Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chystám se na výměnu radiátorů – deskové za ocelové žebrové. Jen už teď tuším, že nebude možné použít dodávané kotvy pro zavěšení radiátorů do zdi. Jaké kotvení se používá, pokud jsou radiátory dále od zdi? Jasně, je tu možnost zeď dorovnat porobetonem, ale moc se mi do toho nechce (žena, malé dítě, bordel...).
A druhá otázka, jak byste postupovali při napojování ze starých trubek na nový radiátor. Staré trubky chci nechat, máme samotíž. Bohužel zrovna u radiátoru na fotce je použit ventil 1 ¼", takže trubky jak ropovody. Napadlo mě redukovat z ocele na mosaznou fitinku s přechodkou na měď 22 (nebo 20) a na ¾" ventil nebo rovnou ½" ventil.
Díky za vaše tipy a rady.
K těm deskovým radiátorům existují držáky. Je potřeba vše proměřit a pak zakoupit. Na potrubí bych při výměně ventilů namontoval termohlavice, před tím bych ale použil redukce na půl coule a pokud by bylo někde potřeba tak ještě mosazné prodloužení, které se vyrábí v různých délkách. Radiátory jsou připravené pro půlcoulové šroubení. Mívali jsme doma samotíž, než jsme přešli na plyn a deskové radiátory topily bez problémů od začátku. I s půlcoulovými ventily.
Ještě doplním, půlcoulové připojení radiátoru má tříčtvrtní připojovací matici.
Nechci vám dělat problémy ,ale samotížný rozvod je,právě jak víte,rozveden trubkami větší světlosti.Neví,nevím, jak by fungovalo seškrcení průtoku na 1/5´´ nebo ještě víc.Kdo ví,jak bude fungovat i seškrcení na podstatně menší průtok deskovým radiátorem.Asi to bude potřeba konzultovat s topenářem.Snad tu někdo z branže bude.
JABRAKA
Dva deskové radiátory už v soustavě jsou a topí v pohodě, jen začínají topit při trochu vyšší teplotě vody.
Pokud Vám nevyhovují dodávané kotvy, protože chcete radiátor dále od zdi (proš?), musíte si udělat držák na míru. Redukovat to můžete.
Hezký víkend.
budu za kacíře a topenáři mě upálí a utopí zároveň. Co takhle v klasickém plastu? Viděl jsem to takto už u vícero radiátorů. Dokonce jedna firma má celý barák udělaný v plastu. Myslím teď topení. Normálně v PPR. Vzali ty pro teplou vodu. Jinak v Polsku se prodávají přímo trubky z řady PPR se zeleným prstencem unvitř zdi trubky. Kolega z toho má celý barák a funguje už x let. Bez problémů a levněji než v mědi a jiných.
Jinak ta frima, to přetřela barvou ty rozvody a vypadají dobře.
Sorry všem topenářům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.