Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedova stavba bez mého souhlasu?

Od: andreak odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem.

Soused si postavil stavbu, která je asi jen 4cm, možná 0cm od našeho domu, kde máme obytné prostory. Jeho stavba/kůlna či možná zděná pergola sice nemá okno, dveře ani výhled k nám na dvůr, ani neni větší než 25m a není patrová, ale dnes mě překvapila jedna věc.

Sousedka paní B oznámila před několika dny ,,černou" stavbu na příslušném stavebním úřadu. Přijel pan stavební technik ze stavebního úřadu a celou věc řešil semnou, sousedem který stavbu postavil a paní B.

Údajně pan soused, který stavbu postavil doložil zpětně všechny potřebné dokumenty a jeho stavba je v pořádku, přestože se nezeptal ani mě ani paní B, zdali nám stavba nevadí, ani jsme mu nepodepsaly žádný souhlas.

Pan stavební technik nám řekl, že souhlas není potřeba, protože malé parcely mají výjimky a mohou si na stejné parcele, jako je jejich dům prakticky postavit cokoliv přízemního do 25m bez vyhledu k nám a střechou vyspádovanou na jejich parcelu. Připadalo mi, že se velice kamarádili a znali, nikdy jsem před tím o této výjimce neslyšela.

Jak to tedy prosím je? Je nutný můj souhlas? Existujou výjimky? Může soused dostat dodatečné povolení ke stavbě, která je již postavená bez mého souhlasu?
Předem děkuji za odpověď a hezký den.

Sousedova stavba bez mého souhlasu?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Chápu, že jsou lidé, se kterými se takřka nedá vyjít. Po dobrým ani po zlým.
Ale byl by problém na jaře až bude hezky koupit něco dobrého na zub a až bude soused v pergole vyrazit na návštěvu a udržovat dobrý sousedský vztahy?

hodnocení

1x

Neznám dokonale stavební zákon a všechny výjimky, které jsou v něm možné. Ale zeptám se jinak: Ta sousedova stavba vás nějak poškozuje nebo omezuje? Pokud je to jen nějaký přístřešek u vaší zdi, ve které nejsou žádná okna, tak nevidím žádný důvod to vůbec nějak řešit.

janys79
hodnocení

1x

Jen doplním svůj postřeh, právě díky takovým sporům jsem si koupil samostatný domeček, který nemá s nikým společný plot a pozemek je na samostatném místě. Nebylo snadné takový dům najít, ale měl jsem štěstí. Sousedé bydlí jen o kousek dál a vycházíme spolu skvěle. Nemusím řešit túje, opadané listí na sousedním pozemku, kdo opraví plot a sousedé to mají podobné. Ale je to i o lidech a vzájemné komunikaci.

hodnocení

0x

Primárně jde o stavbu, nikoli o sousedské rozpory. Tedy asi bylo případné popotahování ohledně stavby shledáno jen jako záminka k uškodění sousedovi, bez přímého vlivu stavby na cokoli. Ať se kamarádili, nebo ne, v tomto ohledu nelze uplatňovat žádné úlevy, protože posuzování probíhá z nejvědší měry dle faktů, nikoli domněnek a pocitů konkrétních lidí.

stavba
hodnocení

0x

Pan stavební technik nám řekl, že souhlas není potřeba, protože malé parcely mají výjimky a mohou si na stejné parcele, jako je jejich dům prakticky postavit cokoliv přízemního do 25m bez vyhledu k nám a střechou vyspádovanou na jejich parcelu.
Stavební technik má pravdu a to se vůbec s majitelem nemusí znát. Váš souhlas není třeba.

smode*
hodnocení

0x
Není třeba jakýkoliv souhlas či "papír" od kohokoliv u "stavby do 25m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepené nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci." Detaily však závisí na místním platném územním plánu.

andreak
hodnocení

Děkuji za vaše reakce. Jen abych dovysvětlila situaci - ja nic nenahlašovala a ani jsem to neplánovala, vše nahlásila sousedka. Mě pouze zajímá, jak je možné, že soused nepotřeboval můj souhlas, protože mě to dnes překvapilo. Dodnes jsem si totiž myslela, že se nemůže,,nalepit" na náš barák bez mého souhlasu. Máme obavy, aby nám krajní obytná místnost nevlhla. Sousedské vztahy nejsou předmětem diskuze.

re4zon
Nemuze nic nalepit, musi stavet 2m od hranice. Uz je tu citace ze zakoniku.
stavba

U malometrážních parcel lze získat vyjímku a nemusí stavitel dodržet podmínku 2 m od hranice pozemku. Zda vyjímka existuje se dozvíte na st. úřadě. Ale ani v tomto případě nikdo nepotřebuje váš souhlas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]