Nejste přihlášen/a.
Dobrý den před necelým půl rokem se moje babička rozhodla, že jelikož je nemocná tak mi daruje dům. Jenže ten rodiný dům dostala před 15lety darem od svého v té době manžela s kterým se na základě jeho hrozného, nevhodného chování, nadávání (časté opilosti) cca taky před půl rokem rozvedla , on tam měl užívací pravo to po předvedení na mě zaniklo. Ale pán mi neplatí nic, nepřispívá na domacnost ani na chod a aby toho nebylo málo tak mi vypálil v půlce domě elektriku na jejiž opravu momentálně nemam tak se nechal zaslepit zásuvky. Já jsme student je mi 19let chci se ženit babička se bude stěhovat a já nevím co s tím pánem mam dělat navíc má ještě dluhy a vyhrožuje mi povražděním celé rodiny pokud nedostane zpátky dům. Já si už nevím rady, protože si nedovedu představit, že příjdu s přítelkyní nebo manželkou a budem například čekat miminko a on jí bude vyhrožovat zabitím a smrtí. Vyzýval jsme ho několikrát aby aspoň něco přispěl ( babička má malý důchod a ještě se mi snaží pomoct s chodem domácnosti) on má 13tis a neplatí mi nic prakticky tu bydlí zadarmo a ještě posloucham nadávání a uražení já chodím na brigády a ještě do školy on nepřiplatí nic je mu 83let já nevím co s ním má děti. Prosím o radu nebo o pomoc moc děkuji.
Dobrý den,
otázka má dva zásadně odlišné aspekty - morální a právní.
Po právní stránce byste tohoto nepohodlného uživatele možná dokázal vystěhovat (a nebo také ne, i soud by mohl dojít k závěru, že vystěhování původního majitele bez náhrady by bylo v rozporu s dobrými mravy, tedy §3 obč. zák.). A tím už se dostáváme k té stránce morální. Ať je starý pán jaký je, dům byl přece původně jeho, Vám "spadl do klína", samozřejmě neznám pozadí záležitosti, ale asi bych na Vašem místě cítila ke starému pánovi přece jen nějaký závazek...
To ano tak zkuste neplatit vodu, elektriku, topení. Nadávejte lidem kolem sebe vyhrožujte jim zabitím a bydlete zadarmo a dělejte dluhy. Já se potom dojdu podívat jestli bude mít ČEZ, VEOLIA a třeba pronajímatel nějáké sociální cítění a nechaj Vás jen tak a nic nebudou chtít. Ale to nevadí stejně děkuji za radu.
Souhlasím s dusatkou, není to jednoznačná situace (dokonce mi to tam nahodilo rovnou dva bodíky - ale ty jsou zasloužené). Ještě se zeptám, bylo to užívací právo a nebo věcné břemeno? To by byl podstatný rozdíl, to předpokládám, že změnou majitele nezaniká. Zkuste si ještě ověřit na stránkách KN, jak to opravdu je nejen s vlastníkem (což byste měl být uvedený Vy) a zda tam není věcné břemeno na dožití. I když v tom případě by mělo být samozřejmě uvedeno i v darovací smlouvě. Ale většinou při darování se doporučuje a vkládá i věcné břemeno. nahlizenidokn.cuzk.cz/... Takže ještě toto upřesněte pro případné další odpovědi.
Jednou dům daroval, tak ho nemůže chtít zpátky - chtít zpátky dar je proti všem zásadám slušnosti. To bych mu dal jasně najevo.
Dům byl jeho, tak ho tam nechat v klidu dožít bych považoval za samozřejmost (klidně i zadarmo). Asi bych s ním zkusil vyjít, že pokud bude vzájemné slušné chování a respekt, tak tam může zůstat, a pokud bude přispívat na provoz baráku tak vy zase jemu pomůžete s něčím jiným atd. Pokud by ale pořád vyhrožoval, škodil atd., tak bych to zdokumentoval a bez milosti ho vystěhoval.
Já sem se pokoušel s ním vyjít po dobrém a on jen řve a nadává a pak to zakončí že mě zabije a pude si to odsedět.
Je to hrozně těžké. Ale je to starý člověk 83 let. Cítí se bezmocný ve svém stáří a proto kope na všechny strany, což je ovlivněno i alkoholem. Jste mladý, teprve 19 let, ještě si RD užijete hodně let. Nechte tam toho starého člověka dožít, vlastně díky jemu máte domek. Byla to jeho zásluha v mládí, že si domek pořídil, zaplatil a babičku měl tenkrát rád, když na ni dal domek přepsat. Vy jste mladý a k domku jste přišel jako slepý k houslím. Až starý pán zemře, tak se do domku nastěhujete. PT /stařenka/
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.