Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Pod ulicí je oddílná kanalizace pro splaškovou a dešťovou vodu (od kdy to nevím). Domy u ulice jsou různě staré rodinné domy (10 - 80 let dejme tomu). Jaké jsou páky, oprávněné nároky, stavebního úřadu na to, aby ve všech domech byla oddělená kanalizace? Vyzná se někdo prakticky v této problematice?
Dozvěděl jsem se, že v naší lokalitě se objevují problémy se splaškovou kanalizací. Proto vodárenská společnost provedla měření, kamerové průzkumy a kontroly a zjistili místa, kde do splaškové kanalizace jde svod ze střechy. SÚ by měl nyní, na základě výsledků, provést místní šetření. Stahuji kalhoty před brodem, ale zajímá mě to, na co jsem se ptal v prvním odstavci. Díky
Je velmi podstatné, od jaké doby je v ulici oddílná kanalizace...kdy jsou postaveny jednotlivé domy...jak jsou povoleny a zkolaudovány.
Pokud byl dům naprojektován a povolen s oddílnou kanalizací, má tak prostě být proveden.
Pokud tam dům stojí 50 let a dešťová kanalizace se prováděla před 10 lety, potom mi není známa žádná zákonná povinnost, na jejímž základě by se musel dům přepojovat a provádět úpravy na kanalizaci (které jsou v již hotovém domě velmi drahé a často velmi komplikované).
U novostaveb je situace jasná.
Ano to mi je jasné, ale nechápu proč by měl stavební úřad vypisovat místní šetření za účasti majitelů, když může nejdříve nahlédnout k sobě a zjistit kdy a jak byly nemovitosti zkolaudovány.
Dále mi vadí manipulativní sdělení, že odvádět dešťovou vodu do splaškové kanalizace je nelegální, bez řečeného výše. A další manipulativní sdělení - apel na občany, aby sjednali nápravu, byť se toho dopouštějí z neznalosti, aby se vyhnuli budoucím nepříjemnostem.
Proč se nenapíše, že např. oddílná kanalizace je tam 60 let a pokud byl dům zkolaudován před touto dobou, tak měl by, ale bohužel nemusí s tím majitel nic dělat.
V místech, kde je realizována oddělená splašková a dešťová kanalizace (třeba i dodatečně) se většinou musí provést přepojení dešťové kanalizace, pokud je zapojena původně do splaškové kanalizace, na kanalizaci dešťovou. Jde o nárazové vyplavení koliformních bakterií, které jsou schopny čistit odpadní vody v biologických čističkách, v případě větších nárazových dešťů. Ale zda je to možno vyžadovat na základě nějakého zákona, to nevím. Ale pokud by to byla novostavba a měla toto provedeno v rozporu se stavebním povolením (které toto rovněž vždy řeší), pak by možnost postihu mohla být reálná.
bohumil: Aby obec striktně vyžadovala přepojení jednotné kanalizace z domu na oddílnou kanalizaci v ulici...to bych chtěl vidět právníka, který se toho "chytne". U novostavby to není velký problém (jen je to o něco dražší), ale u stávajících objektů to bývá velký technický problém a o finančních nákladech raději nemluvit (pro většinu lidí to je "nezaplatitelné").. Ale hlavně...ten "starý" dům je proveden v souladu s tehdejšími zákony. Těžko požadovat, aby si lidi přestavěli auto s Euro 4 normou (tehdy naprosto legální) na dnešní normu Euro 6d TEMP...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.