Dobry den, rodice si koupili dum s tim, ze k tomu neni zadne vecne bremeno atd. Problem je v tom, ze si nezkontrolovali katastr a sousedova garaz, ktera je primo nalepena na koupeny dum a vyuzivaji ji sousedi je podle katastru soucast koupeneho domu. Jak se k tomu postavit? Vrata garaze jsou na sousedovu stranu, ale podle katastru je to soucast domu tudiz majitele jsou rodice. Prisli jsme na to cca po 3 letech, kdyz jsme premysleli jak dum zrekonstrujujem.
Já jen žasnu jak někdo kupuje nemovitost a nezjistí si info z katastru za stokoruny. A k otazce. Osobně bych zašel za sousedem a nastinil jak se má situace: 1) budete hodný a necháte to tak jak je 2) domluvíte se na nájmu garáže 3) vrata zazdite a nazdar 4) prodáte garáž Osobně mi přijde fér varianta 2
zoufalej
Kupni smlouvu si na katastru samozrjme overili, ale nikoho netrklo, ze garaz je soucasti domu, vsichni zili v iluzi, ze garaz je souseda. To znamena - vstup do garaze ma pouze soused - vybourani prulezu pro zazdeni vrat by melo za nasledek narceni z kradeze? Soused o tom nechce slyset, vyhrozju pravnikem? Kdo je v pravu?
ooplo
Tak podle fotky mi to přijde jednoznačný. On využívá část vašeho domu bez jakékoliv smlouvy. Pozvat si geodety a přesně vyměřit vasi část domu (foto z katastru nemusí být průkazný) a když doopravdy bude garáž vaše, tak snad není co řešit. Jsou to x let starý resty, když Tonda postavil u Franty garáž a nikdo nevěděl co koho je. Jednoznačně bych se toho nebal, jste v právu. (Jestli není tedy to věčné břemeno či jiné omezení ve prospěch souseda)
zoufalej
No me prijde divne jak nekdo mohl postavit svoji garaz a napsat ji na souseduv dum/parcelu, jestli to fungovalo slovni dohodou, ze za naseho zivota to tak budem mit a ti po nas at si to nejak vyresi? Je to nejaky divny...navic soused ten barak taky koupil. Tzn. Soused garaz nestavel a tudiz i on dle logiky asi nevedel, nebo si toho v katastru nevsiml, ze jeho garaz neni jeho. Je to vubec mozny? Jak by se k tomu asi stavel soud? Ma nekdo s necim takovym zkusenosti?
ooplo
Myslím že to je standardní stav z dávných dob. Viděl jsem nemovitosti, kde přes pozemek vedla cesta k dalšímu domu a v katastru nic psanyho atd. A pak když to koupí další majitel, tak jsou problémy. Elektrika v garáži je? A od koho?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.