Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Levnější tarif

Od: soukupp odpovědí: 7 změna:

Zdravím, mohu se optat? Když je elektrické topení, je levnější tarif na elektřinu? Otázka je, když máme dům z něhož se bere elektřina do druhého domu, kde je podkrovní byt a bude v něm elektrické topení, bude se ten levější tarif týkat i domu, z něhož je přípojka a kde se topí uhlím? Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den, ptáte se na distribuční sazbu, nikoliv na tarif, jo? Tarif je jen vysoký nebo nízký. Tam záleží, co revizní technik podle montážní firmy napíše, co v tom odběrném místě je, to je celé. Připojoval jsem domek, dal jsem tepelné čerpadlo, měl jsem papír od montážní firmy i výpočet tepelných ztrát, dostal jsem D56 normálně - že mám poblíž ještě jeden domek a propojil jsem je a druhý domek jede také z této přípojky, nikdo řešit nebude...-není to úplně fajně, ale funguje to. Pokud něco takového doložíte distributorovi, pak on nemá problém Vám přiznat sazbu pro dvoutarif (tam je otázka, jaké to topení je - to jste neuvedl - D25, D26, D57; jednu z těchto už dnes jen asi. Jen aby se Vám to vůbec peněžně vyplatilo - neuvádíte, co to je za topení, tedy nelze spočítat. Zas ale počítejte s tím, že na toto musíte mít způsobilý elektroměrový rozvaděč - jednotarifní je jednodušší než dvoutarifní.

soukupp
hodnocení

Upřímně se v tom nevyzám, co je co :) Prostě v jednom domě, kde je jistič topíme uhlím, chceme připojit domek, kde bude v podkroví topeno elektřinou (zřejmě nějaký elektrokotel s podlahovým vytápěním, je tam jen 50 m2) a zda bude celkově nějak zlěvněna sazba (tarif, cena) za elektřinu v obou domech?

hodnocení

0x

Levnější tarif by měl být jen na vytápěnou jednotku, ta by měla mít vlastní měření.

Kde le vlastně umístěné měření a kolik je v domech elektroměrů?

hodnocení

0x
Oni už dneska neřeší jestli opravdu primotopy používáte. Dřív byl předepsaný minimální odběr a pokud jste netopili a nevyčerpali minimální odběr, stejně jste základní částku doplatili. Dneska se platí vyšší fixní poplatek za elektroměr a teprve vyšším odběrem elektřiny za nižší cenu se D25d začne vyplácet. Takže pro vás by bylo ideální aby i druhá část domku jela na stejný elektroměr a podkroví mělo už jen vlastní sekundární měřák kvůli rozúčtování. V tom případě by i druhá část domku jela ve výhodnějším tarifu.

hodnocení

0x

Levnější tarif, dražší stálá platba za jistič, bude na ten elektroměr, který měří spotřebu přístrojů, které slouží k vytápění a ohřevu teplé vody.

Pokud budete mít nízký tarif na topení pro podkrovní byt, bude celý objekt na NT. Z popisu je zřejmé, že NT D57 nedostanete, neboť máte málo spotřebičů na topení.

doplněno 19.03.19 11:37:

Pane Soukupe,

Ještě se zeptám, když už tam je elektřina napojena z hlavníh domu, nešel by tam dát nějaký měřák odběru do toho podkrovního bytu ve vedlejším domě? Ušetřilo by se pak za nový přívod..

Ano, lze namontovat měřící přístroj, elektroměr na podružné měření, kde se bude zaznamenávat, jaké je spotřeba v podkrovním bytě. Bude to Váš elektroměr na podružné měření. Fakturovat se bude jen dle hlavního elektroměru, který dodal ČEZ.
Bylo by vhodné, pozvat na místo někoho znalého, aby Vám vysvětlil podrobnosti, kam co umístit, neboť se ztrácíte v problematice.

soukupp
hodnocení

Ještě se zeptám, když už tam je elektřina napojena z hlavníh domu, nešel by tam dát nějaký měřák odběru do toho podkrovního bytu ve vedlejším domě? Ušetřilo by se pak za nový přívod..

hodnocení

0x
Ušetříte za přípojku, ale budete topit dle tarifu na hlavním domě. Pokud tento nemá nízký tarif, budete topit za hodně draho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]