Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pěkně prosím o radu:
STRUČNĚ:
Stará elektroinstalace vč. jističů, Al rozvody,.. Potřebuji narychlo zajistit (dočasný) "kvalitní” přísun elektřiny pro výrobu. Nová elektroinstalace je v plánu, ale řeším, co do té doby.
POPIS SITUACE:
Do starého RD se starou elektroinstalací s hliníkovými dráty (a jističi snad ze 60-tých let) potřebuji přestěhovat svou reklamní dílnu. V tomto domě momentálně žije má rodina. Elektroinstalace je v takovém stavu, že popraskané žárovky vyměňuji cca 2-4x týdně. Když 3 ze 7mi žárovek nezapojím, pak se intervaly výměny znatelně prodlužují. Jsou tam v provozu 3 akumulační kamna a když se sepnou spolu s bojlerem a zrovna se vaří na el. sporáku / peče se v troubě / nebo běží vysavač, vyhodí to hlavní jistič. Probíhající rekonstrukce má však pevné pořadí a na elektřinu se dostane nejdříve za 5 měsíců. Hledám tedy řešení, jak bezpečně zprovoznit své "vzácné” přístroje. Jelikož je to "jen” cca na půl roku, nechci investovat přehnané množství času, práce nebo peněz. Ovšem většinu el. zařízení k provozu své reklamky potřebuji.
EL. ZAŘÍZENÍ:
velkoplošná solventní tiskárna (max 900W),
2ks 3D-tiskárny (citlivá kroková serva)
vysokotlaký tepelný lis na textil,
vysokotlaký tepelný lis na hrnky,
osvitová stanice na předlohy (vč 1kW výbojky, předřadníku..),
řezací ploter,
2 stolní tiskárny (běžné),
2x PC + popřípadě běžné kancelářské doplňky
CHOD:
Samozřejmě nebudu pouštět vše najednou, avšak mohlo by se stát, že bych potřeboval v chodu polovinu zařízení a nechci ohrozit delší a nákladný tisk, nebo vyměňovat výbojku tak často jako žárovky.
PLÁN - ÚVAHA:
Jako schůdné řešení se mi zdá
- navýšit celkový max odběr (upravit tarif) - ČEZ servisman
+ instalovat 1-2 nové jističe - profi elektrikář
+ koupit nový kabel (dočasně ho vložit do lišty) - profi elektrikář + já
+ použít "přepěťovou ochranu” nebo přímo "záložní zdroj”. - to už asi sám
DOTAZ(y)
1) Chci se tedy zeptat, zda-li uvažuji správně a přepěťová ochrana popř. UPC by opravdu vyřešila problém s "nestálým proudem” (odpusťte ten výraz, nevím, jestli jsou to "přepětí” / "špičky” / "výkyvy”...)
2) Selský rozum mi říká, že přepěťová ochrana by měla stačit, ovšem moc tomu za ty peníze (a v tom provedení prodlužky) nevěřím a myslím, že nejsem sám... Je tedy UPS opravdu PRO MĚ lepší? A hlavně dostatečný?
3) Z laického pohledu se mi zamlouvá použít 2 UPS jednotky (např.) 1200W ; 2000VA v ceně 3 - 5 000,-/ks (a nepřetěžovat je vyšším odběrem)
Moc děkuji za Váš zájem a případnou radu
David Liška
udělejte si nejdříve soupis výkonů nyní a po navýšení. Podívejte se na zatížení jednotlivých fází, jak je to rozděleno v rozvaděči. Při té příležitosti si sepiště jističe a zjistěte průřezy vodičů. tohle když uděláte myslím že zjistíte že to stávající instalace nemůže utáhnout. Světla nejsou až tak podstatná, tam bude Al1,5mm2 ale co máe na zásuvkách, domnívám se že jištění bude 10A a průřez 2,5mm2. Jestli je tam jistič 16A měl by být Al 4mm2. Pozor na jednu věc na jeden zásuvkový okruh smí být max 10 dvojzásuvek. Z uvedeného se domnívám, že bez natažení dalších, byť provizorních okruhů to nrpůjde. Až budete mít celkový nově předpokládaný výkon, koukněte na hlavní jistič u hodin o kolik vby se musel navýšit příkon. To vám musí scválit distributor elektriky a ten zase bude chtít revizi...takže to vidím na docela začarovaný kruh.
Ale třeba bude mít někdo jiný pohled na věc..
Jo přepěťové ochrany ty jsou proti přepětí na vedení například při bouřce, mají 3 stupně, 1. pro celý dům, 2. pro jednotlivé rotvaděče podružné , a ta 3. je teprve v zásuvce nebo prodlužce...
Zálohování pomocí UPS je možný ale nevejdete se asi do předpokládaných financí..
Praskání žárovek nesouvisí se stavem elektroinstalace, ale s napětím v síti. Čím blíže k distribučnímu trafu, tím větší napětí a žárovky na 230V nemusí stačit.
Přepěťová ochrana ti neřeší kolísání napětí, ale napěťové špičky. Nemá za úkol udělat stabilizované napětí. UPS by mohlo pomoci, ale. V normálním režimu se zátěž napájí přímo ze sítě a pak UPS nemá vliv na stabilizaci napětí. UPS u kterého je výstup nezávislý na vstupu určitě nebude stát 5.000,-.
Sepsat si jednotlivé příkony a potom co může být zapnutou najednou a vyjde ti minimální příkon. Od toho odvíjet další kroky a hlavně přesné informace o dané UPS.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.