Nejste přihlášen/a.
Nedrží mi šrouby od pantu, protože se po nějaké době používání uvolnily z otvorů. Potřeboval bych poradit, čím ty díry opravit, aby se zmenšil jejich průměr. Mohlo by pomoct vteřinové lepidlo?
Díky za radu!
Vteřinové lepidlo a dřevo nejdou dohromady, tmelit díru pro šroub není nejlepší nápad a špejle problém neřeší. Ušetřete si nervy a věc vezměte z gruntu, protože nejdříve se musí zapravit původní díra ve dřevě.
Postup je tento :
1/ skočit někam k sousedovi nebo do hobbymarketu a splašit dřevěný kolík
2/ vyvrtat díru podle průměru kolíku.
3/ kolík namáznout lepidlem Herkules, kladivem opatrně naklepnout do díry a nechat do druhého dne zatvrdnout.
4/ přečuhující část kolíku ucvaknout a obrousit, přestříknout barvou.
Díra je pryč, jako by nikdy neexistovala. Hned můžete vrtat novou.
Většina rad tady je spíš na nouzovou a provizorní opravu (sirky, špejle, vteřinové lepidlo...), osobně bych nepoužil ani jednu z nich.
Nejlepší způsob opravy je převrtat dírku větším vrtákem (8 - 10 mm) a do díry zalepit kulatý kolíček z měkčího dřeva (smrk). Kolíček by měl být na těsno, trochu mu pomoct kladívkem. Jako lepidlo je ideání použít epoxy, ale držet to bude i třeba nějakým disperzním lepidlem (disperkol, sokryl...). Do kolíčku pak zašroubovat běžný vrut.
Je to sice trochu pracnější, ale takhle provedená oprava Vás přežije.
Dobrý den, pokud máte jen vteřinové lepidlo, tak ho použijte. Zápalky či špejle snad doma také máte, tak je potřete lepidlem a natlačte do otvorů pro vruty (více kusů do každého otvoru). Až to zaschne, tak šroubujte vruty. Ovšem, toto je řešení spíše nouzové (jinak by to chtělo zalepit dřevěné kolíčky a znovu převrtat otvory pro vruty). Zdravím!
pidgin - opravdu máte doma dvousložkové lepidlo a dřevěné kolíčky? Nebo nemáte nic a jen to vteřinové lepidlo? Zdá se, že je to dost zásadní pro rady (a spekulace).
pidgin - původně jednoduché a rychlé řešení se Vám začíná komplikovat (tak běžte nakupovat) .
Můj odhad je, že to ení dřevo ale spíš dřevotříska.
Tady bych doporučil namíchat dvousložkové epoxidové lepidlo, to pak natáhnout do injekční stříkačky a vyplnit lepidlem otvor po šroubku. Až to všechno pořádně vytvrdne, tak předvrtáš otvor pro vrut a zašroubuješ.
Ještě lepší by bylo před vyplněním otvoru lepidlem skříňku překlopit tak, aby lepidlo z otvoru nevytékalo.
Jelikož se jedná o klasický nábytkový NK pant, posunout o kousek stranou nějak nejde. Jedině o celou díru plus něco navíc, tedy bratru o pět centimetrů. Nastane pak problém co dírou po pantu a ještě opravit dvě dírky po šroubcích.
Jediná profesionální oprava zde již zazněla. Sehnat bukový truhlářský kolík, neboli týbl, nejpravděpodobněji průměr 8 mm, převrtat díru osmičkou vrtákem, bacha, neprojet skrz, to je hned a zalepit do díry Herkulesem týbl. Po zaschnutí, nejlépe druhý den týbl opatrně uříznout a šroubovat pant. Tady je malinký problém, že tam jsou eurošrouby, tudíž se musí před šroubováním vyvrtat díra, průměr 4 mm.
Běžná domácí amatérská oprava je tady taky popsána. Lepidlo, stačí Herkules a tím zalepit do díry kousky špejle a druhý den je zaříznout a našroubovat zpátky pant. Samozřejmě opět pr předvrtání čtyřkou vrtákem.
Ovšem tento způsob spolu se zalíváním díry epoxidem a všechny ostatní, to je prostě na hulváta.
Moc všem děkuji za rady. Vzhledem k tomu, že bydlím v nájmu, kde už asi nebudu příliš dlouho, tak jsem použil provizorní řešení se špejlkami a Herkulesem. Ty kolíky poradím majitelce, až se budu stěhovat
pidgin - nemusíte majitelce nic hlásit. Oprava je hotová a vydrží to věky také, resp. než někdo zase vrut vyšroubuje. Toto je běžné a rychlé řešení, pevné, levné a hlavně dostačující (nejde o parádu).
Já jsem podobnou opravy provedl tak,že jsem odšrouboval poba díly pantu a celý pant posunul o kousek dál.Pokud to není pant se zadlabaným tělem.To je problém pro odbornou opravu.
JABRAKA
Oprava je sice hotová, ale připojím i můj názor. Podle obrázku jde o pant s tzv. eurošrouby, tedy díra pro tento šroub má průměr 5 mm. Ve své praxi hodinového manžela tyto panty běžně opravuji a protože jde i o čas a jednoduchost, osvědčil se tento postup - otvor vyplním dvousložkovým tmelem - prodává se ve tvaru válečku o průměru cca 3 cm a obsahuje dvě složky. Z válečku se nožem odřízne kousek, ten se v ruce prohněte, tím se aktivuje a vmáčkne do díry a uhladí. Po cca 12 minutách se vyvrtá nový otvor o průměru 5 mm a může se pant přišroubovat. Šroub má takový závit, že si sám prořízne drážku.Epoxydové válečky vyrábí dost firem, vzpomenu např. Patex a dá se sehnat za cca 120 Kč. Pokud je více času, dá se použít řada předchozích rad. U vrutů 3,5 x 16 mm se zapuštěnou hlavou i zatlučená dřevěná tříska, která se jen seřízne. Lepidlo ani není nutností.
a já myslel, že to ptákovina není...tak odvolávám co jsem napsal a slibuji že už to nepoužiji...
Drevene kolicky vyosi otvor...tak to určitě nikoliv. Jedině nekvalitní práce při montáži šroubku může vyosit pant.
Jeden rádce asi netuší, proč má nábytek predvrtány všechny otvory. Jinak by něco takového určitě nenapsal. Ale pokud neví proč, tak po zalepení otvoru spolu s dřevěným kolíkem se pak těžko hledá správná poloha pantu, protože se ztratí původní otvor ! Proto se vhodnější zalít otvor epoxidem, pak po mírném zatuhnutí epoxidu špejlí o menším průměru než bude vrut vytlačit středový otvor pro následné zašroubování vrutu. Nemusí se pak předvrtávat otvor, který je vždy a každé části nábytku předem vyvrtán právě pro správnou polohu. Nechápu, co je na tom k nepochopení. Je to snadné a přesné a hlavně: na původním místě a bez vrtačky, kterou může provrtat desku a to pak je jak od Pata a Mata.
Aha, no jo.
Světe div se, každý nábytkový NK pant se dá seřídit. Tudíž, když do zalepenýho kolíčku vyvrtám díru kousek šejdrem, o nic nejde. Ovšem díru vedle vyvrtá pouze jelito, neboť pokud si nevěřím, tak před vrtáním díry pro kolíček si pomocí pravítka či čehokoliv jiného namaluji čáry vedle, které označují střed šroubku. Po zalepení kolíčku si zase zpátky přenesu polohu díry pro šroubek, vyvrtám a hotovo. Moderní disperzní lepidla mají po deseti minutách takovou pevnost, že se klidně může zpátky přišroubovat pant.
Jediná truhlářská oprava je zalepení kolíku.
Lepení sirek, špejlí, zaplácnutí díry epoxidem je systém Pat a Mat.
Milane, častokrát tady v různých otázkách čtu rady, že se nestačím divit.
Ovšem, jak nalít epoxid do strany skříně tak, aby nevytekl, netuším. To se musíte zeptat zastánců této metody.
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Kdyby přišlo tvrdý na tvrdý, asi bych si s tím nějak poradil, ale proč si komplikovat život, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.