Nejste přihlášen/a.
Odkryli jsme zem kolem domu (z r.1952) pro hydroizolaci. Nad terénem zděno z pískovcových kamenů, vyčnívají asi 5-10 cm nad spodní zeď, co byla pod zemí, čili je tam zub dovnitř, podzemní zeď byla trochu užší. Navíc je bohužel z různých kamenů, cihel - co dům dal, hrbatá až běda, rozdíly tím pádem někde až 10 cm, pod izolační pásy se to musí srovnat. Vpředu pod chodníkem to bude tak 180, vzadu asi 120 cm výška. Má někdo radu, co s tím, jak to vyrovnat k těm pískovcovým šutrům? Na cihlu to není, na nahození to bude velká vrstva a na těch kamenech, většinou pískovec, netušíme jak to bude držet. Na bednění a zalití betonem je to úzké, to jsme pracně zkoušeli. Prosím kdo má nějakou zkušenosti, co by pomohla, poraďte.
Děkuji, ale nepoužívám správná slova, neumím se vyjádřit. To foto je obráceně, neumím to otočit, ale je vidět aspoň ta šíleně hrbolatá zeď.Chceme nejen podříznout ale udělat zároveň i svislou izolaci, na zeď nalepit IPU, aby nešla vlhkost do stěn sklepa. Ten výkop je sonda, jak ta podzemní zeď bude vypadat, netušili jsme, že to je tak hrbaté, ta opřená laťka by měla zobrazit, jaká je vzdálenost dole a jaká nahoře, kolik se toho musí nějak srovnat, aby ta IPA šla nalepit, ten podklad pod ni musí být přece takový, aby přilnula ke zdi a neprotrhla se, až se stěna zpět zahází hlínou.
. Při stavbě se dělá příčka, nalepí izolace (vana) a pak se zdí dům, my to máme obráceně, dům stojí a zvenku pod terénem chceme udělat izolaci, mysleli jsme, že to bude rovné z cihel, na které by asi ta IPA nalepit šla po nějaké mírné úpravě. Takhle to asi budeme muset vzdát, protože to nikdo nesrovná, resp. netušíme, jak.
Někdo tady na poradně v minulosti psal,že se taky může stát,že se základy začnou sypat,když budou,až tak v suchu.Myslím,že na to upozorňoval p.Milan..
Ano, tak to máme v úmyslu, izolaci od podřezání základu až nahoru nad terén, nalepit. Jenže to nahození - podzemní část místy je moc ostrá a hrbolatá díky těm různým kamenům, doporučovali nám bednění a srovnat betonem, to prostě ale nejde. Takže myslíte, že stačí to nahodit tak, že to nebude do latě, ale budou tam mírné boule, jen ne ostré?
Tak zkusím navést správným směrem,
¨aby nešla vlhkost do stěn sklepa...
To musíte pomyslně barák nadzvednout a vložit hydroizolaci pod barák, a pak stavbu vrátit zpět. Něco, jak jste psal, že jste udělali vanu.Žádné odkopání, jen svislá hydroizolace, bez spodní, Vám dům nevysuší, ani nebudou zdi suché.
U Vás by mohlo pomoci, podříznout pár cenťáků na d terénem, vložit hydroizolaci až dovniř, ve sklepě jí "zapravit" do stěny či na stěnu. Ale to je na místní prohlídku. Máte foto vnïtřního prostoru sklepa? Ale lepší fotky?
Nemám další foto, tak jen shrnutí a díky.Izolace je plánovaná a dosud v začátku prováděná podle p. Milana, "nadzvednout" barák, ve sklepě vodorovná izolace , svislá izolace nalepená zvenku a svařená s vodorovnou, něčím zabezpečit a zasypat. Vázne to pouze na podzemní venkovní zdi - jak ji upravit, aby se na ni dala lepenka nalepit. Počítali jsme původně s cihelnou zdí, ty šutry jsou bonus. Vyšlo mi z dosavadních rad = nahodit jen tak aby nebyly ostré hrany a lepit. Děkuji a hezký den.
Nežli začnete lepit "něco" na svislé zdi, základy, tak si řekněte, co od otho očekáváte a zdali to jde z fyzikálního zákona.
Nerovnosti lze vyrovnal vlepením různých materiálů, do nejhlubších prohlubní, pak třeba nalepit pevnější XPS, nebo Cetris desky a OPATRNĚ, navařit lepenku. Ale co se spodkem základu?
Tak vy jdete opravdu do důsledku, to mi vůbec nepřišlo na mysl, zřejmě myslíte nějaké odvodnění? Dosud tam nebylo nic, tak snad se vsákne, odpaří jako doteď, nestrašte mě...
Nechci Vás strašit, proč? Já jen sděluji, jak působí fyzika a zdali investor, co uvěří různým metodám, použil i rozum a vyzkoušel to, čemu věří.
Tak zkuste sdělit, co udělá voda dole, odteče, nebo se nejdříve nasákne do suché zdi, kterou chcete mít. Asi nasákne a pak již nebude suchá. Fyzika. Když odteče, tak čím a kam? Spousta lidí říká drenážní trubkou, ale ta je díravá, na přepravu vody..
17:52 jsem to popsal zhruba, páč bez dokumentace, fotek a podobně, nelze dát správný návod na postup prací.
Ano, to mi bylo trochu jasné, ale vy jste pane Milane odborník a hlavně praktik, se mnou jako s laikem to je pro vás houby diskuze, vůbec jen tak z luftu, bez fota . Já nejsem investor, poznatky odsud předám, mně šlo hlavně o to srovnání zdi pod izolaci, kvůli tomu jsme se doma hádali a tak jsem hledala podporu. Díky moc za vaši snahu a radu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.