Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cigaretový kouř z vedlejšího bytu

Od: regina* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den.

Poraďte mi prosím někdo, co mám dělat? Bydlíme s manželem v pronajatém starém bytě, kde není zrekonstruovaná koupelna, tudíž je tam hnusné jádro. A protože bydlíme nad sousedkou, která hulí jako fabrika, jde to všechno k nám. Je to baba hnusná, už pro ni ani nemám slov. V létě se to dá vydržet, v zimě je to však k nevydržení, jelikož ježibaba kouří jenom v kuchyni, podotýkám, že si zapaluje každých 15 min., a ještě k ní chodí návštěvy, taktéž kuřáci. Okna neotevírá a je v té kuchyni zavřená, protože to je zřejmě jediná místnost, kde topí. Napsala jsem jí dopis, ve kterém jsem ji po dobrém žádala o nápravu, jinak že stížnost předám příslušným orgánům. Nic se však nezměnilo, ta můra kouří dokonce i ve výtahu, což mi připadá nehorázné! Nedá se to už vydržet, všechno nám strašně smrdí, musíme neustále větrat, přitom máme zapnuté topení na plné pecky, abychom nezmrzli. Pověsím si do koupelny voňavé čisté prádlo a sbírám smradlavé hadry. Už nemůžu dál, jsem s nervama na dně. Říkali jsme si s manželem, že nastal čas na boj, ale na druhou stranu se bojíme škodit, jelikož parkujeme obě auta před domem a třeba by ji nenapadlonic lepšího než nám začít škodit na autech.Poradíte prosím někdo?Moc děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

3x

Dobrý den,

Já bych tyto záležitosti řešila především s pronajímatelem. Vzhledem k tomu, že mi pronajímá byt, ve kterém je cítit kouř, žádala bych nápravu i slevu na nájemném. Ať se se sousedy hádá on - i za to mu platíte nájemné!

Obč. zák. §687 odst. 1, §698 odst. 1 např. zde: business.center.c/...

lidka*
hodnocení

2x

Zdravím regino! Nejprve bych Vás odkázala na rozsáhlou diskuzi na podobné téma, možná při její přečtení Vás napadne, jestli je vůbec šance se bránit. poradte.cz/...

Já sama jsem "napravená"kuřačka. Ale na druhou stranu kuřáky chápu - je to pěkná závislost. Ale určitě bych netolerovala, aby mi někdo kouřil v bytě. Ani sama jsem v poslední době v domku, kde jsem byla sama, nekouřila a chodila ven. Na druhou stranu mně připadá, že někdy je to trochu "hon na kuřáky"- třeba různé zákazy - některé trochu nesmyslné. Zkuste se domluvit s majitelem bytu a požádejte ho, aby se přišel podívat, resp. "počuchat":D, jak to u vás doma zapáchá. Třeba společně příjdete na nějaké případně i stavební řešení, jak pronikání kouře do vašeho bytu zabránit. Třeba i za cenu, že byste zajistili stavební úpravy a jejich hodnota by se Vám odpočítávala z nájemného. V našem domě jsou jen 4 bytovky. Ale mám opačný problém. Nájemnice jednoho bytu dá se říct vyloženě - promiňte mi to slovo - "buzerují"mladý pár, který nechce kouřit doma a ani ve společných prostorách. Kouří před domem, ale to nestačí a nájemníce je honí dál od baráku, že jim to táhne do bytu. Podotýkám, že bydlí v 1. patře. K tomu už nemám slov. Takže budeme muset udělat oproti Vám - úplně opačné opatření. V souvislosti s tím mne napadá - podívat se na domovní řád - třeba na to kouření ve výtahu. Jinak nedávám moc naděje, pokud kouří v bytě, že to bude někdo řešit. To je spíš opravdu problém majitele domu.

hodnocení

1x

Samému mne kouření vadí. Po zkušenostech mi nezbyla možnost než se odstěhovat do rodinného domku. Bohužel, většina kuřáků se nedá usměrňovat. Fyzikální zákony jim nic neříkají. Vysvětlujte jim princip otevřeného okna, kudma bude mít kouř tah.

A teď pro Lidku: Možná, že to od té paní těm mladým nemusí být buzerace. Občas si jen stačí vypozorovat (směr větru a otevřená okna), koho tím kouřem můžu obtěžovat a stoupnout si kousek vedle za roh, kde to někomu nevadí. Neříkejte mi, že to pro kuřáka tak obtížné při tom kouření trochu myslet.

lidka*

Roberte, já jsem v každém případě pro vzájemnou domluvu. Ale nesmít to být ústupky pouze jednostranné. Nechci psát o jejich nepřizpůsobení se požadavkům ostatních. Proto jsem to asi tak nepěkně nazvala při posouzení jejich chování k ostatním. Tolerance stoprocentně, ale ne prosazování pouze svých požadavků. Vím, o čem mluvím - já jsem se zase přestěhovala z domečku do bytovky. Je to dva roky a stále si zvykám na šrumec v domě. ;) Ale to by byla už další diskuze o mezilidských vztazích. *placni* A co se týče kouření, říká se, že nejhorší jsou napravení kuřáci a to nechci být. Vím, jak jsem s tím sama zápasila. Ale zvítězila! *ua* Takové vítězství bych přála každému kuřákovi.

Věřím, že je to těžké přestat kouřit, přesto jediná fungující tolerance je vždy ze strany nekuřáků, ... ze strany kuřáků je nesmyslné mluvit o toleranci. Nejhorší ale je ta nepřístupnost se na něčem domluvit. Bohužel nedostupnou metou byla vždy domluva - kouřit na místě, kde to nejméně vadí a pokud možno dát vědět o tom, že si mám zavřít okna.

ilona*
hodnocení

0x

Mila Regino,vim o cem pisete,zazili jsme neco podobneho.Bude to cim dal narocnejsi a horsi,zanecha to stopy na Vasi psychice.Mate-li moznost,odstehujte se,stejne na to drive ci pozdeji dojde.Darebaci se nedaji a ti slusni museji ustoupit,vim,ze to zni nelibe,ale bohuzel je to tak! Preji hodne sil a pevne nervy!

ferda1954*

Tak to zase né , vždyť to stěhování by vyšlo daleko dráž než utěsnění spár , kterými kouř prochází.Kuřáci nám odevzdávají tučné daně za svou neřest a tak si jich vážím a nechám je kouřit i ve svém bytě přesto že jsem nekuřák.Nebo lépe řečeno odnaučený kuřák.Lidka je na to pyšná , že měla pevnou vůli a přestala. To já nemám na co být pyšný , nic jsem proto neudělal.Přestalo mi to chutnat a ať jsem si zapálil jakoukoli cigaretu měl jsem v puse jak v polepšovně a všechny cigarety chutnali jako klih.Proto jsem tolerance sama a vím co to je pro kuřáka když ho někdo chce omezovat.Uvědomte si všichni , že kdyby nebylo kuřáků a opilců tak chudáci poslanci nemají z čeho žít , již nyní mají málo a bude ještě hůř.Proto vás nabádám kuřte,pijte a jezděte auty.

lidka*

No ferdo - pyšná - to je silné slovo. Já už jsem se tady jednou přiznala, že kdybych si neuhnala oboustranný zápal plic - tak nevím, nevím. Ovšem už jsem po doléčení zápalu nezačala a je to už 15 let. To je to vítězství! *tanec* A co týče poslanců, oni nakonec to čtyřprocentní snížení platů státních zaměstnanců z toho Janotova balíčku vyřadí. Tedy pokud se jejich platy ještě stále odvíjejí od platů státních zaměstnanců - možná už mají své jisté jinak. Janota už vyhrožuje odstoupením, že mu poslanci balíček pěkně brakují. *sok*

ferda1954*

To není nic špatného být pyšný na to , že jsem dokázal něco co většina kuřáků nedokáže.Vy kdybyste si dávala peníze za nevykouřené cigarety do kasičky tak je z Vás dobrá partie.Ale to vy né to to raději nastrkáte do dětí že?Nic si z toho nedělejte jsem na tom stejně.

pt®

regino, nejlépe je vždy po dobrém, dobré slovo i železná vrata otevírá. Já vím, je to moc těžké, protože hněv a bolest dovedou člověku zakalit rozum. A nejhůř se jedná s tydýtkem. Možná to zkuste se sousedkou znova, přineste jí koláč a poproste ji o to. Víte někdy, čím menší trpaslík, tím hlubší poklona. Sousedka je jen člověk, zkuste to lidsky, jinak opravdu uvažujte o přestěhování, PT

papene*

To je, ale strašný se stěhovat kvůli jedný babě.

radilek

Podle popisu to vypada na panelak nebo cinzak se spolecnyma stoupackama. Zkuste se podivat jak funguje odsavani. Normalne by mel byt nahore ventilator, ktery celou stoupacku odsava a v byte by jste meli mit spinac, ktery ho ovlada. Byva to obvykle tlacitko, ktere na chvili spusti ventilaci (odsavani). Na vstupech z bytu by mely byt takove samouzaviraci klapky, aby se zabranilo pruvanu a pronikani pachu ze stoupacek. Zkontrolujte si cinnost tech klapek, pokud tam jsou. Do spinace odsavani vrazte sirku, at je trvale sepnuty. Tim by mel byt cigaretovy kour zespoda odsavan pryc a nepronikat k vam do bytu. Ventilator casem odejde (neni konstruovan na trvaly provoz), ale to je zalezitost majitele domu. Zeptejte se pokud mate jeste nejake byty nad vami, zda taky nemaji problemy s tim cigaretovym kourem - mohlo by vas "stezovatelu" byt vic a spolecne zadat "napravu". Navsteva alergika (astmatika) s pozdejsi navstevou nemocnice a naslednou pohruzkou vymahani nahrady poskozeni zdravi po kuracce (nejlepe od advokata) by taky mohla zabrat. Fantazii se meze nekladou.

lidka*

Dobrý večer Pavlo! Jsou to krásná slova a dobrý úmysl, ale někdy to prostě nefunguje. I kdyby ji třeba podstrojovala celý rok. Ano, možná ještě za jednu zkoušku by to stálo. Ale jsou lidi, se kterými se - ať děláte co děláte - prostě nedomluvíte. Naopak mají stále víc navrch a jejich "teror" nabývá na síle. Přiznám se, že já jsem to vydržela pár let a nakonec jsem se odstěhovala. Věřte, že to bylo nejlepší rozhodnutí mé a mojí rodiny a to jsem tam bydlela více než 40 let. Oni pouhých osm. A otravují ovzduší i nadále - ale já už jsem v pohodě. *tuc*

pt®

Zdravím, Lidko. U nás v domě jednou bydlel jeden pán, který mně přehlížel, jak širé družstevní lány, přesto jsem ho po dva roky denně zdravila, až se mu asi rozsvítilo v hlavě a začal odpovídat a časem začal zdravit sám. No, ale to kouření je otravné, asi bude lepší, když se odstěhují. PT

Bohužel, tak to je, že stát se snaží omezit kouření tím, že zvýší daň. Je to pěkná blbost, která u skutečných kuřáků na jejich neřest nebude mít vliv. Maximálně vliv na rodinou peněženku.

Sice nechápu, proč bych si měl proto kuřáka více vážit a navíc ve svém bytě ho nechat kouřit. Soucit s ním je bohužel to nejhorší, co můžete udělat. Kouření je droga, patří mezi drogy, které se vždy nějak můžou podepsat na zdraví lidí okolo. Z tohoto důvodu je to společensky dosti nebezpečná droga.

Jediná cesta je postupně vychovávat kuřáky, aby kouřili jen na vyhrazených místech.
Omlouvám se za tyto, pro někoho nepříjemná, slova, ale neexistuje jiná cesta, jak postupně omezit kouření a jak zasáhnout do téměř pravidelného rituálu většiny kuřáků.

S tou obdivnou podporou kouření kuřáků ve vlastním bytě ... neděláte si náhodou z nekuřáků pěknou ... pppšundu? No, snad jo, jinak bych vás tipnul za skrytého kuřáka. :)

ferda1954*

Jsem odnaučený kuřák a byla to nadsázka , u mně se vykouří tak pět cigaret za měsíc.No a nyní k tomu problému. Stěhovat se je strašné to je lepší vyhořet.Rozhodně bych se snažil ucpat vše kudy ten kouř může přijít.Věřte , že vhodně nastříkaná pěna dokáže udržet kouř tam , kde má být.

lubcar
hodnocení

0x

Já měl kdysi v paneláku podobný problém-naštěstí sousedka nade mnou,takže zápach žádný,ale tak mocně chrchlala,že i zdi praskaly natož moje nervy pozdě v noci...A jediný co se dalo udělat a trochu mě potěšilo bylo to,že jsem občas vystřihl z cigaret ty pěkné zdravotní rady,mázl je lepidlem a skočil je o patro výš nalepit na dveře..To se pak ale opravdu líp usínalo*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]