Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepočet palivového dřeva na kubíky

Od: zajda888® odpovědí: 7 změna:

Hezký den,

jsem už chvíli ze školy a než marně vzpomínat na vzoreček,rád bych poprosil někoho chytřejšího,zda by mi nemohl přepočítat délkové množství dřeva na kubíky.

Budu brát 130 ks kmenů o délce 3 metry a průměr kmene 20 cm.

Potřebuju vědět,kolik je to kubíků,alespoň přibližně,ať si předem spočítám cenu.

Vím že kubík je 8 metrů délky / 40 cm průměr ale ani od toho se neodpíchnu.

Moc díky

doplněno 21.03.19 10:40:

Zkusil jsem probudit mozek z letargie a vyšlo mi 8,2 kubíku. Není to málo?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Objem jednoho kusu je 3,14 x 0,01 x 3 = 0,094m3. Další už je hračka.

Takže hodně hrubým odhadem cca 13 kubíků.

hodnocení

Jo,13 kubíků,to by mohlo sedět,díky.

hodnocení

3x

Ten průměr 40cm a délky 8metrů je opravdu 1m krychlový dřeva.

Jeden kmen o průměru 20cm a délce 3metry má objem 0,094m3

0,094*130 = 12,22m3 dřeva

Samozřejmě to je ideální objem dřeva. V reálu po rozštípání dřevo zabere mnohem více místa.

hodnocení

3x

Tuším že to je

pí x r na druhou, krát délka

slideplayer.cz/...

hodnocení

3x

Dobrý den.

V lesnické praxi se objem dříví nevypočítává jednotlivě, manuálně, otrocky matematicky pro každý kmen. Používají se t.zv. kubírovací tabulky, ve kterých se podle délky a středového průměru kmene, výřezu a pod. stanoví objem dřeva v plnometrech /m3/. Přitom se zohlední druh dříví /rozdílná sbíhavost kmenů/ a stanovení objemu "s kůrou"a "bez kůry"

Lesníci mají i tabulky na přepočet objemu hráně dříví v prostorových metrech /prm/ na objem v plnometrech a opačně. Jsou i tabulky na výpočet objemu dříví u stojících stromů, zadává se průměr kmene ve "výčetní výšce, t.j. 130 cm od země a výška stromu. I z průměru pařezu se pomocí tabulek dá stanovit objem dříví.

Tabulky lze stáhnout mimo jiné např. zde : nejedlyasyn.com/... nebo zde: optimalanskroun.com/... Na odborných lesnických závodech lze získat i jednoduché programy do PC, kde se zadají jen základní ůdaje o dříví a program provede výpočty, tabulky a sumáře podle potřeby zadavatele.

hodnocení

To je fundovaná odpověď pro profíky :) ale u mě se jedná jen o jeden nákup takže mi stačí jednoduchý přepočet.
Dekuji všem za příspěvky
asd1

Tady jsou tabulky pro přepočet m3/ prm atd.: To tvoje je 12,22 m3 = 16,29 prm (koeficient 0,75, pro skládaná polena), aneb bude toho 16 prm = prostorových metrů (i se vzduchem v mezerách) nebo 12 kubíků (plnometrů = dřevo bez vzduchu)

tzb-info.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]