Dobrý den, Potřebovala bych poradit co dělat s chybou F22. Vím že je nízký tlak a že je potřeba dopustit vodu, ale jak to udělat už netuším. Návod mi bohužel taky moc nepomohl. Poradíte mi někdo?
Nechce se mi hledat kod chyby,tak Vám budu věřit,že máte málo vody a je třeba dopustit. Někde máte ventil,který má páčku kolmo na směr potrubí. Tím se dopouští voda. A někde máte měřák,který ukazuje tlak vody,podle toho dopouštíte. V tom návod nepomůže. Vyfoťte trubky pod kotlem,jak to tam vypadá. A otázka je,proč máte nízký tlak? Únik vody anebo jste odvzdušňovali?
Z FOTA spodku kotle, kde jsou většinou dvě a více trubek by se dalo něco poradit. Voda do systému radiátorů se dopouští buď přes jednu z "radiátorových"trubek (pokud tam na vodní část systému máte dvě trubky) nebo je v kotli uż připraven ventil/kohout na dopouštění ze studené vody (městská či studniční-záleží co máte) a měly by tam být už tři trubky.
U dvoutrubkového systému se většinou napouští voda někde v koupelně nebo pod kotlem, případně ve sklepě na odbočce trubek, bývá tam ventil s "náhubkem" eshopregulus.cz/... na který se navleče např. zahradní hadice a druhý konec se přidělá na výtokové ramínko baterie nebo místo pračkové hadice-použije se vhodná redukce na tu zahradní. Bez FOTA je to na pozvání instalatéra nebo někoho šikovného.
podívejte se na kotel ze spodní strany. Uvidíte několik trubek a několik ventilů. Ventil který hledáte, je namontovaný osaměle, trochu bokem, napravo od ostatních. (Doufám že i u vašeho je napravo, protože u obou Prothermů co jsem zažil a měl doma, napravo byl). Tento ventil spolehlivě poznáte tak, že je to normální vodovodní kohoutek, namontovaný na půlpalcové vodovodní trubce. Trochu jej pootevřete, kotel dotlakujte a ventil uzavřete. To je všechno. Záměny se nemusíte obávat, není co pokazit. Jendou si to zkusíte a příště to budete dělat pohmatu.
Na druhé trubce odleva je červená páčka kohoutu a převlečený klobouček s černou plastovou páskou. Převlečenou krytku sundat , napojit hadici s protikusem a zatím neutáhnout. Opatrně pustit vodu aby vytlačila vzduch z hadice, jakmile se vytlačí vzduch dotáhnout prevlecnou matku hadice . Otevřít červený kohoutek, otevřít pomalu vodu z vodovodu do hadice a dotlakovat na požadovaný tlak. Zavřít vodu, zavřít kohoutek u kotle, odtlakovat hadici, odstranit hadici a zaslepit zpět krytku kohoutku. Pak je nutné ještě odvzdusnit okruh pokud se do něj dostal vzduch. Z tohoto důvodu bych tlak vody napustil o dvě či tři desetiny baru( tj 20 až 30 kPa) výše, protože jak odvzdusnite, tak tlak o něco klesne.
olinl
Přesně jak popisuje Ivan, tak to je pro tazatelku řešení pro dopuštění vody. Dal bych Ivanovi bod, nemůžu, nejsem registrovaný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.