Nejste přihlášen/a.
Plánuji vytvoření obytného podkroví, kde by podlahou měly být podlahové palubky. Jakou mám zvolit skladbu podlahy, pokud požaduji aspoň nějakou protihlukovou izolaci a zároveň se chci vejít do maximálně 10-15cm zvýšení podlahy? Další poměrně důležitou položkou je samozřejmě celková cena ...
Zatím je skladba následující: trámy, mezi nimi většinou mezera a na nich přitlučené desky. Strop se nachází z většiny nad obytnými místnostmi a pod ním je SDK podhled s 6 cm vaty.
Míním zkontrolovat stav trámů (rozestuo cca 85-90 cm), ale pak netuším, co dále. Přišel jsem zhruba na 2 varianty:
1. vytrhat desky, zkontrolovat trámy, vložit vatu mezi trámy, poté vrátit desky, položit nějakou folii, poté malá vrstva liaporu, latě 5x5 (či obyčejné desky) a do nich našroubovat palubky
2. vytrhat desky, zkontrolovat trámy, srovnat trámy do roviny, vložit vatu mezi trámy, položit vrstvu (nevím jak silnou) OSB, na ně tvrdou protihlukovou vatu a poté opět latě (či desky) a do nich našroubovat palubky.
Kterou variantu vybrat? Či jak dané varianty upravit? Mám vkládat nějaké parofolie nebo něco podobného? Jedna je již zespodu v SDK podhledu. A ještě možná naivní otázka - musí se palubky k podkladu přitloukat či šroubovat? Nemohou být jen volně spojeny perem a drážkou?
Díky všem za odpovědi a rady.
Když je dole byt, tak bych žádnou fólii nepoužil. Dal bych mezi trámy tu vatu jak popisujete a pak použit desky nebo prkna, dál třeba položil např. tuhle pěnu, na ní OSB desky a na ně přibít rovnou palubky. Palubky se nešroubují, ale přibíjí kolářskými hřebíky do péra. Je potřeba je také pokládat na těsno k sobě.
Zde je ta pěna, nějak mi to vypadlo.
Zdravím na Moravu.
Desky myslíte asi prkna. Vata mezi trámy Vám nic neřeší, jen zvyšuje pracnost a náklady.
Až to vše zkontrolujete, vyčistíte, vrátíte zpátky desky (prkna).Položíte kročejovou izolaci podle typu a síly, jakou si vyberete. Na kročejovku pak roznášecí desku a palubky. Parotěs je zbytečný, nemůže dojít ke kondenzaci.
Nerovnost srovnáte kročejovou vatou, nebo kročejovým polyšem.
Vždyť máte větší výšku...
Takže podlahu musím, předpokládám, srovnat pomocí příložek k trámům? Ještě se zeptám, jakou mám použít pod palubky rozášecí desku? OSB nebo je jiná varianta? Případně v jaké síle? Díky moc za radu.
palubky tam nedavejte... osb jsou samy o sobe v pohode podlaha... a pokud to vadi tak za 120/m2 mate peknou plovoucku a nebo za 110 zatezovy koberec.. dle preferenci
Jak mohu nerovnosti srovnat kročejovou vatou? Jak vysoké nerovnosti takto mohu vyrovnat? Musím dávat parotěs, pokud je pod částí budoucího podkroví nevytápěný průjezd? Plánuji zespodu udělat rošt vyplněný vatou (cca 10 cm), pak parotěs a SDK - je to správně?
Palubky se mi na podlahu líbí - v přízemí máme starou prkennou podlahu z jedlových prken a ač je stará skoro 100 let, nechali jsme si ji. Máme prostě rádi dřevo. Plovoučky už nechci ani vidět - z dřívějších zkušeností - pokud něco spadlo, ozvala se rána jako z děla.
Jak mohu nerovnosti srovnat kročejovou vatou? Jak vysoké nerovnosti takto mohu vyrovnat?
Je to podle velkosti nerovnosti. Prohnutí 5 cm nesrovnáte vatou, nerovnost prken do 1 cm při silnější vrstvě vaty srovnáte.
Musím dávat parotěs, pokud je pod částí budoucího podkroví nevytápěný průjezd? Plánuji zespodu udělat rošt vyplněný vatou (cca 10 cm), pak parotěs a SDK - je to správně?
Ano, takto je to správně, jen ty vaty dejte více. Kolik bude v zimě teplota v průjezdu? Klidně i pod nulou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.