Nejste přihlášen/a.
Zdravím, začínám se stavbou stolní okružní pily pro kotouč 250mm nebo 300mm. Řezat se bude na 90% příčně, jen občas bude třeba zúžit prkno, lať nebo snad spárovku podélně, jednat se bude o měkké dřevo. Momentálně disponuji kotoučem 250mm s maximem okolo 6000ot/min a SK plátky (pila dá cca 5000ot.).
Získal jsem malou cirkulárku nízkých kvalit (CMI, jednofáz okolo 1100W), byla v příšerném stavu (zrezlá, pomlácený stůl ap.).
Začal jsem jsem s výrobou stolu, který překryje ten původní plechový. Tvořím ho z hladké osb desky, v další etapě plánuju vyfrézovat drážky pro U profily a přidat tzv. cross-cut sled + bokový doraz pro příčné řezání a možná časem přidám frézku pro tvoření čepů.
Nicméně mi během prořezávání samotného otvoru pro kotouč chcípnul motor, na cca páté zapnutí jen škytnul a dál nic.
Šel jsem od zapínání, kryt pro tlačítko byl kompletně plný jemných pilin které byly doslova zalisované, pila pravděpodobně byla používána bez odsávání (později půjde krabice s ovládáním stejně ven, mimo prostor vnitřního ústrojí). Tlačítko spínalo, kondenzátor byl v pořádku, motor šel volně protáčet. Našel jsem uhlíky, taktéž byly plné prachu a pilin, po vyčištění pila zase jede, na každém uhlíku zbývá cca 6mm, přítlak stále dostatečný.
Po tomhle všem jsem si uvědomil, že ten motor nemusí vydržet na věky, a radši bych něco opravitelnějšího.
Uvažoval jsem nad konstrukcí s maflem jenže ten na to pravděpodobně není konstruován (čert vem mafla, koupím dalšího, ale..), horší fakt je, že bude mít malý prořez, a to mě odradilo.
Přešel jsem na ideu našich dědů, konstrukce kterou si kde, kdo stavěl na koleni. Motor, řemenice, řemen, řemenice, hřidel, kotouč. Jen jsem netušil kolik mi to dá otáček na kotouč a jak to spočítat, překročení limitu ot/min na kotouči se bojím jak čert kříže (minimálně při dlouhodobém používání).
To směřuje na mojí první otázku - screen který přikládám. Počítám to správně? (parametry berte s rezervou, jde o výpočet)
Druhá otázka - při vlastní selekci motoru plánuju využít výhod 3f, jakou zvolit wattáž? Osobně se mi zdá vhod něco okolo 4kW, a jaké točky?
Mám k dispozici zhruba 4 3f motory, a dvě hotové cirkulárky pro kotouče 400-600mm.
Pokusím se dle vzorce v příloze spočítat jaký otáčky z těch dvou hotových pil dostanu při použití 250/300mm kotouče, potom snad navrhnu úpravu. V opačném případě půjdu od nuly, ale do toho se moc nehrnu.
TL;DR: Stavím cirkulárku a motor je na ho... tak hledám alternativu v 3f provedení pro 250/300mm kotouč a snažím se přijít na kouzla počítání převodu a rychlosti kotouče. Prosím o pomoc při výběru vhodného motoru a výpočtu převodů.
Musíš začít počítat od pilového kotouče. A nepoužívej hodnoty ASI nebo PŘIBLIŽNĚ.
Máš pilový kotouč o průměru 250mm a maximálních otáčkách 6000ot/min. Obvod kotouče je PI*250=785,4mm
Otáčky 6000ot/min = 100ot/s. Takže maximální obvodová rychlost kotouče průměr 250mm je 785,4*100=78540mm/s = 78,54m/s a to už je pěkný fofr. Já jsem před pár roky upravoval cirkulárku a tam jsem šel na rychlost do 60m/s.
Když budu počítat tvoji cirkulárku na pilový kotouč 300mm, tak obvod kotouče je 942,5mm a při maximální rychlosti kotouče 70m/s jsou maximální otáčky 70000/942,5 = 74,27ot/s*60 = 4456ot/min.
Takže máš maximální otáčky pilového kotouče 4456ot/min a teď si musíš vybrat otáčky elektromotoru. Když si vybereš elektromotor s otáčkami 2900ot/min tak už ti zbývá pouze podělit otáčky mezi sebou a vyjde ti převodový poměr. 4456/2900=1,54.
Takže na hřídeli elektromotoru musí být řemenice 1,54krát větší, než řemenice na hřídeli pilového kotouče.
Řemenice jsou normalizované a vyráběné v nějakých řadách, takže si vybereš z těch vyráběných rozměrů a podle toho všecbhno přepočítáš.
Přesně tohle nasměrování jsem potřeboval, díky ti.
Doma k tomu zasednu, a zkusím to.
A jenom pro info, ten příklad z přílohy je správný?
Tem příklad v příloze je správný, ale začíná od prostředka. Ty musíš vyjít z jednoho konce, pak zvolíš elektromotor a k tomu pak dopočítáš ten převod, který je v příkladu.
Koupil bych starší hotovou, nabízí se jich pořád dost, stačí dobře vybrat a je to mnohem jednodušší než vyrábět...
Otáčky nepočítej pro maximum kotouče, ale na optimální řeznou rychlost pro nejčastější dřevo tj. 300mm kotouč kolem těch 4500 viz Jenyk... Silný motor nevadí, určitě 3f. a radši starší nesmrtelnou klasiku než moderní motory.. Na 300mm kotouč to chce aspoň 2kW, 4 kW na větší prořez (100mm) je tak akorát...
Horní deska OSB je podle mne blbost. Doraz pro řezání na šířku to chce tuhý, dobře nastavitelný a s kvalitní stupnicí.
Propočítám otáčky na místě, a pak uvidím jaký motor tam dám. Z hlavy si nevzpomenu na štítkové parametry. Nicméně 4500ot se zdá dobře, pro 250mm kotouč by to měly být optimální točky (počítám 1/4 z maxima). Kotouč vyberu jeden, a ten zůstane, buď ten, a nebo ten - podle toho budu dál počítat.
Osb se mi taky nezdála, chtěl jsem původně použít silnou překližku (1cm plus), ale zdá se mi, že to osb má lepší povrch. Co se týče tuhosti, je slabší (tl. 15mm), ale to už jsem vyřešil. Zpevní to konstrukce na který to celý stojí.
K té frézce, ještě nemám přesnou ideu, mohla by to být jak píšeš klasická spodní frézka, nebo "na prase" hodní frézka ze spodu upnutá do stolu.. ještě bych to musel nějak domyslet a vytvořit patřičné krytí. "Pro tvoření čepů" jsem psal, protože k ní nejspíš nenajdu jiné využití.
Asi to nechceš slyšet, ale kup si hotovou. Doby, kdy se cirkule vyráběly doma jsou ty tam, dnes je to tak levné, že čas strávený stavbou + náklady na materiál vyjdou dráž. Navíc takové výrobky jsou nebezpečné, mají mnoho chyb, opomínají bezpečnostní opatření a obsabují nepřesnosti.
Částečně s tebou souhlasím, nicméně nabídka pil, řekněme do 4-5tis. je dost smutná. Kdyby se jednalo o částky okolo 10-15tis. tak o výrobě pochybuju, ale takhle se mi to zdá jako nejlepší východisko.
Bezpečnost bych si i u homodomo stroje obhájil, mám z těchto věcí respekt, což si myslím, že je základ. Většinu úrazů si lidi způsobí sami, nebo svojí blbostí.
Poslední věc je, že takto vyrobená pila je mi stavěná na míru, a má pro mě uplně jinou hodnotu než pila kterou si koupím v krámě.
Ta pila (CMI) na které jsem stavěl původní základ mohla stát okolo 3tis. a je absolutně nedotažená, co se týče návrhu. Vzduch saje částečně i přes komůrky pro uhlíky, a ty se furt plní bordelem, a to je jen jeden problém z dalších deseti.. V takovém případě bych radši šel cestou s vlastním řešením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.