Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se starou podlahou?

Od: endokr odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
Při rekonstrukci podkroví mám v plánu něco udělat i s podlahou. V tuto chvíli tam jsou prkna v dobrém stavu, ale každé má jinou výšku, šířku a délku. Jde mě hlavně o výšku. Je nějaký způsob jak je srovnat? Rozdíl je cca do jednoho centimetru. Pomůže protahovačka nebo jiné nářadí? Mám v plánu prkna vytrhat, jsou připevněna hřebíky.
Díky!

Co se starou podlahou?
Co se starou podlahou? #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vytrhat, vyndat VŠECHNY hřebíky, potom ohoblovat a protáhnout.
Srovnat polštáře a dát zpátky.
Kdyby měla být podlaha pohledová, tak nějak sjednotit šířky a udělat pero a drážku.
endokr
hodnocení

Co konkretne znamena ohoblovat? A proc?

Diky!

Prvně ohoblovat neboli srovnat jednu plochu na hoblovačce, teprve potom protáhnout.
Když budeš jen protahovat, bude to sice stejně silný, ale různě křivý do vrtule.

hodnocení

2x

Pokud to bude jen technický prostor, stačí prkna demontovat, očistit a protáhnout na stejnou sílu. Pokud ale tam hodláte např. bydlet, použil bych třeba tohle, nebo něco takového. Když použijete prkna bez péra a drážky, bude se to při chůzi prohýbat.

doplněno 14.03.19 10:40:

Protáhnout, myšleno v protahovačce ohoblovat na stejnou sílu prken.

asd1
hodnocení

2x

Nemaj pero drážku, takže bych to vytrhal a použil na něco jiného než podlahu..

Ve starých prknech bývá prach = tupí to nože a když se zapomene kus hřebíku tak to do...e nože úplně... I když tyhle vypadaj ještě dobře.. Často bývají hřebíky zarezlé a dost prken se rozštípe nebo se protahuje hlava hřebíku skrz prkno (pomůže nejdřív uvolnit hřebík kladivem a až pak tahat prkno)

Ano, je to riziko.

hodnocení

0x

Chci vidět truhláře, který bude protahovat tyto prkna.

Proč nepoužít OSB desky? Na tyto prkna dáte kročejovou izolaci, na izolaci OSB desky a koberec...

Jednoduché řešení, nebo jsem nepochopil dotaz?

endokr
hodnocení

Tak já si to klidně protáhnu sám. Původní myšlenka za pokusem o renovaci je nezatížit podlahu více než je třeba přidáním další vrstvy. A nezvýšit výšku podlahy. Jedná se o podkroví kde je každý cm dobrý.

Mimochodem, co se týče těch OSB desek na prkna, předpokládám že by se musela stejně zajistit "rovina". Takže další latě atd?

Já nevidím, všechny prkna, ale OSB deska se nemusí dotýkat všech prken, jen těch nejvyšších.

Kolik můžete ubrat(přidat) z výšky podlahy?

endokr
hodnocení

Teď je výška 215, takže každý cm dobrý. Já mám strach že OSB by se prohybaly. A celé by to nebylo v rovině. Takže třeba 2 desky křížem by pomohly, ale pak i s izolací a laminem už by to bylo moc.
asd1

Bych to vytahal a dal nový prkna nebo OSB. Tohle je beztak každý pes jiná ves, navazovaný na jednom místě s mezerou = dobrý tak jako sklad... OSB + krytina vyjdou možná dráž než prkna + lak... Frcat se s hoblováním, vyráběním pera/ drážky, doplňovat chybějící dřevo + lištovat mezery, na to bych se mohl...

endokr, všechno jde.

Položím lať napříč, prkna která nejvíce přečuhují vyndám a nechám mezeru. Dáte 18mm OSB desku a nebude se to prohýbat mezi prkny. Jedině i s prkny, ale to máte asi ošetřené.

jabraka*
hodnocení

0x

Opravit velice nerovnou podlahu lze vcelku jednoduše.Zasypat ji 5 cm vrstvou LIAPORu.Na tento zásyp.srovnaný a trochu zhutněný se položí desková (sádrovláknitá,OSB)Takový postup je velmi rychlý a hlavně suchý. liapor.cz/...

JABRAKA

Jardo, ale on nemůže zvedat výšku...

hodnocení

0x
Když honí každej centimetr, tak sypat Liapor a navrch ještě další centimetry podlahy je jaksi o ničem.
Nejslabší by bylo vytrhat starou podlahu, prkna vyhodit, vyrovnat polštáře a na to dát klasický podlahovky. Ty jsou silný 28 mm a po položení je stačí jen přebrousit a nalakovat.
jabraka*

Nikde není o honění cm ani zmínka.

A na půdě na centimetru určitě nezáleží.A pokud se to týče celé plochy?Předělávali jsme celou půdu a jsou tam schůdky z místnosti do chodby a do jiné místnosti.Vůbec ničemu to nevadí.

JB

Jardo, promiň, ale já to četl:

Teď je výška 215, takže každý cm dobrý. Já mám strach že OSB by se prohybaly. A celé by to nebylo v rovině. Takže třeba 2 desky křížem by pomohly, ale pak i s izolací a laminem už by to bylo moc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]