Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stale otevrene okno ve sklepe

Od: eva* odpovědí: 57 změna:

jak donutit sousedy, kteri neustale oteviraji sklepni okna, aby okna alespon v obdobi topne sezony zavreli..?

koupila jsem si byt v prizemi domu kde sousede, kteri maji byt nademnou maji sklep a to nanestesti pod mym bytem, uz tretim rokem neustale a schvalne otviraji sklepni okna a nedaji si nijak domluvit, aby okna na zimu alespon v dobe topne sezony zavreli, v dome bydli uz 50 let a chovaji se jak, kdyby jim dum patril, nekolikrat jsem je zadala pisemne i ustne, aby byli ohleduplni a okno zavreli, ale pan byl velice hruby a vulgarni a poslal me doslova nekam a rekl , ze si muzou delat ve svem sklepe co chteji a zbouchl dvere. Sklepy mame pouze k uzivani a jsou ve spolecenstvi vsech vlastniku v dome , nechala jsem si na vlastni naklady zateplit stropy ve sklepech pod mym bytem, do sklepa remeslniky pustil a okna zvrel, ale jakmile skoncili tak opet otevrel okno.. pruvan se prohani po sklepe a vsemi skulinamy do prizemnich bytu pronika, teplota podlahy se v byte po zatepleni zvedla skoro o 4 stupne, ale pruvan je porad citit, sklepni okna jsou stara nechteji ani prispet na vymenu starych sklepnich oken za nove s tim, ze jsou duchodci a ze jim vubec nevadi , ze okna netesini a ve sklepe je zima, protoze oni maji doma teplo, ale to jen tim, ze bydli nademnou a ja je vlastne vytapim a delam jim podlahove topeni..podle mne to delaji naschval a provokuji, aby se neco zase delo, protoze se nudi..hadali se i s lidmi kteri v byte predemnou bydleli, ale ti uz zemreli a ja si bohuzel koupila byt pres RK a samozreme prodavajici - coz byla dcera- vam o techto problemech nerekne, protoze se bude snazit byt prodat...

Mate nekdo zkusenost s takovou situaci a jak problem vyresit..? nejsem hadavy typ cloveka a chtela bych to vyresit co nejvic moznou smirlivou cestou, nemam uz vubec odvahu na ne zvonit anebo klepat a pomalu kolenacky je prosit, aby okna zvreli... proc jsou nekteri lide, tak strasne zli? dekuji za kazdou radu a napad ...

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, nechci Vás naštvat, ale možná díky tomu stálému větrání sklepa tam není vlhko a plíseň - průvan je pro udržování suchého sklepa ideální (a naopak, uzavřený sklep vlhne a ničí se). Zdravím!

doplněno 19.03.19 13:37:

eva - pokud jsou v celém domě pouze čtyři byty, tak nemusíte mít založené SVJ. Jinak, podívejte se přes odkaz do KN a tam zjistíte, jak je dům členěn, resp. zda jste vlastník jednoho bytu v domě (a spoluvlastník společných prostor) nebo podílový spolumajitel celého domu (patrně 1/4).

nahlizenidokn.cuzk.cz/...

eva*
hodnocení

dekuji za odpoved...

ja osobne si myslim, ze pokud se dostatecne vyvetra sklep v lete mimo topnou sezonu, ze to uplne bude stacit, okna se na zimu vzdy v domech zavirala a dokonce i utesnovala, aby zima v dome byla co nejmensi.. a kdyz se prestalo v bytech topit, tak se zase otevrela a sklep se vetral cele leto... sklepni okna jsou stara drevena nedolehaji a to na prirozenou ventilaci sklepa uplne staci... zvlast kdyz je venku vetrno.. hezky den a dekuji

eva*
hodnocení

dekuji moc za informaci ano podivam se a budu dale patrat, protoze i mne to velmi zajima jak to vlastne je..

asd1
hodnocení

1x

Sklep se větrat musí kvůli vlhku, strop je zateplený, tak kde je problém?

eva*
hodnocení

dobry den,

ano mate pravdu sklep se vetrat musi, a taky se cele leto vetra a skoro ve vsech sklepich jsou take okna otevrena, anebo pootevrena to za prve a za druhe, okna ve sklepe jsou stara nedolehaji a jsou drevena, vzduch ktery se do domu v zime dostane pres stara netesnici okna uplne staci, vim to, protoze i ja mam 2 sklepni okna, ktera na zimu zaviram, kvuli sousedum, kteri maji byt nad mym sklepem, a ti jsou velice radi , ze to delam a jen mne lituji , za ja tohle stesti nemam..to byste musel zateplit cely sklep, aby se studeny vzduch nedostal i do bocnich zdi sklepa, ktere prochladnou a ochlazuji taky horni byt a ne jenom strop,zatepleny strop zabrani jen, aby podlaha byla teplejsi, ale poukud budete umyslne otvirat okna dokoran a delat pruvan, tak vam zatepleny strop sklepa moc nepomuze... hezky den a dekuji za radu...:-D

asd1

Pak doporučuju přestěhovat se...

eva*
hodnocení

:-D jasne kvuli dvou starym blaznum se budou lide stale sem tam stehovat a doufat, ze zase nekde nenarazi .. nemyslite, ze by bylo lepsi jen ty okna na zimu zavrit, a byl by klid? :-D stehovat se zatim nebudu , protoze jsem dost investovala to radeji pockam az nebudou a snad se pak domluvime s novymi najemniky , kteri snad budou rozumni a normali.. uz se blizi jaro tak bude zase lip.. hezky den :-D

asd1

Když je lepší okna zavřít tak je zavři ;) Aha nejde to :D Tak budeš x let nasr.. že tam furt nechtějí okna zavírat... A zdědí to někdo podobný :D

Kup vlhkoměr, zajdi s flaškou a domluv se že větrat se bude podle vlhkosti... A domluv se s někým na koho dají ať je do toho diplomaticky vmanévruje aby sami chtěli...

eva*
hodnocení

kdyz budou chtit tak nedaji na nikoho a budou provokovat porad... ale uz jsem se domlouvala se sousedem , ktery ale bohuzel odjizdi casto a na dlouho dobu mimo dum i mesto ,, tak se mi snad podari behem leta to nejak vyresit, aby se okna v zime behem topne sezony zavrela.. z jejich starny je to jen naschval a provokuji , dela jim to dobre.. ale jak ja rikam , vse se nam jednou vrati co jsme udelali dobreho anebo spatneho ve stejne podobe nazpatek.. dekuji Vam za snahu mi nejak pomoci ...

hodnocení

0x
To nevyresite. Taky jsem zateploval stropy ve sklepě a taky jsem nechal vyměnit sklepní, a schodištove okna, nové hliníkové vchodové dveře a stejně je furt otevřeno. Snad jen někam, až bude pořádná kosa, na měsíc odjet a nechat okna dokořán. Ať si pán zkusí, jaká je to zima... Nakonec už se tu stejný problém řešil...
eva*
hodnocení

dobry den,

toho jsem se bala co jste napsal, ze to nevyresim... ono by opravdu jen stacilo, mit ty stara okna ve sklepe zavrena, je to odzkouseno, protoze okna jednou v zime jejich zet, ktery do bytu za nimi dochazi ve sklepe na mou zadost, kdyz jsem ho ve sklepe potkala , zavrel a skoro ihned to bylo poznat, hlavne nebyl citit ten neprijemny studeny pruvan, ale okna zase sousedi otevreli a je po pohode...dekuji za radu, preji hezky den... :-D

A ten sklep je společný nebo jen jejich? Dostanete se tam?
eva*
hodnocení

... sklep neni jejich, maji ho pouze k uzivani, nase jsou pouze byty a to ostatni je ve spolecenstvi vlasniku domu, puda, sklepy, kocarkarna pradelna... ...do sklepa se nedostanu, protoze ho maji pochopitelne zamceny a to ani z venci tedy z ulice, protoze maji na sklepnich oknech derovane plechy jako zabranu proti zlodejum a proto maji okna stale otevrena, protoze vi , ze jim tam nikdo nevleze, proto nemuzu okna z ulice zavrit, jedine kdybych sundala detrovane plechy a to by bylo asi brano jako pokus o vloupani.. :(

Já to nechápu. Ke každému bytu patří sklep, jeden nebo dva. Kolárna je třeba společná nebo jiné prostory. Pokud je sklep společný, proč od něho má klíč jen někdo? Uriznete kus polystyrenu na míru a dejte ho do toho okna zvenku, uvidíte co udělá...
eva*
hodnocení

tohle mne napadlo taky s tim polystyrenem, ale dlouho tam nezustane, jak to zjisti, ze tam je tak ho sundaji.. a tak to bude porad dokola.. spis se budu snazit to resit uredni cestou, nejdrive si zjistim vsechna prava a povinosti uzivatelu bytu ve spolecnem vlastnictvi..

mmmmmmmm
hodnocení

0x

Zkuste je misto obtezovani chladem obtezovat hlasitym zvukem treba je to pak prestane bavit vas obtezovat chladem, takove nahlas radio pri odchodu z domu na nekolik hodin mozna udela svoji praci az si prijdou stezovat tak si stezujte i vy na svuj problem. Mozna topak budou jeste radi resit aby meli klid. Na internetu je ke stazeni spousta skvelych zvuku pro uklidneni drzych sousedu napr vrtacka, horor, hlasity sex, sirena.

eva*
hodnocení

dekuji za odpoved, ale takhle to prave vubec resit nechci-hlukem, z leve strany mam dalsi sousedy, kteri maji narozene cersteve miminko a hlukem bych obtezovala asi nejvice sousedy a to male dite, kteri bydli vedle mne, ti nademnou jsou hodne stari a myslim si, ze uz ani poradne ani neslysi a bude jim to jedno.. zacnu uvazovat o prodeji.. dekuji za snahu mi pomoci :-D

hodnocení

0x

@eva - Sklepy mame pouze k uzivani a jsou ve spolecenstvi vsech vlastniku v dome
Komu ty sklepy tedy patří? Buď někomu, kdo vám je povolil užívat, nebo jsou ve spoluvlastnictví - víte to?

eva*
hodnocení

dobry den...

asi jsem se spatne vyjadrila... dum je ve spolecenstvi 4 vlastniku, kazdy mame svuj byt, ale ne v osobnim vlastnicvi a sklepy a puda , ktere pouzivame patri asi pravdepodobne nam vsem, kazdy mame sice svuj sklep, ktery uzivame a ktery je zamceny a rovnez i cast pudy kde si susime sve pradlo, ale jinak si myslim, ze to jsou to spolecne prostory, tedy krome bytu... :-D

krtek66
hodnocení

0x

jestli je sklep přístupný pro všechny, zavřít okno, vymontovat kliku nebo vyměnit za kliku se zámkem a nazdar...

eva*
hodnocení

sklep o kterm pisu neni pristupny, jen tem lidem kteri ho puzivaji, do sklepa a k oknu se nedostaneme, a to ani z venku protoze maji na oknech nasazene derovane plechy, tudiz nejde ani okno jak z venku zavrit a zabezpecit , to bysme museli sundat plechovou zabranu a to mam obavu, aby to nebylo brano jako loupez...

oknar

Tak ja myslim, ze spravne velka deska ciryho plexiskla vhodne namazana napr. silikonem a prilipnuta na okno zvenku udela svoji praci i bez vedomi sousedu ;)

hodnocení

0x

@eva - dum je ve spolecenstvi 4 vlastniku, kazdy mame svuj byt, ale ne v osobnim vlastnicvi
Vždyť píšete, že jste byt koupila - nerozumím.

Existuje pro ten dům nějaký správce a pod.?

eva*
hodnocení

ano byt jsme vsichni koupili, ale ostani prostory jsou vsech... nikdo nema v dome byt v osobnim vlastnictvi..

Když něco koupím, tak je to moje, ne? Co máte ve smlouvě?

eva*
hodnocení

ne sparvce v dome neni, v dome jsou jen ctyri byty a jsme spolecenstvi vlastniku.. a nikdy tu zadny spravce ani nebyl.. vse si hradime po domluve sami, neni ani spolecna kasa na ruzne opravy.. ja jsem na vlastni naklady vymalovala prizemni chodbu, natrela vchodove dver.. ti stari lide se nechteji podilet financne na nicem... ale to mne netrapi, me vadi jen ty otevrena sklepni okna, oni to vi a proto delaji naschavly...reknu jen jedine jsou zli ...

eva*
hodnocení

ale byt je muj... ostani prostory jsou spolecne, nase nejsou, kdyby byl i muj dejme tomu treba i sklep anebo puda , tak bych mohla prodat jen cast domu a to sklep a nebo pudu a byt si ponechaat? to by asi neslo, kazdy mame svuj byt , ale ostani prostory jsou spolecne a sklepy mame jenk uzivani, ale nejsou soucasti bytu...

sollik*
hodnocení

0x

Máte-li zastání v sousedech, zkusil bych se domluvit s ostatními a na schůzi si odhlasovat zavírání sklepních oken přes zimní období.

Přesně to mám na mysli - jenže tazatelka jaksi nemá jasno v tom, co komu patří a kdo tedy může rozhodovat.

eva*
hodnocení

schuze se nekonaji, v dome jsou jen 4 najemnici .. ano zastani v sousedech mam, ale ti stari s nikym nediskutuji.. proste je nikdo z domu nemuze donutit, aby okna zavreli a ja uz vubec ne, protoze tu bydlim nejkratsi dobu..nasilim je nikdo nedonuti a vykopnou dvere do sklepa taky nemuzu, abych se k otevrenemu oknu dostala..

eva*
hodnocení

ano budu to resit... domluvila jsem se s ostanimi najemniky, ze sepisu zadost o uzavreni sklepnich oken po dobu topne sezony ktera zacina 1. zari a konci 31. kvetna, kterou mi podepisi a poslu dopis doporucene na adresu neposlusnych sousedu a pokud nebudou reagovat, tak to zacnu resit, pres policii a obcansko pravni soud.. nic jineho me uz nenapada.. musim je nejdrive pisemne upozornit a mit dostatek dukazu , ze jsem je zadala o napravu..

hodnocení

0x

@eva - jsme spolecenstvi vlastniku
Jestliže jste skutečně SVJ, máte statutární orgán, tedy výbor nebo předsedu a stanovy. V těch by mělo být uvedeno, co schvaluje shromáždění vlastníků - např. i úpravy/opravy společných částí - a podle toho byste mohli případně rozhodovat.

Ale já mám pořád dojem, že v tom máte zmatek... a to se pak špatně radí.

eva*
hodnocení

Pani... prectete si celou diskuzi snad to vice pochopite .. jsme spolecenstvi vlastniku, ale v dome jsou jen ctyri najemnici, v dome neni zadna samosprava a nemame v tomto malem dome nic co jste napsala :-D anebo to musime ze zakona mit? vse se dela po domluve sousedu a take to zde tak vypada, dum je zanedbany a stary (70 le)t , ale jinak se v nem dobre bydli... ja nechapu vas a vy zase me , ale je to v postate jedno.. hezky den..

sollik*

To se právě obávám že musíte. Moc se v této problematice neorientuji, ale mám pocit, že finanční úřad si může vyžádat SVJ ke kontrole účetnictví. Kdo tam pak půjde?

Jak říkám v tomhle se neorientuji, ale bylo by dobré si to na internetu zjistit.

NOZ Správa domu a pozemku § 1189 a násl. - Společenství vlastníků pak § 1194 a násl.

Myslím si,že Vy vůbec nevíte,která bije,jak píše -jedubabička,Vy byjste měli mít zvolenou samosprávu-to je předsedu,místopředsedu spoluvlastníku domu,u tohoto by měl bít notář,který udělá zápis a toto zvolení bude směrodatné-za toto sepsání ho zaplatíte-vy společenství co jste koupily byty,jste je koupily i se sklepami a přilehlými pozemky,to je i půda,dvorek atd,-kolik kdo vlastní by mělo být uvedeno v kupní smlouvě,někde by jste měli mít bytové družstvo,které se Vám stará o dům,to je pojištění voda plyn elektřina a vy jim posíláte peníze na opravu a ůdržbu domu,-každý to má jinak,většinou podle velikosti bytu atd.,no a ted se dostáváme k jádru problému,až toto budete mit,tak si můžete stěžovat u samosprávy domu,když to nepůjde tak k bytovému družstvu,já jsem to měl to samé,starousedlíci mě neustále šikanovaly,jak říkáte,myslely si,nebo žily v tom,že tam jsou pány,ale rychle jsem je vyvedl z omylu,kyž mě 90 letý spolu bydlící jebal,kuli kolu,které jsem si nechal na chvíli v chodbě za dveřma,tak jsem ho poslal,-ač nerad někam,nesmíte se nechat a nebýt tak vlídná,jestli teda nemáte muže,který by to za vás-vyřešil-,a kuli sklepům to samé,oni ta měli dřevo a starý papír,který tam nemá co dělat,tak jsem jim dal 2 dna a pak volám požární inspekci,a nebo navštívit právníka a zeptat se,musí na to být nějaká páka...

eva*
hodnocení

... to opravdu musime mit zvolenou samospravu v tomto malem dome jen se ctyrmi najemniky? to jako fakt? to se musi ze zakona? to slysim za ty tri roky poprve.. ale dekuji za nazor..

Tak jste vlastník nebo nájemník? Co jste teda kupovala? Na jedné straně píšete o nájemnících, na druhé o společenství vlastníků? Kdo je předseda nebo kdo se vám stará revize, opravy atd? Žádné opravy přece nejdou dělat dohodou, vždy je to dle bytových jednotek. Doporučuji nahlédnout do spisu, co komu patří, který sklep je v osobním vlastnictví nebo nájemní a společné sklepy zpřístupnit všem. Nejde přece společný sklep jen tak zamknout, když za jeho plochu platí všichni...

@eva - Dívala jste se do té smlouvy? Do příslušných ustanovení obč. z.?

eva*
hodnocení

jsem spoluvlastnikem podilu 2/8

eva*
hodnocení

to. Stir... ano mate pravdu, sousede kteri okna otviraji jsou povinni zpristupnit svuj sklep, kazdemu najemniku v dome kdyz je o to pozada treba z duvodu nejakych oprav, dejme tomu vody nebo odpadu vody , zpristupnili mi svuj sklep kdyz se zateploval strop , ale po zatepleni opet okna otevreli, a tak to je muzu chodit prosit kazdou chvili a cele zimi obdobi aby okna zavreli a stejne to neudelaji a klic mi od jejich sklaepa nedaji, abych to treba zavrela ja.. je to kolotoc bez konce..

dekuji Vam za vecne pripominky a rady , budu to resit uz na tom pracuji musim nejdrive oslovit zbyvajici najemniky domu pisemnou formou a pozadt je o pomoc.. pokud to nebudou chtit udelat otevru i ja sva sklepni okna ve svem sklepe a budeme mrznout teda vsichni a otevru i na strese pudni okenka .. bud vsichni anebo nikdo jinak to nevidim.. nechtela jsem to takto resit , ale nevidim cestu jinou... hezky den a dekuji

hodnocení

0x
Já to celé nechápu. Koupila jste byt, ale není váš? Od koho jste ho koupila nebo či teda je? Co máte v kupní smlouvě, co máte v katastru? Měla by tam být bytová jednotka a vyznačené sklepy jako součást bytu. Ostatní prostory jsou společné. Takže napřed by mělo být jasné, co je čí a pak podle toho jednat. Ale uznávám, že lidi se nikdy nedomluvi. Tady vedle nás ve ctyrbytovce si jeden starý pán nepřeje, aby na balkonech byly šňůry na prádlo a všichni se ho bojí. Taky si vymyslel zateplení a ostatní, aby měli klid, se zadlužili...

hodnocení

0x
Policie vám s tím vůbec nepomůže, nemá pravomoce a soud nejspíš taky ne. A navíc by byl soud tak drahý, že byste to neprotopila za deset zim. Taky si myslím, že zavírat staré okno, které nedovira moc nepomůže, zima tam bude tak jak tak. Co můžete - svolat schůzi vlastníků, nájemníci s tím nepomůžou, takže s opravdovými majiteli bytů a řešit stanovy, které si většina odsouhlasí a bude dodržovat, nejlépe investovat do plastových sklepních oken, které budou lépe odolávat a tesnit. Jestli ale nemáte fond oprav, jak píšete, tak to bude chtít platit keš, k odsouhlasení stačí 75 % hlasů, tedy 3 ze 4. Mě by ale zajímalo, kdo vám dělá všechny revize plynu, hydrantů, komínů, hasicích přístrojů, revize hromosvodů atd atd, a jak to tedy platíte. Zatím jsem se dočetl, že nic nikomu nepatří, nějaké opravy se platí dohodou a nikdo nic neví...
eva*
hodnocení

vse co jste napsal je pravda, revize plynoveho kotle, ktery ma kazdy majitel bytu si plati sam, pojisteni celeho domu platime spolecne jednou za rok, na byt to vyjde asi 1200,- udrzba se se zadna neprovadi, akorat me zaujala protipozarni revize a kontrola domu, kominy nikdo nepouziva i kdyz je dum ma, vsichni maji plynove kotle, 3 byty maji kotle kondezacni a ten 4 kotel ma vyvod kourovodem pres strechu.. ale ta protipozarni kontrola by se udelat mela to je fakt.. oslovim zbyvajici 2 nejemniky a dam s nimi o tom rec, tady jde jen o to ze se ti stari duchodci nechteji na nicem financne podilet, odmitli i nova sklepni oka s tim ,ze jim nevadi , ze jsou stara , jinak bysme se museli na zaplaceni novych sklepnich okne podilet jen my tri zbyvajici najemnici..jak je donutime aby nova okna do sklepa zaplatili mi neni jasne i kdyz ostani s novymi okny souhlasi...

@eva - revize plynoveho kotle, ktery ma kazdy majitel bytu si plati sam... vsichni maji plynove kotle, 3 byty maji kotle kondezacni a ten 4 kotel ma vyvod kourovodem pres strechu
Zajišťuje si revizi plynového zařízení nebo servis kotle? To je totiž dost rozdíl. Ale spíš to bude ten servis, protože revize plynu se provádí už od hlavního uzávěru pro objekt - a to asi neděláte.

U komínů by kontrola/revize měla být rovněž prováděna v určených termínech, stejně jako revize elektro - kdyby nedejbože došlo k nějakému maléru, jdou škody za vámi. Ale to už je jen pro informaci a nad rámec otázky.

Nemyslím revize kotlů co máte doma, ale revizi a těsnost plynového potrubí v objektu, těsnost okolo plynomeru atd. Když vám bouchne plyn, bez revize je vám pojištění naprd. Taktéž tlak, těsnost a funkčnost hydrantu, jestli máte nebo pravidelné revize hasičáků. Proto je třeba zvolit správce, který se vám o to bude starat. Píšete o společenství vlastníků bytových jednotek, které nemáte. Já například můžu disponovat s částkou 30 tis, které jsme si odsouhlasili ve stanovách. Na vyšší investice potřebuju 75% souhlas. Měli byste si platit fond oprav, když pak většina souhlasí, máte z čeho platit. Nicméně si myslím, že těch pár okynek v ceně cca 1500kc za kus není zavratna cena. Na druhé straně, až poteče střecha, kdo ji zaplatí, když spodní byty ji nepotřebují?
eva*
hodnocení

ano mate ve vsem pravdu, fond oprav nemame , ale to me vubec netrapi klidne zaplatim vse hotove , jestli davam doma penize do prasatka nebo na nejaky ucet v bance anebo treba sousedce je jedno.. a pravdu mate take v tom, ze pojistka za neudrzovany dum je opravdu na prd, tak je to same s plynovym kotlem, co mam v byte pokud nebudu delat revizi , tak mi pak, pokud se neco stane pojistovna nic neda i kdyz mam jeste pojistku vlastni na svuj byt, krome pojistky domu, kterou platime spolecne.. zacnu se o to zajimat a uvidim jak to vse dopadne.. dekuji Vam za vase vecne pripominky a zacnu jednat, nechci bydlet v dome, kde se nechava vse plavat.. pripojky plynu do domu jsou nove delali se v loni, vymenili se i plynomery a vodomery jsme si nechali pred mesicem vymenit a ty jsme take kazdy zaplatili z vlastniho.. hezky den a dekuji..

A jak platíte za osvětlení společných prostor a kde vám pak chodí preplatky nebo nedoplatky?
eva*
hodnocení

za spolecne osvetleni domu a za vodne a stocne vybira sousedka, ktera s problemem oken nema nic spolecneho a ta penize odesila pres sve SIPO a preplatky a nedoplatky pak vybere anebo rozdeli mezi najemniky , to je jedine co se zde dela spolecne , dela to dobrovolne jiz 10 let, ja zde bydlim 3 roky...

Pro vás asi nemá smysl zakládat SVJ, ale můžete si někoho zvolit, sepsat dohodu, kdo to bude dělat, založit účet, kde by byli dva majitelé, předseda a zástupce a na tento účet by každý posílal nějakou částku, třeba 500 měsíčně nebo dle dohody všech a z toho by se platily všechny revize, pojištění, osvětlení a případně opravy nebo výměny oken ve společných prostorách. Těm starým se do toho nechce, ale nenecháte si to padnout na hlavu. Musíte je přesvědčit a s tím oknem, asi bych tam chodil každý večer zvonit a každé ráno znovu, schválně kdo vydrží víc :)
eva*
hodnocení

...ano uz na tom vsem pracuji, oslovila jsem vsechny vlastniky bytu... stale jsem pouzivala v teto diskuzi slovo najemnici, ale to bylo spatne.. mluvim ted o vlastnicich a to jsme vsichni co v dome bydlime, sepsala jsem zadost o zavirani oken v obdobi topne sezony, kterou mi ostani vlastnici bytu podepisi , krome zlobivych sousedu, tem podepsanou zadost od ostatnich vlastniku bytu poslu doporucene postou, aby se nevymlouvali a jsem domluvena s panem, ktery je rovnez vlastnik bytu v tomto dome a ten slibil, ze se to opravdu musi resit a ze mi pomuze ... asi nedonutim nikoho, aby prispival do fondu oprav, ale bude stacit kdyz za opravy vsichni zaplati kes, tak jak jsme to udelali kdyz se zde menily vodomery.. dekuji vam Stire za snahu mi alespon trochu pomoc :-D prece mne to nekam nasmerovalo.. hezky den

eva*
hodnocení

to Stir... a ten fond oprav se budu snazit vlastniky presvedcit, aby se zalozil... a nebude se muset stale skemrat, aby se zaplatila kdejaka mala blbina , ktera je nuta v dome udelat, mate pravdu pokud se o dum nebudeme starat ,tak nam spadne na hlavu a ti stari budou muset prispivat take do fondu oprav, kdyz to budou delat vsichni ostani, ja nema problem vse zaplatit kes , ale stari platit nechteji, v dome neudelali za tech 50 let co zde bydli vubec nic, ani nenatreli drevene schody ktere vedou do 1. patra kde bydli, schody uz nemaji na sobe zadnou barvu je to uz jen drevo,, jinak jsou chody do zvyseneho prizemi a do sklepa kamenne..

xanxas
hodnocení

0x

Už to napsali někteří předchozí - problém nevyřešíte. Je naprosto neřešitelný.

Vím o čem to je, něco obdobného: pod bytem je prádelna, sušárna a pod dalšími byty sklepy. V prádelně neustále otevřená okna, i při -20C (když takto mrzlo). Žádost a prosba směřovaná k spoluobčanům užívající prádelnu, sušárnu zcela marná. Vyvěšená písemná prosba vydržela na dveřích prádelny pouhé 2 hodiny. Opakované vyvěšení, opakované stržení papíru. Žádost na předsedu SVJ, také marná...přece "ženským potřebuje prádlo uschnout". V bytech se též prádlo suší v koupelnách, kde nejsou okna a prádlo uschne, že. Nový předseda SVJ už na to slyšel a slyšel i na návrh - okna jsou nahoře, kam se z podlahy snadno nedostanete. Pevným drátem zajistil uzávěr alespoň u jednoho okna. Alespoň v jedné místnosti bylo trochu přijatelně. Pak se stal zázrak a dům komplet a ve velkém zateplili, i uvnitř - stropy, chodby v přízemí. Bylo to pochopitelně znát a po mnoha letech konečně normální bydlení. Jedna jediná výhoda v takovýchto bytech bývá v létě, je tam báječně oproti jiným bytům, kde nemůžou horkem vydržet. V bytech nad sklepy lze žádat o finanční úlevu na topení. My měli jen -10% a o ulici dále mají -25% úlevu. Není to útěcha, člověk touží po klidu, po běžném a ne podřadném bydlení. Odstěhujete-li se, nikdy nebírejte už byt dole a ani ne v posledním patře, tj. přímo pod střechou. Pevné nervy!

eva*
hodnocení

...toho jsem se bala nejvic co jste napsal - napsala, pokusim se jste pisemnou formou zazadat ostani majitele bytu v tomto dome , nastesti nas tu neni moc jsme jen 4, kdyby se okna v zime zavrela problem by vubec nebyl... pokud odmitnou mi pomoci, udelam to same co delaji neposlusni sousede pod mym bytem... v zime otevru i ja sva sklepni okna at trpi i ostani , take budu otvirat okna na schodisti v prvnim patre z duvodu vetrani , bud vsichni anebo nikdo, nevim proc bych ja mela byt ohleduplna a vstricna a nekteri ne.. budeme proste mrznout vsichni, protoze studeny vzduch a pruvan se bude prohanet po sklepe a chodbach domu a vleze do kazde skuliny... bohuzel jine reseni nevidim, je smutne, ze se sousede kteri spolu bydli pod jednou strechou nedokazi domluvit... dekuji Vam za nazor, hezky den preji...

hodnocení

0x

A co ten sklep vymenit za Vas s tim, ze prestehujete, popripadne nejake drobne penize? Vy by jste si okna zavreli.

eva*
hodnocení

sklep nevymeni a ani ja bych to nechtela, zaprve budou pak otvirat okna sousedum, kteri take bydli v prizemi a problem by se nevyresil, zadruhe jsou to stari lide kteri zde bydli 50 let a sklep maji zavalen starymi a nepotrebnymi vecmi co si za ty roky natahali do bytu a pak odlozili do sklepa, nic nevyhazovali, a tak zrovna maji zavalenou svou cast pudy , koly, starym nepotrebnym nabytkem, sklenicemi, starymi hrnci a vsim moznym, , take cast kolarny , kocarkarny a take pradelny kterou uz v dome nikdo nepouziva obsadili, ja se spis asi obratim na HS- hasicky sbor a zazadam o kontolu a protipozarni ochranu v dome i kdybych to mela zaplatit ze sveho.. jak jsem zjistila je zde docela nebezpecne bydlet*zima*nechtela jsem to , ale jinou moznost nemam, neda se s nimi nijak domluvit a to ani s jejich dcerou , ktera za rodici dochazi, kdyz jsem ji zadala at rodicum domluvi, tak se mi smala do oci , ze jsou to jeji rodice, ktere bude branit a nepujde proti nim a nikdo jim nebude rikat co maji delat... tak jim alespon muze ted uklidit tyhle prostory... kter zavazi vsude a vsem ..

obcan

Tak tohle je nejlepší čím můžete začít, jestli je chcete trochu vychovat. Nějaká autorita zvenčí (HZS)by měla říct, že oni tam způsobují nepořádek atím požární riziko. Tím páchají možný trestný čin obecného ohrožení a pak je vymahatelné aby tento stav odstranili. Můžou dostat pokutu. A to je bude bolet. A až ty svoje krámy budou vyhazovat, bude je ot bolet dvojnásob. Hlavně nepolevit, mít všechna vyjádření na papíře a jít přes obecní úřad aby na to dohlédnul -. sami by měli poradit jak se řeší přestupky pro ti občanskému soužití a jak se vymáhá obnova bezpečného stavu, když vás někdo ohrožuje. Taky byste měli mít někde vylepený domovní řád, který je závazný. Určitě v něm jsou pasáže, které tito protivové porušují.

Zorijentujte se v právech a povinnostech a budete mít jasno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]