Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit nový nerovný štuk v paneláku

Od: liba* odpovědí: 27 změna:

Zdravím všechny. Uměl by mi někdo poradit? Potřebovala jsem si nechat vyštukovat stěnu v paneláku, ale přítel že ne, že to umí a udělá sám. Ale protože ví vše nejlíp, nepodíval se nejdřív na internet jak štukovat panel. Když to chtěl roztočit, trhalo se to, a tak jsem se na net podívala a zjistila, že štukuje-li se panel, je nutné ho nejdřív napenetrovat. Ale už bylo pozdě. Vytočil to tedy jak to šlo a zbytek zbrousil mřížkou a druhý den to natřel zředěnou barvou 1:1 jakože první nátěr. Po třech dnech to sice perfektně drží, ale vypadá to nerovně, strupovitě, se škrábancema. V podstatě se to nedá vymalovat tak, aby ty nerovnosti nebyly vidět. No a co teď s tím? 1. stačí nerovnosti jen opravit třeba stěrkou nebo lepidlem na dlaždice (jak se tu někde píše)? 2. nebo dát na ten štuk druhou vrstvu štuku a doufat, že to půjde lépe vytočit? A bude v tom případě potřeba oškrábat ten tenký nátěr barvy? A bylo by dobré před druhým štukováním tu starší vrstvu štuku napenetrovat? 3. nebo celý štuk strhnout a začít od nuly? Nejde mi o to, aby to co nejdéle drželo (je mi jasné, že to asi brzy spadne), ale o to, aby se co nejdříve dalo vymalovat jakžtakž do běla. Stěna má jen asi 10m2 a zbytek pokoje má štuku původní a v pohodě. Až to spadne nechám to příště udělat profesionálem a rovnou celý pokoj třeba, ale teď mi jde jen o ten kousíček. Díky!

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Přeštukovat znova by bylo nejjednodušší řešení ale když už se to natřelo barvou, může se to chovat stejně jako na panelu..že se ta barva mokrým štukem rozmydlí a nový štuk dopadne stejně. Natřít to penetrací, to by mělo barvu zafixovat a problém vyřešit. Nejjednodušší by bylo použít barvu která vytváří strukturovaný povrch. To by i bez dalšího štukování povrch sjednotilo a nerovností zakrylo.
liba*
hodnocení

Hmm ta barva vytv. struk. povrch je zajímavý nápad..., o tom jsem ještě nečetla. Musel by se tím ale asi vymalovat celý pokoj, ne jen ta problematická stěna, že? Zajímalo by mě, kde by člověk mohl vidět, jak takový nátěr vypadá..

Strukturované barvy nebo jinak označované jako barvy s texturou obsahují složky které po nátěru vytvoří vzorek hrubší omítky. Podle mě byste nemuseli bílit celou místnost. Udělat jen jednu stěnu a třeba ji i jinak barevně natónovat, udělat z nouze ctnost.

liba*
hodnocení

Hm, to by možná stálo za to. A zvládla bych to v pohodě sama. Mrknu na to do obchodu. Díky!

berger*
hodnocení

2x

Aha,takže přítel se nepodíval na net,jak štukovat panel a to je ta chyba. Vy jste se podívala a už víte a uměla by jste to lépe... Dobře. Doporučuji,dejte příteli toto vlákno přečíst. Dosáhnete tím toho,že už doma na nic ani nesáhne a vy si i na zatlučení hřebíku budete zvát hodinového manžela. A my se tady časem dočteme - přítelkyně mi chtěla udělat radost a udělala svíčkovou. Jenže se nepodívala na net a nedá se to jíst,co s tím?

Má rada - ceňte si toho,že doma něco dělá,pochvalte to,i když to zmršil... Vyplatí se to.

liba*
hodnocení

Nedá mi neodpovědět, i když to sem nepatří. Hřebík si umím zatlouct sama a na net se dívám vždy, když dělám něco, co se dá zvorat, u svíčkové obzvlášť! Hodinového manžela si naopak budu muset pozvat na ten štuk. Ale díky za radu.

berger*

Nepochopila... Vím,ptáte se na štuk. Já odpověděl na něco jiného. Važte si toho,že se snaží,to je cennější,než profesionální práce. A mmchdm,štukovat se na netu nenaučí nikdo,to chce metry a metry zdí...

14.03.19 20:21

Berger *palec**palec*

liba*
hodnocení

Ale pochopila, to se nebojte, já moc dobře vím, jak chválou nešetřit a nešetřím jí, ale tady mi došla trpělivost, protože štukovat v bytě 35m2 je velká zodpovědnost, zkuste si v tom bydlet 2 týdny... A metry zdí to on už má za sebou. Jde o ten princip, že když se do něčeho pouštím, co možná dobře umím, ale nejsem profík, podívám se nejdřív, jak to dělají ostatní, v tom je internet skvělá věc, tak proč to nevyužít? Proč o sobě na vteřinu nezapochybovat a nepodívat se - předem? Leckdy člověk přijde na něco zajímavého. A já si nepotřebuju vážit někoho, kdo jen proto, aby mohl machrovat, mi zakázal na tu práci pozvat odborníka, už to chápete?

host

berger :)

liba: už asi máte po štukování uklizeno a znovu dělat špínu je zbytečné. Štuk, jak píšete, drží, tak ho nechte držet. Vymalovat můžete primalexem ne válečkem, ale nejdřív štětkou, aby se menší nerovnosti zakryly a pak teprve to můžete vzít válečkem, nebo znovu štětkou, bude vás to bavit a bude to vaše práce, nebo vaše společná práce s vaším přítelem. Nemusíte být perfekcionalistka, když dítě pomaluje zeď pastelkama, také to necháte až do příštího malování jako milou připomínku, jak se učí a poznává svět. Svět a život nestojí na jednom vyštukování. Mějte se rádi a užívejte si hnízdečko tka, jak si ho sami zařizujete.

liba*

Sdílím Váš pohled na to, že perfekcionismus je narušitel vztahů. Kdyby šlo o hnízdečko lásky, bylo by mi to úplně jedno a natřela bych barvou klidně holý panel. Jenže tohle je byt, který chci pronajímat, takže to musí mít aspoň nějakou základní úroveň. Jistě namítnete, že je to přeci jedno, že to nájemníci stejně zničí. Jenže moje zásada je, nenabízet za úplatu, nic co bych si sama neměla chuť koupit. A myslím si, že pokud pronajmete byt ve špatném stavu, tendence nájemníků se o něj nestarat, nebo ho demolovat je daleko větší. No a jestli mě to malování primalexem bude bavit, si nejsem jistá, poslední 2 týdny nedělám nic než jen maluju. A zájemci buď na prohlídku nechtějí anebo ti otrlejší přijdou do rozbordeleného bytu, valný dojem to na ně neudělá a pronájem stojí a stojí...

jabraka*
hodnocení

1x

Opravoval jsem svěho aktivního času řadu bytů v panelácích.Paneláky byly vybavovány štukem,jen 1-2 mm silným.Protože panely se vyrábí poměrně stupidním způsobem litím do forem,vymazaných pro snadnější vyjmutí panelu naftou,nebo emulzí silikonového oleje,při nahazování štuku je úspěch pouze částečný.Většinou se po jněkolika letech štuk odchlípí a při poklepu jsou stěny duté.Pokud to nespadne,vzhledová spokojenost nájemníků není dotčena.Kdfyž to pak spadne,kromě značného nepořádku zejí ošklové prolákliny.Dokonce jsem se setkal spřípadem,že ze stropu,srovnaného štukem do slušné roviny ,,spadlo na štěstí odpoledne, přímo do postele asi 15 kg suti.Ten štuk vyrovnával pokleslý panel - stropák-asi 2,5 cm

Tyto deformace jsem srovnával flexilepidlem.To má totiž schopnost se panelu držet.Nejprve velmi zředěným lepidlem provedu penetraci štětcem,a po zaschnutí širokým hladítkem stenu srovnám do roviny.Nechám trochu zaschnout a celou stěnu srovnám finální bílou stěrkouNechá se to pak dokonale zatvrdnout, a lehce přebrousit brusnou síťkou.

My jsme pak úspěšně aplikovali různé typy tapet,nejčastěji přemalovatelnou tapetou Pestrukta rauchfazer tapeta-dekorace.cz/...

Jak opravit nový nerovný štuk v paneláku

hodnocení

0x

Nemusí se penetrovat,ale na beton,tím spíše na panel se doporučuje.Roztočil to moc pže to neumí,nemá cit nebo nevystihnul tu správnou mez zavadnutí.Jsem zedník,ale raději to nechám déle a...U vás bych asi dp.celý nový štuk (starý odřít) a vyrovnat to ( 2.vrstva by měla mít lépe točit)nebo ,což Vám tu asi napíší i další,sdk,sádrovou či jinou štěrku a po zatvrdnutí přebrousit.

hodnocení

0x

Nejspíš štukoval na starou, vlhkem odstranitelnou malbu. Pak po navlhčení, při filcování, se štuk utrhne. Není nutno penetrovat, ale hlavně dobře odstranit staré malby. A pak případně provést i tu penetraci, která povrch i spojení s novým štukem zpevní a sjednotí. Oprava- nejspíš jedině vše odstranit a provést znovu. Pokud by se přeštukoval opět ten nátěr, bude to stejné. A pokud jej budete chtít odstranit, "půjde to dolů" i s tím štukem. *nene*

liba*
hodnocení

Štukoval na holý panel. Pak jsem si četla, že někdo popisoval podobný příklad, že mu to nešlo vytočit, páč mu panel odsál všechnu vlhkost, když to neměl napenetrovaný. Točil to molitanem, filc nechtěl.

Libo co pišete je volovina.viz můj první příspěvek.Neumí to.Beton vodu neodsaje.

Libo, ještě dodatek. Chyba byla možná i v tom molitanu. Ten "dává" moc vody a pak se podklad odmočí a "utrhne". Osobně (pozn. -nejsem zedník:)) dnes používám nejraději polystyrenovou destičku cca 15/10/3 cm. Pokud se nechá přiměřeně štuk zavadnout (ne zaschnout), pak polyš namočím a "filcuju". Drží rovinu a nepromočí podklad.*palec2*

hodnocení

0x

Všechna čest, přítel se snažil a nepovedlo se to. A vy jste vševědoucí a všeumělka, protože to víte z internetu. A on ve vašich očích blbec! Prostě, názor slepice. Buďte ráda, že se aspoň snažil a nemachrujte, je to lepší, než kdyby lehl na gauč k televizi. Vám se vždycky všechno povedlo, nikdy žádná chybka, žádný omyl, žádný neúspěch? To jste tedy hvězda! *smich*

liba*
hodnocení

Kdyby lehl na gauč k televizi a nechal mě si pozvat profesionála byla bych bývala ráda, ale on mi to zakázal, právě proto, že potřeboval machrovat. A týden v čudu a nábytek furt v prostřed bytu 35m2.

krtek66

liba: aby se vám něco nestalo...vy ženský si všechny do jedný myslíte, že stavební práce jsou otázkou chvilky. Mám na to stejný názor jako ostatní. Pro dobrotu na žebrotu! Mimochodem...když jste tak chytrá z těch internetů tak vám řeknu něco co tam nikdo neříká...PANEL SE NEŠTUKUJE!*zed* Ten se přetahuje sádrovou stěrkou..

liba*

Ale jo, že se panel přetahuje sádrovou stěrkou se tam říká dost často. Právě proto je třeba se tam dívat. Kdyby se tam podíval, třeba by to tak udělal. Štukování byl jeho nápad. Že jsou zednický práce otázkou chvilky si rozhodně nemyslím, absolvovala jsem 2x rekonstrukci RD. Takže vím, že zednický práce jsou velká zodpovědnost a je potřeba si to pořadně promyslet, než do toho jdu. Zvlášť když s panelem nemám žádnou předchozí zkušenost. Takhle kdyby operovali doktoři - jako že zkusím ten žlučník vyoperovat, někdy jsem to dělal... a pak si teprv číst k tomu odbornou literaturu, tak už je tu z nás polovina mrtvejch.

emil*

Panel se neštukuje? No to je zase kravina!

krtek66

emil: to, že to někdo dělá a, že je to poslední dobou hodně rozšířená prasárna, aby si zedníci vydělali neznamená, že je to dobře...dneska každej "odborník" zedník všude sere jen lepidlo a štuk...na všechno..i tam kde to nepatří...viz. panel

Nevím p.Krtku kolik Vám je,ale sprominutím štukování betonu je hoooodně stará několika desítkami let prověřená technologie , na rozdíl od různých sadrových stěrek.tyto (možná jak a kde) se používají cca od půlky osmdesátých let.Lepidla všude cpát je prasárna,ale štuk na panel je standardní postup!

hodnocení

0x

No, a teď machrujete vy...dal vám příležitost jak se pochválit. Tak jste v podstatě šťastná, ne?

liba*
hodnocení

0x

Děkuji všem za cenné rady. Nakonec jsme ten nepovedený štuk vyspravili malým kyblíčkem Primaštuku a bylo to OK. Přítel si pochvaloval, že se s Primaštukem daleko lépe pracovalo než se sypkým štukem a hádal, co do toho tekutýho asi přidávají, lepidlo..? No a "zábavná" pointa, taková třešnička na dortu, ovšem spočívala v tom, že jsme na vymalování téhle stěny - poslední úkon po 10ti dnech práce! museli dokoupit barvu, a když jsme novou barvu začali poprvé plácat na zeď - NEBYLA BÍLÁ! Tak, samozřejmě, je třeba dodržovat pravidlo, dokupuješ-li barvu, kupuj vždycky stejnou značku... Ale je fakt, že celý byt jsme porůznu patlali asi 3-mi různými značkami a všechny byly sněhobílé, jenom ta čtvrtá byla výrazně, ale velmi výrazně slonová kost:)) Takže jsme si při té poslední stěně museli dát sakra bacha, abychom v rozích nepřetáhli:) Takže pozor, abyste se také nenachytali: Primalex Plus 15+3Kg Dům barev, Antala Staška, Praha 4. Mají ji teď ve velké akci (chýlí se jí doba spotřeby) a je na ní napsáno "BARVA BÍLÁ s VYŠŠÍ BĚLOSTÍ" :)

hodnocení

0x

Netrapte se panelákem. I my jsme štukovali strop, protože předtím tam byly polystyrenové obklady. Fuj umělina, zato opticky dokonalá. Naše práce dopadla hrozně, je to sakra vidět. Přestože jsme na chalupě štukovali stěny a kde je výsledek fajnový. Koupelnu jsme obkládali rovnou na umakart atd. Prostě, panelák má svá specifika a je třeba používat osvědčené stavební materiály i postupy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma oprava štuku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]