Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás všechny, milí rádcové. Nevíte, prosím, jak by se dalo opravit místo, kde odprýskl smalt na cca 2 cm2 a rezaví to tam? Mám po babičce bílou smaltovanou konev (původně na vodu) a poškozené místo je uvnitř, na dně. Ráda bych ji používala na "dělání" sirupu, takže by to mělo být zdravotně nezávadné a trvanlivé. Byla bych šťastná, kdyby to šlo. Děkuji moc za rady. Ida
Poradila bych se v prodejně, kde prodávají smaltované vany. Vím, že existuje lahvička se štětečkem na opravu odloupnutého smaltu, ale nevím, kde se koupí. Také evím, zda je to zdravotně nezávadné.
Ještě jsem si vzpomněla, že ve výtvarných potřebách jsou k dostání smaltovací prášky, rozdělá se to s vodou, ale pak se to musí vypéct normálně v troubě, již nevím, na kolik stupňů. To by vám v prodejně určitě poradili.
Dobrý den, on ten smalt odprýskl, protože pod ním již dříve začala koroze (stává se to). Místo je to nepřístupné, těžko ho zabrousíte i odmastíte a ta opravná sada na smalt se sice prodává, ale Vám tam nevydrží - nevydrží ovocnou (a možná teplou) šťávu (snad jen čistou vodu). Takže, zřejmě zbytečná oprava. Zdravím!
P.S. Je z druhé strany dna už vidět "prožraná" koroze?
idanova - já jsem takto opravoval smaltovaný dřez a i při pečlivé práci to teplou vodu a JAR dlouho nevydrželo a nový smalt se odloupnul. Fakt je, že ten dřez i přes nehezkou rezavou skvrnu dodnes neteče. Myslím, že ovocná šťáva je docela agresivní a nově smaltovat nemá význam. Ovšem, můžete tu konev používat i bez opravy (rez není zdraví nebezpečný) a až se jednou plech "prožere", tak zkusit najít řemeslníka, který použije k letování tu níže zmíněnou mosaz - to se dělalo i u hrnců, ale musí k tomu být přístup (což je zde opět problém - snad z druhé strany by to šlo).
Opravnou sadu koupíš v drogerii. Otázka je - má to cenu? Odpověď - vyhodit a koupit novou. Vše jednou doslouží. Jestli v tom chceš něco dělat k jídlu, tak Tě obdivuji. Já bych to nejed. A pokud ještě to dávat dětem- to jsi kádr. Bez urážky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.