Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu.
S nájemcem jsme uzavřeli smlouvu o podnájmu bytu.
Složili jsme jistinu a jelikož jsme se nastěhovali v půlce března i část nájemného za březen.
Teď ke konci března se nájemce ozval, že si máme na duben nachystat dva nájmy. Na duben a květen.
Díval jsem se do smlouvy, kterou máme s nájemcem uzavřenou a je v ní uvedena tato věta:
"Nájemné a zálohy na náklady za služby je podnájemce povinen platit za každý měsíc nejpozději do 17. dne platebního období a to v hotovosti k rukám nájemce proti písemnému potvrzení o převzetí peněz."
Můj dotaz tedy zní. Je nájemce oprávněn požadovat v dubnu nájemné za květen?
Podle odtstavce, který jsem uvedl výše mi to příjde, že ne. Ale může to být pouze můj lajcký odhad protože se ve smlouvách a slovíčkaření s ními spjatými moc nevyznám.
Moc děkuji za odpověď nebo případné přesměrování na jiný, již zodpovězený dotaz.
Snažil jsem se vyhledat podobný dotaz, ale naneštěstí jsem nic nenašel.
Předem děkuji
Martin
4x
V případě bytu je nájemné splatné měsíčně předem. V únoru za březen, v březnu za duben, v dubnu za květen a tak dále.
Takže ano, nájemce "je oprávněn požadovat", abyste splnili svou povinnost (hradili nájemné předem).
Poznámka: Nájem za duben byste měli uhradit do 5. dubna a nájemné za květen do 17. dubna.
0x
@marin463 - Je nájemce oprávněn požadovat v dubnu nájemné za květen?
Ano - platí se předem:
NOZ § 2251
(1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.
Pravděpodobně jste vzhledem k datu stěhování nestihli březnové datum platby na duben.
0x
Dobrý den, dle mého vysvětlení (dle textu ve smlouvě) zaplatíte jeden nájem v dubnovém termínu (proti písemnému potvrzení o převzetí). A maximálně sdělíte nájemci, že nájem na květen máte připravený a bude předán v květnu (v dalším platebním období a termínu). Z textu smlouvy není nijak patrné, že máte platit 2x a naráz. Zdravím!
doplněno 25.03.19 13:14:
K nastěhování do bytu došlo v polovině března / v polovině platebního období (což není podle NOZ zrovna košér, ale stává se to), březen máte zaplacený (na dokladu o zaplacení by mělo být napsáno i období, za které je placeno) a nájemné předem na další měsíc (duben) nebylo okamžitě požadováno. Máte ujednáno jiné platební období (a jiný platební termín, což NOZ umožňuje), resp. ve smlouvě není zmínka o NOZ, tak budete platit vždy ve stávajícím měsíci a do termínu viz smlouva. Pokud má nájemce jiný požadavek, tak si ho nechte vysvětlit a zeptejte se, proč to nemá ve smlouvě a nepožadoval to již při platbě v březnu.
0x
U jednoho domu to mám takto:
.2. Podnájemné a zálohy na služby dle předchozího odstavce jsou splatné vždy ke každému 20. dni příslušného měsíce, a to na účet nájemce uvedený v záhlaví této smlouvy. Za den úhrady se považuje den připsání předmětné částky na účet nájemce
Zde mám jistotu ve výši dvou nájmů.
-------------------------------------------------
U druhého domu to mám takto:
Nájemné, zálohy na služby a paušální poplatky, dle předchozího odstavce, jsou splatné vždy ke každému 25. dni měsíce, předchozího příslušnému měsíci, za nějž jsou placeny, v hotovosti k rukám správce nemovitosti.
Zde mám jistotu ve výši jednoho nájmu.
Z Vašeho textu nedovedu poznat, co je "platebního období"
Zákon říká toto:
1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.