Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření spotřeby zemního plynu a vody

Od: dobroslava* odpovědí: 3 změna:

Lze nějakým způsobem zjistit spotřebu zemního plynu jednotlivých bytů bez stavebních úprav? Plyn je zaveden do sklepa rodinného domu,kde bydlí 2 nájemníci. Regulace se provádí v bytě l.patra,které ještě není obydleno majitelem,ale byt se vytápí.Jak rozdělit spotřebu a platbu?Je správné,aby vlastník domu dával k úhradě najemníkovi mimo topnou sezonu (a počítá ji až od listopadu do března) 9O% a v topné sezoně 62%.?Rovněž tak spotřebu vody po celou dobu 9O%?.Děkuji za každou radu,která pomůže!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
"způsobem zjistit
spotřebu zemního plynu jednotlivých bytů bez stavebních úprav?" spravidlivě nikoliv jedině vložením plynoměru
Stejně jednou budete muset dát dva plynoměry přesněji měřit každúému vzlášť.

lidka*
hodnocení

0x

poradte.cz/...

Zdravím dobroslavo! Vidím, že se situace nezměnila a stále jste se ještě s novým majitelem nedohodli o rozúčtování spotřeby plynu a vody. Vzpoměla jsem si, že zde už podobný dotaz byl. Je těžké něco dalšího k tomu říct. Neznáme podmínky smlouvy o věcném břemeni. Není tam něco konkrétního uvedeno ohledně vytápění a rozúčtování nákladů? Asi by bylo opravdu potřeba navšívit právníka, vzít sebou smlouvu, aby mohl posoudit, zda není porušováno právo věcného břemene. Pokud nebudete mít oddělené vytápení a regulace bude pouze u majitele, budou problémy asi přetrvávat. Já bych doporučila písemně a doporučeně vyzvat majitele domu, aby oddělil pro Vás samostatné vytápění a i odběr vody. A nebo prozatím alespoň osadil měřidla (zda je to proveditelné), protože s vyúčtováním tímto způsobem nesouhlasíte. A uvidíte, jak na to bude reagovat. Zkuste se ještě poradit s plynařem, nejlépe s tím, který u Vás plyn zaváděl - jestli je ještě někde v dosahu. Napadla mě ještě jedna věc. Na zavedení plynu byla nutná projektová dokumentace, pokud to není už hodně dávná akce. Plány by měli mít na příslušném stavebním úřadě. Možná by bylo dobré je k posouzení sehnat - jistě by je Vám ofotili. Potom je možné i řešení - za určité odstupné si sehnat jiné vyhovující bydlení. Možná, že k tomu právě nový majitel směřuje. Já už jsem to psala v tom prvním dotazu, že bych uvažovala o oddělení vytápění a samozřejmě i vody. I za cenu, že byste s majitelem sepsali dohodu o financování této akce. Samozřejmě, že záleží na Vašem věku a odhodlání v domě i nadále bydlet. Věřte, že mi to je líto, že po darování domku musíte řešit takovéto problémy.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Určitě bych se zasadil o zavedení plynoměru na každý byt solo. Takové to poměrové měření je značně nepřesné a zavádějící.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]