Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové, poraďte prosím od kterého roku platí nový územní plán? Snad je to stejné v celé republice. Při nahlížení do územního nového plánu platí, že růžová barva znamená možnost stavby a bleděmodrá ne. Rozumí tomu tady někdo?
Ptala jsem se zde před časem na boudu (dřevěný přístřešek, či kůlna bez základů) která je stlučena z dřevěných prken před více jak 30 lety bez ohlášení a bez stavebního povolení, jelikož to v té době to nepodléhalo do zápisu k.ú. Problém je ten, že stojí v novém územním plánu na bleděmodré barvě, ale tak dlouho, kdy to tenkrát do nov. úz. plánu nespadalo. Jak se domoci práva, aby se bouda, či kůlna, či dřevěný přístřešek neboural? Děkuji předem za odpovědi... pt
Pokud podle zákona platného v době vzniku "stavby"nebylo nutné stavební povolení ani ohlášení, pak nelze stavbu "znelegalizovat"podle novelizovaného zákona. Takže by mělo stačit prokázat jak dlouho ty "stavby"stojí a pokud skutečně nemusely být tehdy povolené ani ohlášené, nelze najednou jen tak vymáhat jejich odstranění.
Zkuste tady. Najdete tam znění Stavebního zákona od r. 1976 do dneška, a to vždy v té době aktuálně platné znění.
"satam", moc děkuju za odpověď. Chápu, že pro obec je nejjednodušší řešení, nařídit dřvěný přístřešek (kůlnu) odstranit, ale pokud jsem v právu, potřebuju vědět, jak se bránit a uplatnit právo. nevíte, kde pohledám tehdejší znění zákona? Doložila jsem staré fotografie. Děkuji...
@pt - nevíte, kde pohledám tehdejší znění zákona
Tady zakonyprolidi.cz/... nebo tady aplikace.mvcr.cz/...
No, chce to pevné nervy a klidnou hlavu. Kdo se na*ere jako první, ten prohraje.
několik věcí:
- Stavební zákon 50/1976 Sb., (stavba byla posuzována dle tohoto zákonu, je tedy potřeba s ním pracovat. To pro případ, že úředník na Vás vystartuje, že mu nosíte neplatný stavební zákon)
- dále bych Vám poslal jeden výňatek ze školení. Můžete s ním operovat na dotčeném úřadě ale nijak dál jej prosím nešiřte. Úředníkovi jej klidně přenechte.
Budete muset bojovat a nevzdávat se. Je dost možné, že Vás budou vyhazovat ze dveří. Nicméně, je poté možnost nastalou situaci řešit i s krajem. Pokud se se stavebním úřadem nedohodnete, zkuste se obrátit na Kraj.
Poradí Vám, jak dále ve Vašem případu postupovat.
Já měl passport, který jsem chtěl schválit SÚ našeho města a město na mě vystartovalo, že mám černou stavbu. Tak jsem s nimi asi dva měsíce bojoval, než mi bylo sděleno, že budou milosrdní a tu stavbu mi zlegalizují. To že jsem je vlastně vyškolil v dané problematice tady nebudu zmiňovat. Do té doby chtěli pořád jenom bourat a dávat pokuty.
Ještě jedna věc. SÚ má k dispozici letecké snímky. Od 70. let, takže má myslím 4 etapizace, kdy je schopen se podívat na jednotlivé mapy v různých letech. Teď jde jen o to, aby Vaše stavba tam stála ještě v době, kdy platil starý zákon. Ty historické mapy jsou totiž myslím tři nebo čtyři.
Jinak tu kůlnu jste dostali? Koupili? Není o ni zmínka ve smlouvě, v dědickém řízení? To by také pomohlo.
hoďte sem e-mail a já Vám to zašlu.
Pěkný den.
"jasata13", moc děkuju a vážím si Vaší odpovědi. My měli původně zahrádku v pronájmu od města jako všichni sousedé, zahrádky jsou přes cestu naproti domkům (v tu dobu byly v asanačním pásmu, což po sametu padlo). My zahrádku měli v pronájmu někdy od roku 1983-4 a v té do době se stloukl dřevěný přístřešek (kůlna) na nářadí. Samozřejmě, že jsme se byli na obci informovat, kdyby na obci měli námitky, řekli by nám to. Už nevím, zda jsme něco vyplňovali nebo ne, ale ústně nenámitali na obci nic. Šest let po sametu nám obec nabídla zahrádku k odkoupení, jako všem sousedům. My si ji koupili, ale soused ne, časem se odstěhoval a tak jsme požádali obec o odkoupení zahrádky po sousedovi a do dvou let jsme tedy byli vlastníky i zahrádky po sousedovi, kde mu už také stála stlučená kůlna. Takže obě zahrádky, již před koupí měly každá dřevěný přístřešek. Nyní obec dělala šetření, nevím na základě čeho, snad na základě nového úz. plánu a chtěli by kůlny odstranit. zatím je vše v šetření. Nejprve jsem měla doložit staré fotky, kde kůlny již stojí, to jsem doložila, je vidět, že není na zahrádce ještě žádný vysazený strom. Najednou zase mám doložit povolení, či ohlášení. Vím, že jsem na obci byla, ale písemně nic nemám. Nechápu, že si to nenajdou v archívu. Proto jsem ráda, za jakoukoliv zkušenost s dobrým výsledkem pro vlastníka a děkuji za Vaši odpověď... pt
"jasata13", můžete mně napsat do vnitřní pošty, nebude to veřejné... pt, nebo p2rkova@seznam.cz - a děkuji...pt
Poslal jsem Vám dokumenty i starou 50 zákon na e-mail seznamu.cz
Mimo jiné tam máte i kontakt na výborného pána, který se právničinou a stavebním zákonem zabývá. Taky může hodně pomoci. Už jen jeho jméno. Pokud je dotyčný referent úřadu trochu v obraze. Nicméně ve stavařině, je to známá osobnost a má i hodně přednášek na různých školeních právě ve věci stavebního práva.
Co se týče mé pozice, já potřeboval schválit passport. Úřad ale nechtěl a chtěl abych oplocený přístřešek zboural. Což však nešlo, protože plnil doplňkovou funkci stavby a ze strany HZS, kteří chtěli zase kolaudační souhlas nebo souhlas ze strany stavebního úřadu, jinak by mi napařili pokutu.
Nicméně, bych se obrátil na toho pána. Uvidíte jaké jsou jeho možnosti a co Vám nabídne. Je možné že Vám nabídne i právní pomoc, popřípadě asistenci a celou věc zdárně vyřešíte. A nebo Vám jen doporučí prohnat to passportizací.
Rozhodně se ale nevzdávejte. Jakmile úředník ví, že pátráte a hledáte, a že máte něco v ruce, tak ví, že nejedná s Joudou z horní a dolní.
Takže pevné nervy a ať se daří.
Dejte pak echo, jak jste dopadla.
Ještě bych dodal, že jsem se snažil na úřadě dokázat, že stavba nebyla v rozporu s původním SZ, tak na to nebrali zřetel. Možná kdybych to tehdy řešil právníkem, tak by to bylo jiné. Nicméně, si od té doby o úřednicích a městských architektech myslím své. Není to nic hezkého.
Ale mám mezi úředníky mám i kamarády ale ti fungují jinak, narozdíl od jiných honičů vlastního ega.
pt, nejsem odborník, ale domnívám se, že každá obec má svůj územní plán a ten se mění podle potřeb obce.
"milancukrar", děkuji za informaci. Ještě upřesním, koupili jsme vedlejší pozemek s dřevěným přístřeškem (kůlna), na našem pozemku totéž, vše se stlouklo před více jak 30 lety. Když jsme byli tenkrát na obci ohlásit dřevěný přístřešek bez základů, ústně nám bylo sděleno, že není třeba ohlášení ani stavební povolení a nebylo ani třeba zápisu do k.ú., to podle tehdejšího zákona. Nyní podle úz. pl. stojí kůlna po sousedovi i naše na modré ploše (na které se nestaví). Přece není možné podle nového úz. pl. řešit kůlny, které stojí od doby, kdy byly jiné úz. pl. a jiné zákony. Kdo může, poraďte, děkuji... pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.