Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal na vaše názory ohledně krbových kamen/vložky. Chtěli bychom do rodinného domu při rekonstrukci "donainstalovat krbová kamna" ale potřebovali ybchom znát názory ostatních zda má někdo zkušenosti s kamny s výměníkem a zda se to vypplatí. Jako primární zdroju vytápění bude teplovodní vytápění splynovým ohřevem. Takže nás napsalo pořídit teplovodní výměník, ale ze strany jednoho osloveného rpodejce nám bylo řečeno že celý tento systém výjde na 150 000 minimalně a v případě že nebudeme topitt kařždý den tak se nám investice nevyplatí. Takže uvažujeme zda zuřídit s vzduchovým výměníkem(ale nevíme kolik toto řešení může stát), nebo mít krbová kamna jjne pro výtoip jedné místonsti bez výměníků...
Díky za rady a názory
(omlouvám se překlep v názvu, nejde mi už opravit)
To nic, překlepů je tam víc. Můj švagr má krb s vzduchovou vložkou, kterou si sám vyrobil z podlahových plechů o tloušťce 6mm. Něco takového. Je to v podstatě kovová krabice, která je na výšku, jako zadní strana krbu, který je postaven ze šamotových cihel. Na jedné straně je otvor z boku dole, na druhé nahoře, šířka (nebo hloubka) výměíku je 150mm. Velikost záleží na velikosti samotného krbu.Jsou tam pro vzduch navařeny kusy trubek o průměru 100mm tak, aby nepřečuhovaly přes šamotové cihly. Takže z čelního pohledu na krb není nic vidět, protože trubky jsou na bocích v úrovni cihel. Funguje to roky spolehlivě a teplo je velké. Vytopí dost velkou místnost. Záleží samozřejmě na velikosti krbu i velikosti místnosti.
Mám teď čerstvou zkušenost s krbovou vložkou s výměníkem. V krbu se ohřívá voda a tato ohřátá voda se ukladňuje v akumulační nádobě. Nahřáítí akumulační nádoby trvá 10 až 12 hodin trvalého topení v krbu. Pak je možné dva až tři dny odebírat teplo ze zásobníku (když je venku mírná zima).
Když si pořídíš krb s výměníkem bez akumulační nádoby, tak v místnosti kde bude krb budeš mít přetopeno, budeš muset oheň v krbu dusit a všechno se tím špatným spalováním bude zanášet.
Je to složitá otázka. Ty si musíš sehnat různé informace a potom z nich vybrat to, co ti bude vyhovovat a to co budeš ochoten zaplatit.
Krbová kamna s výměníkem můžou vyjít i mnohem méně,to nevím co vám to říkal. Trubky máte už natahané a radiátory osazené. Kamna už v celkem rozumné kvalitě se dají sehnat kolem 25-30 tisíc Ostatní věci okolo jako čerpadlo a ventily to zase taky natolik nevyjde,k tomu práce topenáře který to zapojí(jedno odpoledne) Nevím kde vzal těch 150 tisíc.
My to máme jako primární topný systém,taky se to dá-máme je v největší místosti,ta je trochu přetopená ale když se přes den pootevřou dveře teplota se srovná
Těch 150 000 je podle mě silně přestřelených. Potřebuješ krbovku za cca 15 000 oběhové čerpadlo za 2000-5000,- a záložní zdroj pro případ, že to máš rozhycovaný na plno a vypnou proud. Ty začínají na 2500,- pak nějaký ten třícestný ventil, abys netopil krbem do kotle a kotlem do krbu. Nevím za co by padlo zbylých 120 000.-
Zas tak jednoduché to není. Lepší krbovky vyjdou klidně na 40 a teď je otázka jaké příslušenství si dá výrobce do požadavků.. Některý výrobce bez "doporučeného" příslušenství neuzná záruku. A to příslušenství - pojišťák,dochlazovací smyčka,,trojcesťák, expanzka,k tomu samozřejmě nějaké to propojovací potrubí, k tomu čerpadlo se záložním zdrojem - a jsem na 65 . Bez AKU nádrže ,případně bojleru. Takže pokud nevím co všechno je v těch 150? Navíc trochu fungující regulace (samozřejmě vyžadující jiné ovládání než klasický kuáč) pro podobný systém taky nebude zadarmo
Osobně bych pořídil malá sálavá kamna . Třeba
To jsou malá kamna co odhořívají odpředu dozadu . Jsou bezroštová , s hlubokým topeništěm a přikládka je vcelku slušných 3 až 4 hodiny . Žadný šamot , rošt co by jste musel měnit . Jednoduchá , blbuvzdorná , maximálně hlídáte vzduchotěsnost u předních dvířek .U těch Plamenu je podle mého lepší ovládání vzduchu kolečkem .
Pokud chcete nějaké větší sklo tak jít třeba do jotulek f 100cb e-teplo.cz/...
Ke kamnum pořídit teploměr , at víte jak regulovat a co se děje v topeništi ventilatornakamna.cz/... + nějaký ventilátorek na kamna at se tam něco vrtí
To jsou všechno malá kamna do cca 60m2 . Na pohodu takzvaně za zimu protopíte cca 2 až3 m3. Nejste zarovnán hromadami dřeva , řezat , štípat kubíky paliva . Nemrzí vás zda zatopíte , nebo ne aby se vrátila investice do teplovodní soustavy . Ono totiž kvalitní teplovodní kamna co dají málo do vzduchu , hodně do vody nejsou vubec levná , + akumuláční nádrž a bižuterie a klidně mužete být na těch 100 tis. Nehledě na to najít dobrého vodáka co to dobře zapojí , aby z toho nebylo víc problému než užitku .
Tu investici co by jste dal za teplovodní systém bych dal rozhodně do zateplení . To je jediné dlouhodobé řešení , které vám uspoří energie a zlepší kvalitu bydlení.
Kde je výkon, je aj príkon. Pokiaľ máte zdroj dreva, priestor na dvore, rád ostríte sekeru a krbovky ste schopný umiestnit tak, aby ste nosením dreva a popolom neza*** polku obývačky, tak choďte do toho. Inak sa to až tak nevyplatí. Kúpte si nejaké Jotulky alebo si počkajte, kým budú "u Béďu" vypredávať rebrandovaný Plamen Trenk, pokiaľ Vám nebude vadiť ich trochu neohrabaný vzhľad.
Pořizovat krbová kamna v případě, že je možnost využít plyn, není dobrý nápad. Sleduji cenu palivového dřeva a ta jen ukazuje, že je tento stát přeplněný zloději. Kalamitního dřeva za pusu je spousta, přesto je konečná cena palivového dříví někde kolem 5Kč za 1kg. Pak je topení dřevem dražší než plynem, k tomu hromada práce a ty ceny za pořízení téměř atakují cenu tepelného čerpadla. Tak to je na hranici chápání.
Mám krbovky s výměníkem,propojené s el.kotlem. Vše tak,aby to fungovalo samo. Zatopím v krbu,odpojí se kotel,krb vyhasne,kotel dotopí na požadovanou teplotu. Kamna za 40tkč,ukecal jsem cenu na 31tkč. Včetně kotle,pěti radiátorů,dvou žebříků a bižuterie kolem /klapky,ventily,smyčka atd./ jsem se vešel do 80tkč. Vše jsem dělal sám,takže podle hesla - kolik materiál,tolik práce,by se cena od firmy kolem těch 150tkč asi pohybovala. A k palivu - volávají mi z OBI,jestli bych si mohl odvézt ty staré palety,které se jim tam hromadí. Topení téměř zadarmo.
Pokud máte přístup ke dřevu za rozumnou cenu, komín je OK a nevadí vám trocha nepořádku v místnosti s kamny jděte do toho. Topím též plynem, první sezona v domě ještě bez kamen mě vyšla na 40 000,- Kč v plynu. Druhá sezona již s kamny (s výměníkem) na 12 000,- Kč. Za 3 zimy jsem měl investici zpět, nyní mi druhou sezonu už šetří a to teplo ze dřeva je prostě úplně jiné něž z plynu. Ovšem člověk nesmí být pohodlný, se dřevem je práce.
Hlavně nedělat kočkopsa.. = buď jednoduché kvalitní krbovky (Jotul např.) nebo kvalitní s teplovodním výměníkem a správně zapojené = předehřev zpátečky (kotlový a radiátorový okruh), ochranu proti přetopení, příp. aku nádržú ohřívák vody. Celé jde kvalitně bez kompromisů tak za 80k - kamna 30-40k, aku nádrž s výměníkem pro TUV 20k (příp. samostatně) a 20k drobnosti okolo.. Dalších 80k za montáž mi přijde "trošku dost", když si představim že pár dní maká a pak může dva měsíce zevlovat .. Důležitý je i poměr výkonu do vody/ kolem kamen, aby nebylo u kamen vedro a u radiátorů zima. Teplovzdušný výměník je jednodušší, ale taky má svoje podmínky aby fungoval dobře..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.