Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Je velké množství firem, které kromě sídel pro firmy nabízí i trvalé bydliště pro fyzické osoby za poplatek od 99,- až 500,- měsíčně. Nabízí to výhody v podobě parkovacích karet v Praze, možnosti pro zápis do školek, atd.
Máte někdo zkušenosti s těmito službami "virtuálního trvalého bydliště"? Je v tom nějaký háček, má si člověk dát na něco pozor? Popř. které firmy doporučujete?
Já totiž řeším situaci, že mám trvalý pobyt u rodičů a ti mají obavy, že v případě problémů se splácením půjček by mohl exekutor zazvonit i u nich. Sice je nepravděpodobné, že bych se mohl dostal do problémů se splácením, ale žádná jiná záruka, než je změna trvalého bydliště někam jinam, podle právníka neexistuje.
Trvalý pobyt v současném pronájmu není možný - v opačném případě totiž nebude prodloužena smlouva a o to bydlení nechci přijít.
Pro exekutora není podstatné trvalé bydliště, ale místo, kde se povinný zdržuje, popř. zdržoval. Takže změna trvalého bydliště nic neřeší.
@joudic: Nechápu, jak tvoje odpověď souvisí s dotazem. Je to jen zbytečné mentorování.
Exekutor dle právníka půjde všude tam, kde bych se mohl zdržovat. Tzn. kromě korespondenční adresy, kterou banky samozřejmě mají, půjdou i na trvalou adresu.
A v tom je ten problém, protože důkazní břemeno na prokázání vlastnictví jednotlivých věcí by pak leželo na rodičích. A jak mi řekl právník, po 2 letech lidí většinou účtenky vyhazují a hlavně když není faktura, tak účtenky nebývají na jméno. Tzn. vlastnictví věci neprokážete pouhou účtenkou.
Abyste to špatně nepochopili. Nejde mi o to se skrývat, banky vědí, kde mě najdou. Jde mi o to, aby v případě problémů do toho nebyli zataženi i moji rodiče. Prostě aby mohli jít spát s klidem na duši..
mozna ano, jen jsem se snazil poukazat na to, proc se muze rodicum nepozdavat, aby mel trvale bydliste u nich, coz mi neprijde v drtive vetsine okolnosti jako naprosto zadny problem. Mozna jedine popelnice na coz jim prispivam.
@joudic: Možná tomu nebudete věřit, ale jsou i rodiče, kteří nechtějí mít trvalý pobyt potomků u sebe doma už jen z principu. Když už je potomek pryč z hnízda, tak ať je pryč se vším všudy.
taky asi hodne zalezi jak stary jste.. odesel jsem ze skoly a zacal podnikat v tom, co mam rad a bavi me, coz bylo brano jako u nich jako obrovsky handicap vyvolavajici mnoho hadek, a onehda se otec nechal pri videocallu slyset jak jsou pysni, ze vlastne jsem si to cele udelal sam do protivky systemu, ale verte, ze tu rebelii nedokazali zkousnout pres deset, patnact let a nebyla to zadna ruzova zahradka. Nekdy to uznani, ze jste uz dospely a umite se postarat trva holt kurevsky dlouho.
Protoze diky okolnostem velmi casto cestuji, musim mit trvale u rodicu a rodice se slusne zajimaji v rozhovoru, jak se mam a jestli mam dost penez a vsechno v poradku a jsou kdykoli pripraveni pomoci, coz bych vzdy odmitl pokud to umim vyresit sam. Snazim se tak, aby nikdy nebyl zadny problem a ikdyz mladi nebylo nejruzovejsi, ted uz to je fajn. Pokud mate pujcky na blbosti, mel byste se zamyslet... ve smyslu mladym nedela problem si vzit pujcku pres 100k na auto.. ja mam auto hlavne do obchodu, pripadne semtam na vylet, protoze mam dum na vesnici... navic pulku roku jsem v asii, tomu jsem uzpusobil nakup auta, ktere stalo jen 20. Apod. Pokud ja aktivni podnikajici clovek mi staci auto za 20, k cemu ma auto za 100k dvacetilety clovek.
jeste dodam, ze kdysi nekdy 97, jsem si chtel vzit pujcku na auto za 70k, v bance se netvarili nejlepe (vypadal jsem jako dite, coz se mi ted ve 40ti hodi, protoze kazdy mi hada 26) a nakonec to zamitli. Za 3 mesice se velky zamestnavatel rozhodl zmenit sidlo jinam a ja pak nemohl rok najit praci, jak moc jsem v duchu dekoval bankerum, je vam asi jasne
Prosím držet se tématu. Na co jsem si půjčil není předmětem otázky a btw. pokud chce člověk kvalitní rodinné auto, tak 100tis. Kč je málo. Ale o tom se opravdu nechci dohadovat. Navíc jak jsem psal výše, riziko, že bych se dostal do finančních problémů je podle mě minimální. Nabídek na změnu zaměstnání musím měsíčně odmítat několik.
Řeším pouze hypotetickou možnost problémů a jiné řešení, než je změna trvalého bydliště neexistuje. Placení služeb virtuálního trvalého bydliště by mi žádný problém také nedělal.
Chtějí-li rodiče "klidně spát", stačí jim zajít na obecní úřad, prokázat vlastnictví nemovitosti a zrušit Vám trvalý pobyt.
Ovšem k ničemu jim to nebude stejně jako Váš případný virtuální trvalý pobyt, protože by exekutor pravděpodobně navštívil i je.
Vy byste si pak musel vyměnit OP, v němž úřad jako trvalý pobyt zapíše ohlašovnu úřadu.
Zkuste se dohodnout s majitelem nemovitosti, v níž nyní bydlíte. Vysvětlit mu, že v případě exekuce přijde exekutor i když tam trvalý pobyt mít přihlášen nebudete. Můžete mu i připomenout, že bráněním v přihlášení trvalého pobytu porušuje zákon. (Já bych našla bydlení u seriózního pronajímatele.)
PS: Na mne to přes Vaše tvrzení, že Vám nejde o skrývání, působí jinak.
@Previt > s rodiči Vás nic nespojuje > jste snad "ze zkumavky" nebo "odjinud"?
Rodiče by byli jedna z prvních adres, kterou by exekutor navštívil. Virtuálním trvalým pobytem tomu nezabráníte (ani adresou úřadu).
Nejschůdnější cesta je zrušení trvalého pobytu majitelem nemovitosti (rodiči) nebo dohoda s majitelem nemovitosti, v níž bydlíte. Píšete o nadstandardním vztahu. Proč Vám tedy brání v přihlášení trvalého pobytu? To jeho "nepřání" není košer.
Nevím, jestli jsem se tak špatně vyjádřil, že již třetí odpověď, která neodpovídá na mou otázku. Odpovím bodově:
- o skrývání v žádném případě nejde. Banky mají i přímo ve smlouvě mou kontaktní adresu, tzn. změnou trvalého bydliště se pro ně nic nemění.
- majitel nemovitosti ví o tom, že si tu trvalé bydliště můžu zřídit bez jeho souhlasu. Jen si to nepřeje a pokud to udělám, tak prostě další rok smlouvu neprodlouží, což je z jeho strany naprosto legální a v pořádku. O současný pronájem nechci přijít, protože to bydlení je opravdu velmi dobré a s pronajímatelem si jinak vycházíme nadstandardně.
- pokud u rodičů nebudu mít trvalý pobyt, tak potom mě s nimi vůbec nic nespojuje a exekutor nemá žádný legální důvod jít tam.
- zrušení trvalého pobytu a tím pádem mít trvalý pobyt na obecním úřadu je také možnost. Ale tuto možnost nechci já a raději si budu platit trvalý pobyt jinde.
@iz: K doplnění - exekutor by neměl žádný LEGÁLNÍ důvod zabavovat majetek k rodičům, když by mě s nimi nespojovala trvalé bydliště. Tudíž změna trvalého bydliště je jediná 100% ochrana před návštěvou exekutora. Tedy pokud tam nebudu přechodně bydlet fyzicky.
Jaký je rozdíl mezi trvalým bydlištěm "virtuálním" a trvalým bydlištěm v místě pronájmu? Odpovím si sám, ano žádný. Tzn. není relevantní lpět na trvalém bydlišti tam, kde bydlím.
Jaké má důvody nevím, je to čistě věc majitele a já to respektuji.
bohuzel exekutorovi staci, ze jsou to rodice, a ze se stavite parkrat na navstevu, aby mohl prijit, protoze se schova za to, ze ma podezreni, ze se tam zdrzujete a bude legalne za vodou. Neocekavejte naivne, ze vsechno je fer, ...neni, je to jeho obziva a podoji si vas. Vsichni vi, ze to je spatne, ze exekuce neresi stat sam, ale momentalne to tak je, nezmuzete nic. A to opravdu nijak neutocim, je mi po vas prd, rikam fakta a nelibi se mi, ze to tak je. Navic posledni na co mate v insolvenci je pravnik, a abyste dokazal, ze tam byl neopravnene, naopak rodice budou muset dokazat, ze predmety zakoupili oni (a ruku na srdce, uz je fakt tezke vetsinou vsechny doklady dohledat).
Už bych se v komentářích "ztratila", tak radši samostatně.
Exekutor není "blbec", je mu jasné, že na adrese trvalého pobytu na úřadu nebo na adrese virtuálního trvalého pobytu nikdo ve skutečnosti nebydlí a nemá tam žádný majetek.
Takže kam se obrátí? Přece tam, kde měl povinný poslední "normální" trvalý pobyt. Kromě toho se obrátí i na rodiče, případně na další příbuzné (např. sourozence) nebo na bývalé partnery.
Četla jsem i o případu, kdy exekutor přišel vymáhat dluh k lidem, kteří nikdy nic nedlužili, jen proto, že v domě, kde bydleli, kdysi žila dlužnice. (To už je ale extrém.)
PS: Co Vám pořád nezdá na návrhu, aby Vám rodiče zrušili trvalý pobyt? K tomu musí prokázat (např. svědeckými výpověďmi), že u nich už nebydlíte. To by pro exekutora mělo mít větší váhu než "virtuální trvalý pobyt".
@Previt, 29. III. 2019 v 19.49:
Ne, není jedno, kde má povinný trvalý pobyt. Jedno by to mohlo být pouze v případě, že byste měl trvalý pobyt někde, kde by bylo jasné, že tam nemůžete mít žádný majetek. Pokud by vznikl problém se splácením, hledal by exekutor všude, kde byste mohl mít nějaký majetek. (Podle mne by mohl exekutor považovat trvalý pobyt na úřadu nebo virtuální trvalý pobyt za pokus vyhnout se exekuci a podle toho by jednal.)
Píšete, že banky apod. adresu Vašeho skutečného pobytu mají. Nemá ji ale soud, úřady, ... Pokud byste měl v občance trvalý pobyt na úřadu, mohl byste do úřední databáze uvést doručovací adresu. Nevím, jestli je toto možné i v případě virtuálního pobytu.
Poznámka: Píši o návštěvách exekutora, což není totéž jako zabavovat majetek někoho jiného. Ovšem i "pouhá" návštěva exekutora může být nepříjemná.
Jestli Vás správně chápu, tak tím chcete říct, že je vlastně úplně jedno, kde má člověk trvalý pobyt? Že si exekutor stejně obejde všechny ostatní, se kterými měl povinný něco společného (rodiče, příbuzné, bývalé partnery).
jak uz jsem psal, zivot neni fer a u pojistoven a exekutoru to plati dvojnasob, obe instituce udelaji cokoli pro zisk/neplneni, mate na to tomu celit? Z odpovedi vidim, ze az moc ocekavate ferovost instituci, kdyz jste dle presvedceni v pravu, asi jste mlady, ale nezijem v utopii ale realite. Pojistovna udela cokoli, aby nemusela plnit a exekutor udela cokoli, aby to vymohl a neni naivni, vi co muze a ze svych obrich prijmu ma na pravniky, jak si zaplatite pravnika vy s obstavenym uctem. Nelze pocitat s tim, ze se zkusite schovat za virtualni bydliste. Samozrejme je to na vas a vas boj, ale nemuzete pocitat, ze jste stoprocentne kryty.
@previt - Jestli Vás správně chápu, tak tím chcete říct, že je vlastně úplně jedno, kde má člověk trvalý pobyt?
V podstatě ano - aspoň tedy co se exekuce týče:
Řada lidí se domnívá, že pokud budou mít adresu trvalého pobytu na jiné adrese, než na které pobývají, exekutoři na ně nemohou. S případy, kdy se dlužníci zdržují na jiných adresách, než které jsou oficiálně dlužníky uváděny, se ale exekutoři setkávají poměrně běžně. Vzhledem ke zkušenostem exekutorů je pravděpodobné, že jsou jim takové virtuální adresy známy. Z pohledu exekutorů není určující, jakou adresu dlužník uvádí, ať už se jedná o evidenční adresu nebo adresu virtuálního trvalého pobytu. Pro vedení exekuce prodejem movitých věcí je rozhodující faktické místo jeho pobytu, nikoliv to, které dlužník uvádí. Soupis movitých věcí se provádí v místě, kde se povinný skutečně zdržuje. Dohledání místa opravdového pobytu tak může dlužník soudním exekutorům o něco ztížit, nicméně exekutoři mohou využít prostředky, díky kterým dlužníka přesto naleznou. Bohužel tímto neuvážlivým postupem dlužníků jsou do řešení dluhů zapojeni v různé intenzitě další osoby (pronajímatelé, spolubydlící atp.) – např. musí podávat návrhy na vyškrtnutí věcí ze soupisu atp.
A to je o čem celou dobu mluvím, ale mám pocit, že je to podle starého známého "já o voze a on o koze".
Exekutor jde tam, kde dlužník fakticky bydlí. Proto nechápu ty příspěvky, že exekutor půjde zabavovat movitý majetek všude tam, kde dlužník kdy mohl bydlet (dřívější trvalá adresa, rodiče, příbuzní, bývalí partneři).
Viz. článek na exekutorské komoře - pro účely exekuce je rozhodující nejen místo trvalého pobytu, ale i místo pobytu – tedy místo, kde se dlužník zdržuje nikoliv na přechodnou dobu a na tomto místě má např. uloženy movité věci. Jedná se kupř. o nájemní byt, o ubytovnu, nikoliv však už místo, kde je dlužník na návštěvě.
Abychom zamezili dalším offtopic na téma exekuce. Platím si právní služby (DAS) a zaplatit si případně právníka, pokud by exekutor šel tam, kde nemá co dělat, by nebyl žádný problém.
Proto prosím další odpovědi už jen na původní otázku:
Máte někdo zkušenosti s těmito službami "virtuálního trvalého bydliště"? Je v tom nějaký háček, má si člověk dát na něco pozor? Popř. které firmy doporučujete?
Na co řešit virtuální? Zajdi s rodičema na úřad a zrušte tvůj trvalý pobyt u nich. Pokud si ho nevyřídíš jinde, tak bude automaticky na úřadě a to ti stačí.. Jinak exekutor může jít všude tam kde se zdržuješ nebo máš majetek, takže k rodičům může naběhnout i když tam pobyt mít nebudeš, olepit věci o kterých usoudí že jsou tvoje atd. Ale přijde mi, že jsi dost paranoidní a stahuješ kalhoty daleko před brodem... Spíš počítej, že koresponence od soudu pak bude chodit na ten fiktivní pobyt/ na úřadě, takže dluh taky můžeš zjistit až když exekutor bude rodičům olepovat věci :D
Nevím proč mě hned napadla jedna hláška z filmu: "Je to marný, je to marný, je to marný..."
Zrušení trvalé adresy u rodičů a mít ji pak na úřadě je také možnost, ale bych bral až jako poslední variantu. Toto nechci z principu zase já.
Poskytovatelé virtuálních adres poskytují např. i scanování / posílání pošty, takže nehrozí, že bych se něco nedozvěděl.
asd1 > Je zbytečné, aby chodil s rodiči na úřad, protože on si nemůže nechat zrušit trvalý pobyt. To zákon neumožnuje.
On si může nechat pouze změnit. On není oprávněná osoba, která může žádat o zrušení trvalého pobytu.
Hláška "je to marný, je to marný, ..." mne napadla také. Proč pořád trváte na "virtuálním trvalém pobytu" (nikoliv bydlišti)? Jak si chcete ohlídat, jestli firma ne/zkrachuje?
Proč situaci neřešíte tam, kde problém vznikl? Požadavek Vašeho pronajímatele není v pořádku, člověk by měl být k trvalému pobytu přihlášen tam, kde skutečně bydlí. Nemluvě o tom, že na trvalý pobyt bývají navázány další věci. Jestli si některý pronajímatel "nepřeje", aby si nájemce do nemovitosti přihlásil trvalý pobyt, jedná s nájemcem nekorektně, hází mu klacky pod nohy. (Jestli si majitel nepřeje, aby se mu do nemovitosti někdo přihlásil, nemá pronajímat.)
Trvalý pobyt na úřadu sice není "BůhVíCo", ale je to určitá jistota → obecní úřad nezkrachuje a do databáze můžete zadat doručovací adresu. Poštu si tedy ohlídáte sám, nemusíte se spoléhat na nějakou firmu. Kromě toho je otázka, jak dlouho ještě bude "virtuální trvalý pobyt" možný. (Podle mne to není "košer".)
Platit pojištění si můžete, ale konkrétně na DAS jsem četla stížnosti, že v okamžiku, kdy by měla začít plnit, pojištění vypovídá.
Stručně: Nedoporučuji žádné firmy, doporučuji problém řešit s majitelem nemovitosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.