Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dodatečná izolace domu

Od: lapka® odpovědí: 27 změna:

Odkryli jsme zem kolem domu (z r.1952) pro hydroizolaci. Nad terénem zděno z pískovcových kamenů, vyčnívají asi 5-10 cm nad spodní zeď, co byla pod zemí, čili je tam zub dovnitř, podzemní zeď byla trochu užší. Navíc je bohužel z různých kamenů, cihel - co dům dal, hrbatá až běda, rozdíly tím pádem někde až 10 cm, pod izolační pásy se to musí srovnat. Vpředu pod chodníkem to bude tak 180, vzadu asi 120 cm výška. Má někdo radu, co s tím, jak to vyrovnat k těm pískovcovým šutrům? Na cihlu to není, na nahození to bude velká vrstva a na těch kamenech, většinou pískovec, netušíme jak to bude držet. Na bednění a zalití betonem je to úzké, to jsme pracně zkoušeli. Prosím kdo má nějakou zkušenosti, co by pomohla, poraďte.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dejte foto.

doplněno 23.03.19 19:12:

Asi stákle nechápu. Vy chcete hydroizolaci a vadí vám nerovný povrch? Vždyť hydroizolace je mezi spodní a vrchní vrstvou stěny. Podříznout.

23.03.19 18:43
hodnocení

Zkusím

Dodatečná izolace domu
Dodatečná izolace domu #2
Dodatečná izolace domu #3

hodnocení

Děkuji, ale nepoužívám správná slova, neumím se vyjádřit. To foto je obráceně, neumím to otočit, ale je vidět aspoň ta šíleně hrbolatá zeď.Chceme nejen podříznout ale udělat zároveň i svislou izolaci, na zeď nalepit IPU, aby nešla vlhkost do stěn sklepa. Ten výkop je sonda, jak ta podzemní zeď bude vypadat, netušili jsme, že to je tak hrbaté, ta opřená laťka by měla zobrazit, jaká je vzdálenost dole a jaká nahoře, kolik se toho musí nějak srovnat, aby ta IPA šla nalepit, ten podklad pod ni musí být přece takový, aby přilnula ke zdi a neprotrhla se, až se stěna zpět zahází hlínou.

. Při stavbě se dělá příčka, nalepí izolace (vana) a pak se zdí dům, my to máme obráceně, dům stojí a zvenku pod terénem chceme udělat izolaci, mysleli jsme, že to bude rovné z cihel, na které by asi ta IPA nalepit šla po nějaké mírné úpravě. Takhle to asi budeme muset vzdát, protože to nikdo nesrovná, resp. netušíme, jak.

vilik*
Nahodit, nalepit izolaci, srovnat polyšem na sokly, na něj lepidlo, perlinka, marmolit.
Beztak bych to udělal širší, připravil na zateplení stěn.

hodnocení

Nahodit takovou vrstvu, aby to bylo rovné do latě? nebo stačí nahodit jen tak aby tam nebylo nic ostrého tzn.klidně lepit na zvlněnou ale zahlazenou stěnu? Bude to v zemi.

h0042*
hodnocení

0x
Dal bych tam nopovku, nebo folii, která se dává jako izolace, při podřezání domů a zasypal bych to, nijak bych to nesrovnával.ipu bych nedával. Nad terénem bych to srovnal, třeba styrodurem.

Velice špatná rada, nopovka není hydroizolace, ale jen ochrana hydroizolace.

vilik*
hodnocení

0x
Tak ještě jednou, lépe.
Pokud chcete svislou hydroizolaci, museli byste podřezávat až dole, na podlaze sklepa. IPA fláknutá pouze zvenku na stěně bez napojení dole pod terénem způsobí, že ta stěna bude trvale vlhká.
Pokud podřežete dole v úrovni podlahy sklepa, stačí před navařením ipy stěnu mírně prohodit omítkou, aby na stěně nebyly ostré výstupky.
Svislou hydroizolaci bych chránil tepelnou izolací nenasákavým polystyrenem s tím, že bych ji zrovna udělal silnější kvůli následnému zateplení stěn. Ten by šlo pak separovat pod zemí již zmíněnou nopovkou, nad terénem pak například omítkou, marmolitem nebo obkladem. Kdyby šlo pouze o rozdíl stěn mezi viditelnou částí a spodkem a nezateplovalo by se (což je škoda, když už by se to odkopávalo), ničemu by slabší stěna nevadila, pouze bych řešil detail na hranici rozdílné šířky zdí, aby pod terénem nebyl kousek bez hydroizolace.
Pokud nemůžete podřezávat až dole a šla by provést drenáž (dům ve svahu), popřemýšlel bych i o ní (zateplení zdi, nopovka, propustný substrát podél zdi.
h0042*

Někdo tady na poradně v minulosti psal,že se taky může stát,že se základy začnou sypat,když budou,až tak v suchu.Myslím,že na to upozorňoval p.Milan..

vilik*
To máte pravdu, to můžou. Ale správný postup je izolace stěny, ne tam drenážní nopovkou ještě shromažďovat vodu.
Když už se chceme odvolávat na p. Milana, tak vždy je nutné místní šetření ;).
h0042*
Proč a jak, by se tam měla shromažďovat voda? Když se nopovka správně ukončí, tak nevidím důvod.. S tím místním šetřením, máte pravdu *smich*

hodnocení

Ano, tak to máme v úmyslu, izolaci od podřezání základu až nahoru nad terén, nalepit. Jenže to nahození - podzemní část místy je moc ostrá a hrbolatá díky těm různým kamenům, doporučovali nám bednění a srovnat betonem, to prostě ale nejde. Takže myslíte, že stačí to nahodit tak, že to nebude do latě, ale budou tam mírné boule, jen ne ostré?

vilik*
Myslím, že to bude stačit.

hodnocení

Děkuji všem za názory, dalo mi to jako laikovi práci to popsat trochu srozumitelně, ale dobrý.

jabraka*
hodnocení

0x

Nabídnu tady řešení na webu: izolace.cz/...

Je tu ke studiu řada řešení.

JABRAKA

hodnocení

0x

Tak zkusím navést správným směrem,

¨aby nešla vlhkost do stěn sklepa...

To musíte pomyslně barák nadzvednout a vložit hydroizolaci pod barák, a pak stavbu vrátit zpět. Něco, jak jste psal, že jste udělali vanu.Žádné odkopání, jen svislá hydroizolace, bez spodní, Vám dům nevysuší, ani nebudou zdi suché.

U Vás by mohlo pomoci, podříznout pár cenťáků na d terénem, vložit hydroizolaci až dovniř, ve sklepě jí "zapravit" do stěny či na stěnu. Ale to je na místní prohlídku. Máte foto vnïtřního prostoru sklepa? Ale lepší fotky?

hodnocení

Nemám další foto, tak jen shrnutí a díky.Izolace je plánovaná a dosud v začátku prováděná podle p. Milana, "nadzvednout" barák, ve sklepě vodorovná izolace , svislá izolace nalepená zvenku a svařená s vodorovnou, něčím zabezpečit a zasypat. Vázne to pouze na podzemní venkovní zdi - jak ji upravit, aby se na ni dala lepenka nalepit. Počítali jsme původně s cihelnou zdí, ty šutry jsou bonus. Vyšlo mi z dosavadních rad = nahodit jen tak aby nebyly ostré hrany a lepit. Děkuji a hezký den.

Nežli začnete lepit "něco" na svislé zdi, základy, tak si řekněte, co od otho očekáváte a zdali to jde z fyzikálního zákona.

Nerovnosti lze vyrovnal vlepením různých materiálů, do nejhlubších prohlubní, pak třeba nalepit pevnější XPS, nebo Cetris desky a OPATRNĚ, navařit lepenku. Ale co se spodkem základu?

hodnocení

Jo tak dalece nejsem v obraze, základ bude snad v zemi? izolace zabrání vlhkosti z něj pronikat do zdi a to by měl být účel, ne?

Bohužel, tak to nefunguje. Je třeba Vás dostat do obrazu. Páš vlhkost a hlavně voda steče k patě domu, co tam bude dělat?

hodnocení

Tak vy jdete opravdu do důsledku, to mi vůbec nepřišlo na mysl, zřejmě myslíte nějaké odvodnění? Dosud tam nebylo nic, tak snad se vsákne, odpaří jako doteď, nestrašte mě...

Nechci Vás strašit, proč? Já jen sděluji, jak působí fyzika a zdali investor, co uvěří různým metodám, použil i rozum a vyzkoušel to, čemu věří.

Tak zkuste sdělit, co udělá voda dole, odteče, nebo se nejdříve nasákne do suché zdi, kterou chcete mít. Asi nasákne a pak již nebude suchá. Fyzika. Když odteče, tak čím a kam? Spousta lidí říká drenážní trubkou, ale ta je díravá, na přepravu vody..

hodnocení

To je pravda, tak co s tím?

17:52 jsem to popsal zhruba, páč bez dokumentace, fotek a podobně, nelze dát správný návod na postup prací.

hodnocení

Ano, to mi bylo trochu jasné, ale vy jste pane Milane odborník a hlavně praktik, se mnou jako s laikem to je pro vás houby diskuze, vůbec jen tak z luftu, bez fota . Já nejsem investor, poznatky odsud předám, mně šlo hlavně o to srovnání zdi pod izolaci, kvůli tomu jsme se doma hádali a tak jsem hledala podporu. Díky moc za vaši snahu a radu.

Nehádajte se doma, ale argumentujte.

V okolí Pardubic jezdím i zdarma na rady do domu.

h0042*
Tak to jste měl říct, že máte kolem základů potok. Já jsem myslel, že řešíte běžnou vlhkost v zemi *co*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]