Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz na kotel zn. Dakon Dor 20, rok výr. 2002. Při otevření spodních dvířek, kde je popleník jsem si všiml, že tam tryská voda, tudíž je kotel někde prasklý. Jde to opravářem svařit nebo nějak opravit, nebo je to na výměnu celého kotle? Díky za odpovědi
Podle mě nemá smysl řešit a koupit nový kotel,svařitelné to je ale trvanlivost takové opravy je čistá sázka do loterie. Koupil bych kotel který dokáže spalovat kromě uhlí i dřevo. Dnes se jej válí všude plno často i za dost šměšné částky a nevyužít toho dokud to jde by byla škoda. Nějaké peletky,brikety a biomasa to je ekovýmysl pro bohatší
Opravit jde všechno.
Problém bude, jestli na to chceš záruku
Musíš vypustit vodu z topení, demontovat kotel, (možná i kotel obrátit vzhůru nohama) a pak zavolat opraváře. Ten zhodnotí stav kotle a řekne ti, jestli má cenu takovou opravu dělat.
Spolu musíte najít tu prasklinu, tu on zkusí zavařit a když se mu to podaří, tak raději udělejte (ještě před zamontováním kotle) tlakovou zkoušku kotle.
Je klidně možné, že při tlakové zkoušce ten svar praskne nebo se objeví jiná prasklina.
Pokud se ti podaří kotel i tak opravit, tak stejně začni šetřit na nový. Teď ti havárie vyšla na jaro. Příště může prasknout v lednu a to bude horší situace.
Téhle odpovědi jsem se obával, ale asi jsem jí čekal. Ještě jeden dotaz, je pořád na místě kupovat kotel pouze na hnědé uhlí? Nebo už je módní na biomasu a podobné topivo? Mám na mysli třeba kotel Dakon Dor 4F 14, 18 nebo 24 kW... je už ve 4. třídě a splňuje podmínky ekodesignu...
Dobrý den, všem děkuji za odpovědi. Nový kotel je doma. U prodejce byla poznámka, že na ten typ co jsme koupili se vztahuje i kotlíková dotace. Proto bych toho chtěl využít a mám proto dotaz ohledně toho: kotel je Dakon Dor 4F 24 na hn. uhlí vč. briket, ruční přikládání.
Při vyplňování žádosti chtějí uvést Předmět žádosti a jsou tam tyto možnosti:
A) automatický kotel na tuhá paliva - kombinovaný uhlí/biomasa
B) kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním - výhradně biomasa
C) automatický kotel na tuhá paliva - výhradně biomasa
Potřebuji poradit, do které kolonky patří zrovna Dakon Dor 4F 24... Nějak si nemůžu vybrat...
Díky moc...
Dakon uvádí - dakon.cz/...
Na kotle DOR 4F je možné čerpat příspěvek v rámci tzv. Kotlíkové dotace. Výrobky naleznete v seznamu pod následujícími kódy: DOR 4F 24 SVT kód: 21531
a v SVT je tady svt.sfzp.cz/... a je tam i kontakt.
Obávám se, že na kotel pro tuhá paliva s ručním přikládáním žádnou dotaci nedostanete a provoz takových kotlů bude po roce 2022 zakázán, pokud se naši poslanci neprobudí
Dobrý den, je pravda, že na náš nový kotel dotace není, zmátlo mě, že se to na stránkách, kde jsme kotel kupovali psalo a bylo to zvýrazněno tučnými písmeny. Ale co už... Nový kotel je třída 4 a tudíž nemám obavy, že by byl po roce 2022 zakázán. Nekupovali jsme kotel kvůli dotaci, ale proto, že se starý rozbil a chtěli jsme koupit něco co už bude podle norem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.