Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je potřeba nějak zaizolovat I profily mezi prvním patrem a nezateplenou půdou?
Mezi trámy přijde izolace ISOVER UNIROL PROFI tl.200mm a pod izolace ISOVER UNIROL PROFI tl.60mm, parozábrana a sádrokartonový podhled.
Za odpovědi předem děkuji
Jirka
Pokud vidím dobře, na trámech je položena OSB deska. Pokud bude tepeplná izolace pod OSB, tak to dopadne takto:
Tepelnou izolaci musíte dát 1/4 mezi trámy a 3/4 izolace nad trámy.
Samozřejmě izolace musí být i pod železem. Ale pokud dáte jen 6cm pod železo, to bude tepelný most jak ..., až Vám to může dělat černé pruhy na sádroši.
Jsem přesvědčen, že máte špatně navrženou stropní konstrukci.
Jsem přesvědčen,že izolování jakéhokoliv materiálu z "teplé" strany místnosti je špatný postup.Aby se nesnížila teplota na "železe"pod rosný bod,je nutné zajistit:
dostatečnou Izolaci shora (20 cm)
dostatečné topení sezdola.
Pak nikdy nedojde k rosení na "železe" a nevznikne tepelný most.Jistota rosení se pojistí parozábranou.
JABRAKA
Díky za odpověď.
Ve finále bude mezi OSB a trámky 10 cm mezera. To by mělo zabránit kondenzaci vody.
Proč je izolace 200 mm mezi trámky nežádoucí?
Pomohlo by Ička zaizolovat třeba vatou?
Už nevím kam se obrátit. Projektant, stavební dozor i sadrokartonář tohle provedení schválili.
Ve finále bude mezi OSB a trámky 10 cm ODVĚTRÁVANÁ mezera. To by mělo zabránit kondenzaci vody.
Pak to bude OK.
Proč je izolace 200 mm mezi trámky nežádoucí?***když bude ODVĚTRÁVANÁ mezera 10 cm mezi vatou a OSB deskou, bude to OK
Pomohlo by Ička zaizolovat třeba vatou?*** Osobně bych na profil použíl daleko lepší izolant, třeba KOOLTHERM, nebo černá syntetická pěnová deska, K-flex a podobné. Hlavně na studené straně to polepit.
Už nevím kam se obrátit. Projektant, stavební dozor i sadrokartonář tohle provedení schválili***
Už nic nehledejte, jen nechte ODVĚTRÁVANOU mezeru, pak to bude OK.
Trochu mě straší ty obrázky, které jste posílal.
Tam jsou trámky taky nadbyté deskami a plísni to nezabránilo.
A co ty železné ička nastříkat nizkoexpanzní pěnou?
Na juta obrázky je problém, že nebyl mezi vatou a deskou odvětrávaný prostor, který tam budete mít.
Nastříkat nízkoexpanzní pšnou není dobré, spíše použít normální, co hodně napění. Ale musel byste udělat šalunk s igelitem a vyplnit prostor. Bavíme se o síle alespoň 5-7 cm, něčeho dobrého na izolování.
Vždyž zvrchu bude mráz, osb deska to neizoluje, železo je vozič a o problém je postaráno. Žádný parotěs není těsný, takže kondenzace na železe bude...
Zdravím Vás.
Po dvou letech otevírám starou ránu, kterou nebyla možnost dříve řešit.
Instalace proběhla podle plánu, ale odvětrávaný otvor jsem nedořešil.
Nedávno jsem pár OSB desek odkryl a samozřejmě tam byla vlhkost a mírná plíseň.
Nakoupil jsem střešní latě 60x40 a začal podlahu zvedat.
U železných Iček chci z vrchní část mezi laťemi vyplnit extrudovaným polystyrenem ( viz 50 mm růžový polystyren na obrázku ).
Ička nebyly tak vysoké jako trámy, tak jsem pod laťě nařezal kousky polystyrenu.
Myslíte že to bude stačit? Případně jak byste to udělali na mém místě.
Za odpovědi předem děkuji.
jirko já nejsem žádný odborník, ale bohužel špatné zkušenosti mám. Jediné co pomůže je dokonalá parozábrana z teplé strany. Pokud ne, tak jsem naprosto přesvědčen, že žádná odvětrávaná mezera nepomůže. Klidně udělejte 10 cm mezeru a klidně mezi deskami vzájemně nechte dalších 10 mezeru... Ale stejně bude vlhkost zespod desek konzenzovat. Ony ty páry stoupají nahoru a zarazí se (srazí se) na studené desce. Jediné co mi fungovalo opravdu dobře, tak byla pochozí podlaha na půdě z vysušených prken s cca 0,5 cm mezerami. Pak opravdu to byla plně difúzně otevřená skladba, i když dole nebyla dokonalá parozábrana, jen volně ložená pod izolací (vatou).
Děkuji za odpověď. Je ale opravdu nutné mít plně difůzní podlahu?
Bude vadit že se na OSB nějaká kapička objeví?
Zatím mám položených jen pár desek, takže bych je sundal a mezi nimi na delší straně udělal nějakou mezeru?
Jirko, je jen na Vás, co si uděláte doma. Fotky jiných jste viděl. Pod OSB deskou se udělá rosný bod, který musí někudy odejít. Když ne, tak narazí na OSB a srazí se tam. Po čase to zplesniví, jak jste sám poznal.
Ta samá situace je v podkroví, kde přeci taky je difuzní fólie, aby vlhkost mohla z vaty odejít. Vy jí uzavřete pod desky a problém Vás dožene.
Takže jediná možnost je OSB desky nedávat? Co byste dělal na mém místě?
poznámka: celé půda je odvětrávána dvěmi lamanky a větracími otvory dovnitř
já nevím, zda bylo na mě. Nejsem si zcela jistý, že chápu dobře tu Vaši skladbu a všechny detaily. Každopádně naprosto platí, že pokud chcete udělat na nezateplené, byť odvětrávané, půdě podlahu z OSB desek, tak musíme mít na teplé straně dokonalou parozábranu. Jinak je úplně jedno, co máte za izolaci a kolik. Vodní páry se tlačí z teplé strany na studenou. Čím je větší rozdíl teplot, tím více. Parozábrana je zarazí. Pokud není, nebo není dokonalá tak se vodní páry tlačí skrz izolaci a pokud na nic nenarazí odejdou do vzduchu. Pokud tam nějaká studená deska (třeba ta OSB), tak srazí na ní. To je prostě fyzika. Bez dokonalé parozábrany bych měl už strach i jen dávat širší prkna - třeba 20 cm.
S těma íčkama je to to samé. Pokud bude nad nimi málo izolace, bude na nich vznikat rosný bod. Pokud navíc nebude dokonalá parozábrana, tak na nich bude kondenzovat voda.
Všeobecně masivní dřevo (trámy, fošny, mrkna) "dovolí" mnohem víc, než kovové profily a desky (OSB, dřevotříska, podlaha na sraz z palubek). Ty "nedovolí" jediné zaváhání.
pepane, dobrý, ale jen poznámka. I když bude sebedokonalejší parozábrana, tak se stejně v izolaci bude rosný bod. Odtud se musí dostat vysrážená vlhkost mimo tuto vrstvu odvětráním, což přes OSB desku nejda, jak již správně píšete.
Stejně jako ve střešní konstrukci s tepelnou izolací je difuzní membrána a odvětrání.
Našel jsem příčinu problémů.
Celou díru zalepím, ale uvažoval jsem ještě tento prostup překrýt další vrstvou.
Po pokrývačích mi tady zbyly odřezky fólie doerken.com/...
Myslíte že to mohu použít?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.