Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Splatnost nájemného

Od: martin463* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu.

S nájemcem jsme uzavřeli smlouvu o podnájmu bytu.

Složili jsme jistinu a jelikož jsme se nastěhovali v půlce března i část nájemného za březen.

Teď ke konci března se nájemce ozval, že si máme na duben nachystat dva nájmy. Na duben a květen.

Díval jsem se do smlouvy, kterou máme s nájemcem uzavřenou a je v ní uvedena tato věta:

"Nájemné a zálohy na náklady za služby je podnájemce povinen platit za každý měsíc nejpozději do 17. dne platebního období a to v hotovosti k rukám nájemce proti písemnému potvrzení o převzetí peněz."

Můj dotaz tedy zní. Je nájemce oprávněn požadovat v dubnu nájemné za květen?

Podle odtstavce, který jsem uvedl výše mi to příjde, že ne. Ale může to být pouze můj lajcký odhad protože se ve smlouvách a slovíčkaření s ními spjatými moc nevyznám.

Moc děkuji za odpověď nebo případné přesměrování na jiný, již zodpovězený dotaz.

Snažil jsem se vyhledat podobný dotaz, ale naneštěstí jsem nic nenašel.

Předem děkuji

Martin

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

V případě bytu je nájemné splatné měsíčně předem. V únoru za březen, v březnu za duben, v dubnu za květen a tak dále.

Takže ano, nájemce "je oprávněn požadovat", abyste splnili svou povinnost (hradili nájemné předem).

Poznámka: Nájem za duben byste měli uhradit do 5. dubna a nájemné za květen do 17. dubna.

hodnocení

0x

@marin463 - Je nájemce oprávněn požadovat v dubnu nájemné za květen?
Ano - platí se předem:

NOZ § 2251

(1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.

Pravděpodobně jste vzhledem k datu stěhování nestihli březnové datum platby na duben.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, dle mého vysvětlení (dle textu ve smlouvě) zaplatíte jeden nájem v dubnovém termínu (proti písemnému potvrzení o převzetí). A maximálně sdělíte nájemci, že nájem na květen máte připravený a bude předán v květnu (v dalším platebním období a termínu). Z textu smlouvy není nijak patrné, že máte platit 2x a naráz. Zdravím!

doplněno 25.03.19 13:14:

K nastěhování do bytu došlo v polovině března / v polovině platebního období (což není podle NOZ zrovna košér, ale stává se to), březen máte zaplacený (na dokladu o zaplacení by mělo být napsáno i období, za které je placeno) a nájemné předem na další měsíc (duben) nebylo okamžitě požadováno. Máte ujednáno jiné platební období (a jiný platební termín, což NOZ umožňuje), resp. ve smlouvě není zmínka o NOZ, tak budete platit vždy ve stávajícím měsíci a do termínu viz smlouva. Pokud má nájemce jiný požadavek, tak si ho nechte vysvětlit a zeptejte se, proč to nemá ve smlouvě a nepožadoval to již při platbě v březnu.

hodnocení

0x

U jednoho domu to mám takto:

.2. Podnájemné a zálohy na služby dle předchozího odstavce jsou splatné vždy ke každému 20. dni příslušného měsíce, a to na účet nájemce uvedený v záhlaví této smlouvy. Za den úhrady se považuje den připsání předmětné částky na účet nájemce

Zde mám jistotu ve výši dvou nájmů.

-------------------------------------------------

U druhého domu to mám takto:

Nájemné, zálohy na služby a paušální poplatky, dle předchozího odstavce, jsou splatné vždy ke každému 25. dni měsíce, předchozího příslušnému měsíci, za nějž jsou placeny, v hotovosti k rukám správce nemovitosti.

Zde mám jistotu ve výši jednoho nájmu.

Z Vašeho textu nedovedu poznat, co je "platebního období"

Zákon říká toto:

1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.

martin463*
hodnocení

0x

Dobrý den, všem děkuji za odpovědi. Dost jste mi pomohli. Přeji hezký večer

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]