Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlastnik vs. Uzivatel

Od: zoufalej odpovědí: 12 změna:
Dobry den, rodice si koupili dum s tim, ze k tomu neni zadne vecne bremeno atd. Problem je v tom, ze si nezkontrolovali katastr a sousedova garaz, ktera je primo nalepena na koupeny dum a vyuzivaji ji sousedi je podle katastru soucast koupeneho domu. Jak se k tomu postavit? Vrata garaze jsou na sousedovu stranu, ale podle katastru je to soucast domu tudiz majitele jsou rodice. Prisli jsme na to cca po 3 letech, kdyz jsme premysleli jak dum zrekonstrujujem.
Vlastnik vs. Uzivatel

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pozvěte geodeta ať zaměří skutečný stav. Pokud potvrdí, že je to pravda, tak vyzvěte souseda ať se k tomu postaví:

a) stavbu odstraní

b) stavbu odkoupí

c) stavbu mu budete pronajímat.

Velmi pravděpodobně ale budete muset stejně řešit věc přes právníka, protože soused nebude pravděpodobně souhlasit ani s jednou variantou.

Soused nemůže odstranit to, co mu nepatří.

Pokud to neoprávněně postavil na cizím pozemku, tak dle mne ano. Nemyslím si, že by to stavěli předchozí majitelé. Ale v tom se mohu mýlit.

ooplo
hodnocení

0x
Já jen žasnu jak někdo kupuje nemovitost a nezjistí si info z katastru za stokoruny.
A k otazce.
Osobně bych zašel za sousedem a nastinil jak se má situace:
1) budete hodný a necháte to tak jak je
2) domluvíte se na nájmu garáže
3) vrata zazdite a nazdar
4) prodáte garáž
Osobně mi přijde fér varianta 2
zoufalej
hodnocení

Kupni smlouvu si na katastru samozrjme overili, ale nikoho netrklo, ze garaz je soucasti domu, vsichni zili v iluzi, ze garaz je souseda.
To znamena
- vstup do garaze ma pouze soused
- vybourani prulezu pro zazdeni vrat by melo za nasledek narceni z kradeze?
Soused o tom nechce slyset, vyhrozju pravnikem? Kdo je v pravu?
ooplo
Tak podle fotky mi to přijde jednoznačný. On využívá část vašeho domu bez jakékoliv smlouvy. Pozvat si geodety a přesně vyměřit vasi část domu (foto z katastru nemusí být průkazný) a když doopravdy bude garáž vaše, tak snad není co řešit. Jsou to x let starý resty, když Tonda postavil u Franty garáž a nikdo nevěděl co koho je. Jednoznačně bych se toho nebal, jste v právu. (Jestli není tedy to věčné břemeno či jiné omezení ve prospěch souseda)
zoufalej
hodnocení

No me prijde divne jak nekdo mohl postavit svoji garaz a napsat ji na souseduv dum/parcelu, jestli to fungovalo slovni dohodou, ze za naseho zivota to tak budem mit a ti po nas at si to nejak vyresi? Je to nejaky divny...navic soused ten barak taky koupil. Tzn. Soused garaz nestavel a tudiz i on dle logiky asi nevedel, nebo si toho v katastru nevsiml, ze jeho garaz neni jeho. Je to vubec mozny? Jak by se k tomu asi stavel soud? Ma nekdo s necim takovym zkusenosti?
ooplo
Myslím že to je standardní stav z dávných dob. Viděl jsem nemovitosti, kde přes pozemek vedla cesta k dalšímu domu a v katastru nic psanyho atd. A pak když to koupí další majitel, tak jsou problémy. Elektrika v garáži je? A od koho?

hodnocení

0x

Zeptám se, píšete podle katastru, to je podle fotek, nebo jste viděli i listiny, že to patří k domu?

zoufalej
hodnocení

Zjisteno podle fotek dostupnych na ikatastru.cz a nasledne i overeno na katastru, kde bylo potvrzeno, ze vlastnici jsou rodice.

OK, v pořádku, takže vezměte dokumenty, dojděte k sousedům, vysvětle jim situaci a Vy si připravte návrh řešení a ať sousedi připraví návrh řešení.

Pátrali jste, kde a kdy se stala chyba?

Ještě jsem hledal v historii na stavebním úřadě. Hledal jsem v několika složkách, našel jsem co jsem potřeboval pro katastrální úřad.

Doporučuji navštívit stavební úřad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]