Nejste přihlášen/a.
Také si dělám jogurty doma a mám jogurtovač úplně obyčejný značka Severin. Nezáleží na přístroji, ale čím naočkujete své mléko. Když naočkujete řeckým jogurtem, nebude chutnat jako Holandia. Někde jsem v nějaké diskuzi vyčetla, že aby byl jogurt pěkně hustý, má se do mléka přidávat na jeden litr 1 lžíce sušeného polotučného mléka. Pořádně rozmíchat. Já napřed rozmíchám v troše mléka a pak vleji do ostatního a přivedu k bodu varu a pak nechám schladit na 40 stupňů. Pak teprve naočkuji jogurtem. A dávám špetku soli. A je fakt, že jogurt je s tím sušeným mlékem opravdu mnohem lepší. Je takový hustší. Ale nevnucuji Vám nic. Jen píši své zkušenosti. To, že jogurtovač Ariete "umí" řecký jogurt, je jejich obchodní trik. Tomu bych nevěřila ani trochu.
Přímo tento výrobek neznám, ale ze zkušenosti s podobným výrobkem mohu říct, že záleží na obsahu v "jogurtovači", než na samém výrobku i tím i výrobci...používali jsme velmi podobný, měl šest sklenicek po 100ml a jogurt chutnal podle toho, co bylo ve skleničkách; pokud dáte kvalitu, budete mít kvalitní výstup, pokud něco jiného...
A do hotového jogurtu můžete přidat trochu smetany ke šlehání, jogurt to znatelně zjemní (podle množství smetany) a bude Smetanový, dále i kousky čerstvého ovoce...jahody, borůvky, maliny,...no prostě, co je k mání...i třeba trochu medu (nebo jen medu) ; to záleží jen na vaší fantazii a chuti...opravdu běžný jogurtovač jako přístroj to ovlivní minimálně...viz rady suzymon...ne-li vůbec...taky naše zkušenost
Domácí jogurt dělám i bez jogurtovače. Jde jen o to, udržet namíchanou směs co nejdéle v teple. Postavit na radiátor, zavřít do autoledničky (vypnuté ), zastlat do peřin... Jistě, s jogurtovačem je to komfortnější, ale rozhodně není nezbytný (a nemá až tak zásadní vliv na výsledek).
Ještě můj recept: svařit 2 litry mléka, rozmíchat plechovku slazeného kondenzovaného, a jak to zchládne na 40, rozmíchat kelímek jogurtu (já na to kupuju v Lidlu "Selský, zrající v kelímku"). Ten jogurt je s tím salkem zezačátku poměrně sladký, ale jednak se ta chuť po cca 36 hodinách rozleží a vyrovná, a jednak - máme to doma rádi
Tak jsem se dnes podívala na značky jogurtovačů, které uvádíte. Našla jsem, že i ten Gorenje udělá řecký jogurt. Ale nezdály se mi ty nádoby. Buďto je to jedna mísa, nebo jsem viděla na 4 skleničky jogurtu. Ten Druhý, který uvádíte, je také jedna mísa a výroba jogurtu trvá hodně dlouho. Já mám tento a vejde se mi tam 7 skleniček, což je tak litr a čvrt mléka. Pokud chcete jenom 6, nebo méně skleniček, tak uděláte z menší dávky. Což je výhoda. Jogurty jsou hotové za maximálně 9 hodin. Pak nechat v kuchyni, nebo venku vychladnout a pak dát do lednice do druhého dne, aby pořádně ztuhly. Ale už jste stejně objednala, tak ten svůj také vychytáte. Ale opravdu se nedejte zmást tím, že píší, že "sám"dokáže řecký jogurt. Ono je to kvůli tomu, že jsou dnes ty řecké jogurty velmi v módě a každý na to slovo "řecký"slyší. Ale já jsem ochutnala několikrát a porovnávala tu chuť a žádný obrovský rozdíl necítím. Dokonce jsem byla jednou hodně naštvaná, protože byl dost drahý a vůbec nebyl dobrý. Byl takový rosolovitý, skoro vodnatý. Nezapomeňte, že to není pravý řecký jogurt, ale že je u nás vyráběný a určitě je pozměněná receptura, aby to vyšlo levněji a mohli to dráž prodat. Kdo byl v Řecku a ochutnal tam jejich jogurt, se kterým oni nedělají žádné štráchy, tak ví, že chuťově se tady ten u nás, vydávaný na kelímku za řecký, nedá vůbec srovnat. Ještě když ho koupíte v Německu, tak to je jiné "kafe". Tam ošizený není.
Já jen dodám, že jogurt (myslím opravdový jogurt, ne ta směs ze škrobu, želatiny a konzervantů) je živý organismus a jeho chuť se může postupem času měnit. Jinak chutná čerstvý a jinak třeba po dvou dnech v ledničce.
Ještě k tomu řeckému jogurtu (straggisto): je to úplně obyčejný jogurt, akorát se přendá do cedníku vyloženého ubrouskem a nechá se z něj vykapat syrovátka. Takže je ještě hustší a má relativně víc tuku a bílkovin.
Tak u mne vydrží dávka tak maximálně 4 dny, protože sním i dva najednou. Rozdíl nepoznám, asi nejsem zas až takový "fajnšmekr". Ale poznám rozdíl od toho kupovaného, protože tam ty škroby jsou. Zahušťují to tím. Specielně v těch krémovitých. Já dělám přírodní, jelikož mám plno všelijkých domácích džemů a marmelád a to mám zase ráda já. A je pravda, že i ten můj, když ho nechám vykapat, je hustější. Dělám to tak i s tvarohem z vaničky, když potřebuji třeba na koláčky. Klidně koupím plnotučný ve vaničce a nechám přes noc zatížený v lednici vykapat. Samozřejmě ho musím koupit víc, objem se zmenší. Dříve jsem kupovala ten tvaroh v kostce, ale ten už je také plný vody a není dobrý. Nechci nějak naříkat, ale za komunistů byl tvaroh daleko daleko lepší. A to já mám možnost kupovat přímo u výrobce, v Polabské mlékárně.
Díky za radu, podívám se, jestli ho u nás najdu. Ale ten název mi nic neříká. Bohužel v mém městě nejsou žádné velké supermarkety. Je tady jenom Penny, pak Tesco a malý Albert. A v tom Penny mají skoro všechno od značky Boni a to mi teda vůbec nechutná. Ani ty jejich rádoby "francouzské" zrající sýry, jako jejich camembert a tak dál. A ty sýry jsou přímo hnusné a nikdy neuzrají, akorát se z toho udělá taková divná hmota, vevnitř "gumová", protože tady se vyrábí z pasterizovaného mléka a tento proces brání zrání sýra a navíc je hned zpočátku nedobrý. Na sýry teda fajnšmekr jsem a jen tak něco nesním. Naštěstí tady máme takový malý obchod, kam se dostane zboží které se prodává v Německu. A tam si teda mohu občas koupit i pravý camembert a i jiné velmi dobré zrající sýry. Miluji totiž pěkně uleželý. Ten obchůdek se jmenuje "Vyplatíse" a někdy se tam objeví sýr, nebo jiné zboží, které bylo vyrobeno také pro Penny market, ale Německý, ne Český. A to byste koukali, jaký je rozdíl v chuti. Nesrovnatelné. Napřed jsem nic, co mělo značku Penny nechtěla koupit, ale pak jsem to jednou riskla a vzala jsem si tvrdý sýr ementál s velkou nedůvěrou. No a když jsem přijela domů a ochutnala, tak jsem okamžitě sedla na kolo a mazala zpátky, abych si koupila do foroty. Ono to totiž v tom obchůdku rychle mizí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.