Nejste přihlášen/a.
Poradíte prosím. Máme domek ze škvárovek, podkrovní byt, z venčí je fasáda, zevnitř jsou holé škvárovky. Jak by jste to zateplili? Vevnitř by měl být sádrokarton. Asi to nejde zateplit jen zevnitř? Je to asi 8x8 m je možno na to čerpat i dotaci?Jsou tam jen tři okna. Díky za opovědi..
1/ zatepluje se ze studené strany, takže zvenku.
2/ zateplování začněte od nejslabšího místa, chce to pořádná okna a dveře.
3/ škvárobetonové tvárnice mají dost bídný tepelný odpor. Jestli má být zateplení aspoň trochu k něčemu, potřebujete nejméně 10 cm polystyrénu.
4/ dotaci na zateplení domku nedostanete.
získat dotaci na zateplení domku je těžký problém, který se vám bez pomoci odborné firmy nepovede dotáhnout do konce. Budete muset splnit spoustu podmínek, poshánět spoustu dokumentů a dodržet spoustu termínů.
Izolace zevnitř nemá smysl. Právě naopak, je záhodno aby stěny držely naakumulované teplo.
dobře. Pohledal jsem a něco jsem vám našel. Zkuste si zaexperimentovat.
Zjistíte, že pro dosažení na dotaci musíte vzít věc z gruntu a zainvestovat skutečně hodně.
Vymyslel jsem si patrový domek, vyměnil jsem stará okna za standardní plast, staré dveře jsem vyměnil za standardní plast, stěny jsem zateplil izolací 100 mm, střechu izolací 120 mm, kotel na uhlí jsem nahradil elektrokotlem.
Na obrázku vidíte výsledek. Tepelná ztráta budovy poklesla z 20,9 na 12,2 kW, dosažitelná dotace nula, výše investice skoro 441 tisíc, návratnost investice 27,7 let.
Děkuji. Jen doplňkový dotaz. proč nedostaneme dotaci? Budeme zateplovat, měnit okna a dělat nové topení?
Druhý dotaz, když to bude zatepleno z venku, je k něčemu zateplit i zevnitř?
Jo tak s tím počítám, že si necháme udělat někým projekt na zateplení a i kdyby to bylo jen pár tisíc, je to lepší než nic..
To máte nějaké zvláštní počty a náklady přemrštěné. Sousedi jen vyměnili okna na patrovém domku, sami si zateplili stropy v podkroví, instalovai tepelné čerpadlo a dostali zpět minimálně třetinu ceny..
Báro, jsem přející člověk, přeji Vám, aby Vám zaplatili z nnašich daní 90% nákladů. Ale, když píšete, že: "To máte nějaké zvláštní počty a náklady přemrštěné", tak určitě máte jiné výpočty.
Sdělení, že tamti udělali toto a dostali hodně není argument.
Figurku- napřed jsem chtěl , po prostudování pouze tabulky, napsat proč tepelná ztráta padla na polovinu, ale náklady nikoliv a i došlo ke zvýšení nákladů na TUV. Ale pak jsem zjistil, že jste přešel z uhlí na elektřinu, tj na komfort o několik levelů výše. A i to je argument nebo benefit, který se těžko vyjádří penězi. Nebo si vzít hidiny strávené topením a tyto ocenit finančně.
Milancukrář- také nechápu, nebo vlastně chápu dotace. Jednou nějaký chytrý ekonom prohlásil, že dotace jsou rakovinou ekonomiky, a já se k tomu připojuji. Proč někdo má ze svých daní platit někomu jinému jeho zateplení a dále platit úředníky, kteří se motají kolem tohoto byznysu a úplatky dalším kteří se do tohoto kolotoče peněz dostanou.
ivanhorsemane, zajímal jsem se o dotace mnohokrát, začalo to hned když jsem dával trojskla a mnozí se divili. Pak při zateplení podkroví se střechou (40cm Orsíku) , I na fasádu 20 cm EPS. Naposledy při tepelném čerpadle minulý rok. Vždy to skončilo tím, že jsem si vše zařídil a udělal sám, levněji a bez dotací s pomocí rodiny.
Tím Vám sděluji, že i část Vašich daní jsem ušetřil.
Pěkný víkend.
Milancukrar - děkuji za reakci. Jen i tím , sice jako jeden člověk, potvrzujete, že dotace nejsou pro normální, pracující lidi. Ale pro koho tedy?... jen pro zajímavost- jaké máte tepelné čerpadlo a topný systém a jaké jsou zkušenosti- jak pozitivní, tak negativní. Děkuji
Milancukrar - děkuji za reakci. Jen i tím , sice jako jeden člověk, potvrzujete, že dotace nejsou pro normální, pracující lidi. Ale pro koho tedy?..
Jak jste na to přišel? Já nic takového ani nenaznačil, ani nesdělil. Nebo nespadám do kategorie, kterou jste zmínil, přestože jsem pracující.
Jen sděluji, kdo je šikovný, umí, vyzná se, udělá činnost levněji bez dotace. Ten, kdo je opak, tomu je právě určena dotace.
.Tepelné čerpadlo vzduch vzduch je zapojeno teprve od poloviny února, hlavně pro klimatizaci v létě a NT 20hod. Na topení mám levnější plynové kotle, a hlavně velký kotel na dříví, neboť jsem ještě nikdy dřevo, ani uhlí nekoupil. Mám zdroj.
Co znám v okolí stavebníky a počítám mezi ně i mne, tak např zateplení či TČ řešili sami a nebyli ochotni marnit čas se zúřadováním dotací. A vidím, že i Vy jste zvolil tuto cestu.
Ano, páč jsem měl rozpočet na klimu od 110 do 123 tisíc. Pak jsem to dlouhým vyjednáváním dostal na 70 tisíc. To by s dotací nešlo.
@Milancukrar: Napsal jste: Jen sděluji, kdo je šikovný, umí, vyzná se, udělá činnost levněji bez dotace. Ten, kdo je opak, tomu je právě určena dotace.
Smutné ale je, když jste šikovný, umíte, rád byste si to udělal sám, ale máte tak velký dům, že byste na něm nechal 3x duši...
Báro, pokud chcete dotaci, musíte se obrátit na odbornou firmu, která udělá potřebná měření, udělá projekt, nabídně vhodná řešení.
Bez cizí pomoci se neobejdete. Proto spoustu lidí jde bez dotace, samo domo a ušetří.
Báro, jistě, i na projekt přidají, určitě nezaplatí vše. Je to o Vašich možnostech a počítání.
Na jedné straně kutil, který to umí skoro vše sám, matroš sežene ...jak kdo umí. Na druhé straně někdo, kdo tomu nerozumí, jen ví, že to chce.
Určitě se shodneme, že ten první to bude mít venější, nežli ten druhý. Vy si musíte určit, ke které straně to máte blíže, zdali se to vyplatí, či nikoliv. Vše je o počítání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.