Nejste přihlášen/a.
Nepožene Vás k soudu, ale taky bude hrát na to, že nevrátí jistotu a Vy jí k soudu nepoženete. Nelze zpětně žádat zvýšení nájmu. Podle OZ není možné zvýšit o 21%, jaké nedoplatky dlužíte? Více by bylo potřebné kouknout do smlouvy. Index byl asi zhruba 3%. Předložila změnu smlouvy na zvýšené nájemné?
Jak správně píše Iz.
Takže jsme měli s kolegyní pravdu, chystá se to strhnout z kauce.
Ptali jste se, jaké zákony porušujete? Páč v OZ nic takového není, aby zpětně požadovala 21% navýšení.
Co teď budete dělat? Budete se bránit? Je to o Vašich penězích.
anetasvarcova - běžte za advokátem, seznamte ho se situací (s dokumenty) a požádejte ho o zaslání dopisu paní majitelce, kde jí vše vysvětlí (neoprávněnost jejího požadavku a nutnost vrácení jistoty) a hlavně ji snad odradí od soudního projednávání. Vás to bude něco stát, ale bude to levnější, než se soudit.
bene, to je zdlouhavé...
já bych to řešil jinak, ale jako ochránce správných postupů to zde nemůžu uveřejnit. Jen když to napíše někdo za mě.
Kolik ještě máte platit řádných nájmů?
Vše už máme zaplaceno.Nájemní smlouva nám končí 30.4. Duben už máme zaplacený.Nic ji nedlužíme.Na konci dubna se budeme stěhovat,ani tu déle zůstat nemůžeme,protože tento byt bude rekonstruovat pro své děti.
Řešil bych to přes právníka. Za 500,- až 1000,-Kč Vám zpracuje oficiální odpověď + klidně bych dal součástí dopisu, že mimo jiné žádáte zaplacení nákladů za právníka. Přejdete tím do protiútoku a ona nejspíše ucukne. Na 100% nebude chtít ty právní služby zaplatit, ale budete mít lepší vyjednávací pozici. Šance, že vyhraje případný soudní spor, je dle mého názoru nízká.
Právníka? Za 500Kč jí jen vyslechne. Nájem má zaplacený, kauci jí nevrátí a s tím se obě strany musí smířit.
Hezký víkend.
Záleží jaký právník a kde. Za 500,- mě právník udělá smlouvu, když někomu půjčuji peníze. Naposledy jsem platil celkem 4000,- za 2 návštěvy právníka a poté notáře za předmanželskou smlouvu.
Proč se každý bojí jít s právníkem před soud? Vždyť 10.000,- není tak málo, aby nestálo za to bojovat a já bych do toho 100% šel. Přes právníka jsem řešil i menší věci (reklamace a pokuty)...
Ohledně všeho okolo nájmu vyšel dobrý článek na D-testu 30.11.2018. Publikováno v prosincovém čísle Nájemné a platby za služby. Tedy vše nové. Je tam toho dost, kromě toho zpětného zvýšení a necelého roku. Naopak tam píší, že zvýšení lze požadovat od 1. ledna pouze tehdy, když nájemník obdrží návrh již v září, aby byla dodržena 3 měsíční lhůta /říjen, listopad, prosinec/.
Také jsem se dočetla, že můžete požadovat i uroky z jistiny, nebo z toho zbytku, co Vám zbyde, pokud by si majitelka něco chtěla nechat. Urok je podle uvěru dle bank a ten je dnes dost vysoký. Zaleži, co máte v sepsané smlouvě.
Jinak je mi to také divné, že je navýšení i když neuběhl jeden rok.
Určitě se nenechte zastrašit.
Zaregistrujte se a vložte dotaz na ten D-test. Pravníci tam odpovídají docela rychle.
Zjistěte si též cenu obvyklou nájmu v místě bydliště.
Nebojte se. Paní pronajímatelka zase až tak silná nebude. Sice vyhrožuje soudem, ale právo na její straně být nemusí. Ona používá zastrašování, s tím, že jí to vyjde.
Máte možnost výše uvedeného a dále můžete kontaktovat sdružení obrany spotřebitelů www.asociace-sos.cz anebo Vase nároky.cz.
Jsou i jiné poradny zadarmo, nebo i po telefonu.
Ta asociace SOS má poradnu v Praze v Ymce a asi 16 dalších kontaktních míst, kam můžete zajít. Mám s nimi dobrou zkušenost. Můžete osobně, e-mailem. asociace-sos.cz/...
a co se stane? Nic. Na berňák stejně nepůjde, tam jí stejně nic neřeknou, nájem má zaplacený, kauci jí nevrátí a s tím se obě strany musí smířit.
Hezký víkend.
Berňák uvidí smlouvu a daně si ověří. Obětovat kauci proč? Stačí prokazatelně nesouhlasit se zdražením a požadovat vrácení kauce. pokud jí šlohne (o nic jiného nejde), tak to bez větších problému vysoudí zpátky včetně nákladů na vymáhání a úroků. Majitelce se to jen prodraží klidně i o náklady na exekkuci.. Stručně: prokazatelně nesouhlasit se zvýšením nájmu, požadovat vrácení kauce a pohrozit vymáháním pokud nebude v termínu vrácena.
asd, teď jde jen o vrácení kauce. Bude se tazatelka soudit o kauci ve výši 8-10tisíc? Domnívám se, že nikoliv.
Ještě nevíme, zdali majitelka nemá ve smlouvě o snížení vrácení kauce když...(vymalováno, dluh atd.)
Tady nejde o vymalování, ale o zpětné zvýšení nájmu. Pokud majitlka není úplně blbá, tak bude stačit výzva k vrácení kauce nebo návrh žaloby. Jen to musí mít správnou formu aby bylo jasné že to bude dotažené do konce. Tenhle spor by zase tak moc nestál... Jen to zkouší, dost lidí se chytne. Pan Cukrář by se taky chytil Nechcete mi taky jen tak nechat 8 - 10k?
Včera nám řekla,že jí smlouvy dělá realitní makléř a že tohle zvýšení udělal on,ona ne :D Ani ona sama neveděla jak to je.Ve smlouvě se píše o kauci ,že náklady na opravy či způsobené škody budou vyúčtovány.Asi bych také šla za právníkem ,co může a co ne.Takhle se budeme pořád hádat.
Samozřejmě, klidně běžte za právníkem, jen je třeba zvážit obě strany mince, kolik, kdo komu dluží a co to bude stát.
Paní Švarcová,
realitní makléři udělají to, oč jim vlastníci řeknou a za co jim lidé zaplatí. RK sice (někdy) spolupracují s právníky, ale samy většinou právníky nezaměstnávají.
Smlouvu lze uzavřít od data podpisu směrem do budoucna, nikoliv zpětně. Ten návrh, jehož screen jste sem vložila, podle mne žádný právník neviděl. Nebo jej viděl před doplněním data. V té podobě, v jaké Vám jej majitelka předložila, porušuje zákon (nelze na konci března sjednat zvýšení nájemného zpětně od 1. ledna).
Škoda, že jste zaplatili i nájemné za poslední dva měsíce. Měli jste nájemné uhradit tak, aby zbývají část nájemného pokryla kauce. (Řada majitelů dělá s jejím vrácením problémy, vymýšlí si různá poškození apod. > cokoliv jen aby kauci nemuseli vracet.)
iz> Každá realitní kancelář musí mít advokáta, protože jinak by nemohla napsat ani kupní smlouvu. Dodatek o navýšení nájemného od určitého data se souhlasem obou stran není určitě v rozporu se zákonem. Proč by byl?
Kdybyste bydlela jinde a jinak se jmenovala myslela bych si, že tuto "historku" psala moje kolegyně. Potkalo ji to samé.
Majiteli poslali doporučený dopis, kde mu napsali, že jedná protiprávně, s dodatkem smlouvy nesouhlasí a budou nuceni se obrátit na právníka popř. na policii. Tento pan majitel se naštěstí chytl za nos a začal jednat, tak jak se má. Být vámi, tak bych to zkusila i takto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.