Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpady - je to takhle možné?

Od: manduss® odpovědí: 20 změna:

Zdravím, konečně jsem se přehoupl v rekonstrukci z bourací etapy do budovací. Teď zrovna řeším jak natáhnout odpady. Na přiloženém obrázku je vidět, kde co bude a červeně jak jsem si představoval, že by mohlo vést potrubí. Druhá varianta mě napadla teď při psaní (vodorovné potrubí by se napojilo na svislé. Odpadní trubka venku je snad dostatečně hluboko.Může to tak být?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

o tom větším spádu jsem psal já v poradte.cz/...

téměř každý odborník ví, že se spád dělá většinou 3 %, teda 3 cm na metr délky. Nedělal bych hned závěry, že to s tím velkým spádem je blbost, přečtěte si hodně o této problematice např. na

poradte.cz/...
forum.living.cz/...=
e-filip.sk/...

než udělat ukvapený závěr, raději si přečíst něco třeba i na jiných poradnách...

doplněno 30.11.09 16:38:

cs.wikipedia.org/...

stavocentrum.cz/...

hejkale odpad musí téci vždy od spádu 0,1° do 90°

nebo nééééééééé? a proč?

ferda1954*

U vody to platí ale mastnota ta mrška né a né odtéci.

hodnocení

3x

Z Vašeho nákresu není všechno zcela jasné, takže je možné, že jsem všechno dobře nepochopil. Ale třeba se Vám něco z mých úvah "hodí" k využití.

Vycházím z toho, že jste vědomě v koupelně nezvolil podlahovou výpusť ... s případným vyspádováním podlahy, což se samozřejmě odvíjí od uvažovaných všech možností využití koupelny.

Ve svých úvahách také předpokládám, že vanu ( když se chystáte na zhotovení odpadního potrubí ) budete - do konečné výšky - teprve usazovat, takže od tohoto stavu se odvíjí i moje uváděné řešení.

Takže ústí odtokového otvoru z vany ( výpusť ) bych se snažil dostat do takové výšky, která by mi dovolovala odpadní potrubí ( z vany ) NETÁHNOUT pod podlahou koupelny ( tj. pod pracně zhotovenou a určitě i drahou dlažbou koupelny ), ale snažil bych se toto potrubí dostat do stěny ( ve které bude také odpadní potrubí od umyvadla ). Je pravda, že byste patrně musel vanu "posadit" třeba i o cca 15 cm výš, ale to by neměl být zase až takový problém.

Mírné zvýšení polohy vany vůbec nijak nezmění možnosti využití vany, ... ba naopak bych řekl, že, do mírně zvýšené vany, bude vstup mnohem pohodlnější ( než do vany níže uložené ) ... a to i pro člena domácnosti s případným dočasným ( nebo dokonce trvalým ) omezením jeho pohybových možností.

V takové situaci je - zejména - pro členy domácnosti ( s trvalým, či jen s dočasným, omezením pohybu ) vyvýšení vany nakonec i výhodnější také ... pro výstup z vany, kdy při vystupování z takto vyvýšené vany ( při sedu na okraji vany ) není třeba s námahou zvedat celé tělo DO STOJE ( na podlahu koupelny ), ... ale pouze mírně svěsit nohy a NAROVNAT SE, ... což přivítá patrně každý s dočasně ( a zejména s trvale ) omezenými pohybovými možnostmi.

( Kdo se s uvedenými situacemi v rodině někdy setkal, pak určitě ví, jak problematické takové situace jsou ... a proč se tedy těmto možným problémům nepokusit předejít již při zhotovování koupelny, ... protože takové, či podobné, problémy nás mohou potkat - kdykoliv zcela nečekaně, nebo se - zejména ve vyšším věku - mohou stát trvalou součástí i našeho života. )

No a nakonec i z estetického hlediska toto vyšší "posazení" vany nabízí i zajímavější prostorové uspořádání celé koupelny.

Při vlastním provádění potřebných propojení ( tedy bez pomoci instalatéra ) by bylo dobré se snažit "pohlídat si" následující:

1) ... s ohledem na množství vypouštěné odpadní vody ... zvolit vhodný průměr odpadního potrubí:

a) ... od vany by - světlost potrubí - měla bohatě stačit kolem těch 60 mm ( což je - tuším - "prodejní" vnější rozměr 63 mm ), která by měla také bohatě stačit ( i po napojení odpadního potrubí od umyvadla ) po celé délce tj. až po připojení do odpadního potrubí od WC v přízemí

b) ... od umyvadla v koupelně - ke sběrnému potrubí ( ve Vašem případě by to bylo potrubí od vany ) by mohla stačit světlost stejná jako je přepadová trubka použitého sifonu ( ... tj. s vnějším průměrem i 40 mm ) ... to také proto, že do sběrného potrubí ( tj. odpadového potrubí od vany ) by patrně nešlo o vzdálenost větší než cca 1 metr, ... kdy tento rozměr potrubí je možné využít i pro překonání podstatně větších délek odpadního potrubí

2) ... spád u vodorovného potrubí bych volil - v rámci možností - i větší než jenom 2 až 3 cm. - Domnívám se totiž, že pokud jsou - KDEKOLIV - spády uváděny, ... pak se jedná o spády ... jako DOPORUČOVANÉ spády MINIMÁLNÍ (! ), ... při kterých by v potrubí ( za normálních okolností ) neměl nikdy vzniknout žádný vážný problém.

( ... tedy vůbec bych neměl obavu zvolit spády i o hodně větší, než minimální doporučované - třeba i dvojnásobné, ... kdy, podle mého názoru, by větší spády - zcela určitě - vydatně prospěly ke zlepšení "odplavovacích" poměrů v potrubí, což je ve skutečnosti potřeba, ... a navíc k tomu ... větší spád = i vyšší kinetická { pohybová} energie protékajícího odpadu, ... čímž je možné tedy dosáhnout i podstatně vyšších "samočistících" účinků při dlouhodobém provozu potrubí )

3) ... veškeré ohyby odpadního potrubí bych doporučoval ... NEŘEŠIT koleny, ale OBLOUKY ( to z důvodů zamezení jakéhokoliv zbytečného snižování rychlosti proudící znečištěné odpadní vody ... i s veškerým odnášeným odpadem ... směřující do sběrné kanalizace )

4) ... jakékoliv napojení na sběrné potrubí provést s dostatečnými ( a raději i většími ) náběhy - do směru protékání odpadních vod

5) ... nebylo by na škodu dobře si "pohlídat" dokonalé provedení spojů napojovaných potrubí, zejména přechodů z jednoho rozměru na jiný

6) ... přesazení napojovaných trubek - provádět ... VŽDY ... po směru toku odpadové vody

7) ... a stejně tak se domnívám, bylo by také dobré ( podle konkrétní situace a konečného provedení ) zauvažovat ... o případném umístění vhodných čistících otvorů ... a to po celé trase nově budovaných odpadů ( tj. při nejmenším otvorů ... pro jednoduché zasunutí čistící ocelové struny )

... výše uvedené řádky, prosím, berte ale pouze jako můj pohled na Váš problém, bez jakékoliv bližší mojí znalosti konkrétní řešené situace

... přeji Vám úspěšné zvládnutí uvedeného dočasného problému ;)

hodnocení

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Je v ni napsané vše, co jsem hledal.

... věřím, že Vám to alespoň malinko pomůže.

... držím palce, ať vše vyjde podle Vašich představ. ;)

jabraka*
hodnocení

2x

Ten spád 2 cm / m je ale skutečně minimální.Spíše se doporučuje 3 cm.Zvláště při delším vedení.Také bych doporučil dělat co nejméně kolen.Vše by mělo jít pokud možná rovně.

JABRAKA

hodnocení

Díky moc všem. Troufnu si říct, že už vím všechno důležité. Prostor na spád mám, tak by to neměl být problém.

30.11.09 13:19
hodnocení

0x

nevidím?

hodnocení

obrázek se nepodařilo vložit, tak druhý pokus

Odpady - je to takhle možné?
ferda1954*

Můžete dělat psí kusy ale hlavní je aby byl spád .

hodnocení

Někde jsem četl, že velký spád není dobře. Počítám tedy se spádem 2cm na m. Nebo je nějaký jiný doporučený? Nevím, jestli tento není minimální.

Jde mi hlavně o napojení té vodorovné části v podlaze k svislé z patra. Přiložím ještě obrázek, jak bych si to představoval z boku

Odpady - je to takhle možné? #2

stále nevidím problém, takto to lze, s

...sem četl, že velký spád není dobře, -jako když je svislá trubka, tak si ho..o rozbije hubu?

hodnocení

vtípky? :)

ne u svislých je to jasný. Ale, myslím, že to bylo tady, někdo psal, že když je zase velký sklon, tak voda odteče a h..no zůstane v trubce. že ho ta voda neodplaví. Takže je to blbost a mám si hlídat jen minimální spád?

technikjirik*

*smich**smich**smich* to prominentní z nědělního oběda by mohlo...*smich**smich**smich*

slonbonjohn*

I kdepak, to z nedělního oběda pojede samo, je náležitě promaštěný. *palec*

hodnocení

mohli byste se prosím věnovat původnímu tématu? já se tady kreslím s obrázkama, aby to bylo co nejnázornější a vy se bavíte o tom, jaký ho.no jak pojede:(

takže: Bude to tak, jak je to na obrázku fungovat? Jaký je minimální a maximální sklon odpadního potrubí. Jakou tloušťku potrubí hlavního, od záchodu a od vany s umyvadlem?

slonbonjohn*

Jasný, sorry. Sice nejsem stavař, ale mám za sebou dvě kompletní rekonstrukce a tak jak to vidím na obrázku, bych to klidně udělal. Já dělal spád 2 cm na metr a nikdy mi nezůstalo NIC viset v trubkách, ani se to nezahltilo při současném vypouštění vany, WC a pračky.

ferda1954*

3 cm na metr je správně.

ano, klidně může, zatím nevidím problém. Vy ano?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]