsme se přiklonili k tepelnému čerpadlu - budeme za chvilku staří a nikdo neví, jak nám bude sloužit zdraví. Hodně jsem pročítala informace na internetu, radila se osobně s několika firmami nezávisle na sobě. Konzultovala jsem investici se známími - měla jsem možnost posoudit tři varianty - přechod z kotle na tuhá paliva i přechod z elektřiny na čerpadlo voda vzduch. Ač je to finančně náročnější - návratnost při této investici při velikosti vytápení +- 250m2 (dvě bytové jednotky - dvě patra, domy ze 60tých let) 8let. U jednoho domu již z poloviny doloženo. Neváhejte, zvažte do budoucna. Dala jsem s tím velkou práci - nakonec cenová nabídka s nejkvalitnějším čerpadlem IVT cenová relace pro náš dům něco málo přes 300 tisíc, včetně elektrokotle, zásobníku na vodu 300l.:)

jenda2*

Můžete zveřejnit cenu za sazbu elektřiny pro teúpelné čerpadlo a spotřebu elektřiny v mrazech za 24 hodin? Co mi sdělil prodejce, tak TČ pro výkon 14 kW spotřebuje zhruba 70kWh elektřiny. Nynější sazba je teď po zdražení zhruba 2 Kč za 1kWh. Pro 30 kW to bude mnohem více. Návratnost počítají prodejci z nějakých neznámých veličin, protože to nevychází. 14 kW TČ stojí 230000,- . Spotřeba elektřiny v současných cenách 24000 Kč. Kolem 10. roku nový kompresor v řádu 30000,- podle dostupných ale přibližných údajů. Do 2 let stoupne cena elektřiny v řádech desítek procent díky odklonu od uhlí a jádra. Tepelné čerpadlo se rázem stane finančně neudržitelným zdrojem tepla.

A to podstatné na závěr, starý dům nemůžete vytápět běžnými radiátory tepelným čerpadlem. Výstupní teplota se uvádí 35°C a to je pouze pro podlahové topení nebo stěnové topení. Radiátory možná typu konvektor s ventilátorem. Ale i tak je 35°C pro sálavé vytápění radiátorem běžných rozměrů hloupost.

Jendo2 - nevím co Vám kdo udělal, ale tvrzení, že tepelné čerpadlo není vhodné pro starý dům s radiátory je omyl nebo lež. V létě jsem zprovoznil u syna TČ v objektu cca 170 let starém, TZ cca 13 kW/-15 , radiátory litěné Kalor a vše funguje k naprosté spokojenosti včetně ohřevu TUV a spotřeba 70 kWh / předpokádám za den- 24 hodin/ - tak to je z hospodské diskuze po pátém pivu.

hodnocení

0x

Tepelné čerpadlo a jeho provoz vyjde cenově stejně jako provoz kotle na uhlí nebo dřevo.Jen k tomu nemusíte chodit.Jestliže Vám slouží zdraví jasná volba je dřevo,štepky,špalíčky,hoblovačky a jiný dřevěný odpad.

Jak zvolit správná systém topení
Jak zvolit správná systém topení #2
Jak zvolit správná systém topení #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]