Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výmena horní splachovací nádrže na wc

Od: annie1® odpovědí: 16 změna:

Vsechny moc zdravím a budu ráda, kdyz mi poradíte s výberem splachovací nádrže - horní se snurou pro stojící WC. Montáz na omítku. Koupelna s WC je bohuzel malá, kombi wc se tam proste nevejde. Meli jsme tu i instalatéra, který to potvrdil. V koupelne je vana, umyvadlo, wc a pracka, tak tam moc mozností není.

Nasla jsem tyto moznosti:

Alca Uni Dual A93 prívod
Sam Holding T-2454 -
A94 ALCA UNI splachovací nádržka START STOP - prívod vody bud 1/2 "nebo 3/8"
GEBERIT AP 112 Fontana splachovací nádržka START STOP - prívod vody 1/2 "
Při instalaci na vysoko položenou nádržku je STOP systém i 3/ 6 systém nefunkční.

Mám predbezne vybráno Alca Uni Dual A93, k tomu Alca A95 - trubice splachovací dělená, jelikoz ta puvodní asi nebude sedet, stará nádrzka byla celkove vetsí.

Potom jeste nový rohový kulový ventil a novou flexi prívodní hadici.

alcaplast.cz/...

Ted se trochu ztrácím v tech rozmerech a palcích.

Nasle jsem si ten prepocet: 3/8 "= 16,4mm , 1/2 "= 20mm
¾"= 26mm

Kulové rohové ventily se prodávají v provedení 1/2"x 3/8".
Vycházím z toho, ze prívodní trubka ze zdi je o prumeru ¾ ". Mozná olovo. Jak se to dá overit bez odsroubování ventilu? Dum – cihla, tenkrát druzstevní . Tak by se na ten prívod vody ze zdi dala redukce z 3/4 "na 1/2 ”?
Výstup kulového ventilu je 3/8 ”, vstup do splach. nádrze bud ½” nebo 3/8”.
Která nádrz je praktictejsí – ta se vstupem ½” nebo 3/8”? Flexi prívodní hadice 1/2"x 3/8"se dá koupit.
Se kterou znackou máte lepsí zkusenosti?

Jeste je tu problém – vretenový ventil ze zdi pro prívod do nádrzky je nefunkcní, proste se nedá zastavit prívod vody do nádrze.
Pritom byl pouzit jen nekolikrát . Vyplatí se ho zkusit opravit - výmena tesnení, nebo je lepsí rovnou vymenit za nový kulový ventil? A která znacka je vhodnejsí? Dekuji za tipy, rady, názory.

doplněno 21.03.19 12:59:

Vsem moc dekuji za rady. Jeste chci poreferovat, jak ta vymena roh. ventilu dopadla. Samozrejme to prasklo. Nastestí ten starý ventil, a ne ta trubka ve zdi. To by byl konec.

Hlavní uzáver vody byl zastavený, a díky známým, co mají takové speciální frézky na kov, se ten zbytek ulomeného ventilu dal odstranit.

Plán A – pouze výmena tesnení nebo kuzelky ve starém ventilu nevysel, proste to porád netesnilo, to tesnení se tam nedalo dát, bylo to uvnitr zarostlý. Z jedné strany tam byla boule, jako by to rezlo zevnitr. Vodu máme mestskou. Nejhorsí bylo, ze z té steny - trubky porád tekla - kapala cerná voda, sice ne moc, asi 60 - 100 ml za hodinu. To jen odhaduju podle mnozství promocených novin, co jsme meli na zemi a porád menili, nez to bylo hotový. Kdyz se mení tesnení nebo ten vnitrek – kuzelka na normální baterii u umyvadla nebo drezu, a zastaví se hl. uzáver vody, tak netece nic. Taky to není tak zarostlé.

Tak jeste jednou vsem díky.

Výmena horní splachovací nádrže na wc
Výmena horní splachovací nádrže na wc #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když jste tam měli instalatéra, tak on bude nejlépe seznámen se situací. Na dálku se v problémové situaci těžko radí. Ten instalatér by to měl vyřešit.

jabraka*

Nechápu,proč by se tam,kde stojí standartní mísa,nevešel kombík?!Nádržka je pčece nad kombíkem a místo navíc nezabírá.

JABRAKA

jabrako, zase plácáš blbosti, až někdy uvidíš kombík, tak si všimni, že nádržka je za mísou. Když jsem dělal rekonstrukci a potřeboval jsem namontovat kombík, musel jsem vybourat vzadu kus stěny.

hodnocení

2x

" Mám predbezne vybráno Alca Uni Dual A93, k tomu Alca A95 - trubice splachovací dělená."Souhlas. Stávající rohový ventil vyměnit. Pokud jde o původně "družstevní"byt, těžko bude olovo. Spíše pozink 1/2"(vsuvka). Nunto uzavřít hlav.přívod vody a demontovat stávající "roháček". Pozor, pokud je instalace hodně stará a roháček byl "na fermež", může se stát že by se ukroutil závit na trubce, což by byl průs-(švih). Opatrně vyzkoušet a pokud by se zdálo že nepovolí, řešit ohřátím, případně opravit a použít stávající roháček.

Rohový ventil koupit nový, se vstupním závitem 1/2"a pro jistotu mít redukci 3/4"/1/2", pro případ že by trubka ze zdi měla vyústění 3/4". Flexi hadici na přívod s oběma konci 1/2"a rohový ventil 1/2"/1/2". Nádrž s přív.závitem 1/2".

triker.cz/...

hodnocení

2x

Kulák nedoporučuji, pokud se s ním občas nepohne (viz ferax) tak zaroste a už jej nazavřete. Klasický sedlový bez problémů. Nanejvýš, pokud úplně netěsní, vyměníte těsnění, nebo kuželku.

hodnocení

Jeste korekce textu:
Prepocet palce na mm: 3/8 " = 16,4 mm , 1/2 " = 20 mm a 3/4 " = 26mm

Vycházím z toho, ze prívodní trubka ze zdi je o prumeru 3/4 "
Mozná olovo. Jak se to dá overit bez odsroubování ventilu? Dum je cihlový z 60 - tých let,
tenkrát druzstevní . Tak by se na ten prívod vody ze zdi dala redukce z 3/4 " na 1/2 ”?
Výstup kulového ventilu je 3/8”, vstup do splach. nádrze lze zvolit bud 1/2 ” nebo 3/8”.
Která nádrz je praktictejsí - ta se vstupem 1/2 ” nebo 3/8”? Flexi prívodní hadice 1/2 " x 3/8" se dá koupit.
Se kterou znackou máte lepsí zkusenosti?

Rohove ventily maju privod zo steny vacsinou 1/2”. Vystup volte podla rozmeru pripojenia plavakoveho ventilu. Ten sa urci podla rozmeru diery v nadrzke a ten byva pre tieto nadrzky vacsinou 1/2”. Rozmer 3/8” sa riesi redukciou.
S flexihadicami sa nekamaratim. V predajni s instalaterskymi potrebami si nechajte vyrobit nerezovy vlnovec odpovedajuceho pripojovacieho rozmeru a dlzky. Alternativne sa predavaju aj hotove, ale za nasobne vyssie ceny (zn. Flexira alebo Merabell).
Dalsia moznost je tam dat medenu trubku pr. 10 mm na sverne spojenia. Je to ale trochu narocnejsie. Trubku musite skratit (napr. pilkou na zelezo), zacistit (brusny papier), opatrne ohnut (napr. okolo flase od uhoriek slebo dreveneho valca) a zapojit na sverne srobenia (v tomto pripade sa pouziva rohovy ventil s vyustenim 3/8”, prevlecnou maticou a svernym gumenym tesnenim).

hodnocení

Dobrý den, vsem dekuji za odpovedi. Toho instalatéra jsme si pozvali asi tak pred 8 roky, kdyz zacala splachovací nádrž obcas spatne splachovat. To jsem do toho dotazu nepsala, uz tak se mi ten text dotazu zdál strasne dlouhý.
Tak jsme si ríkali, ze odborník treba na míste vymyslí nejaké resení, jak tu nádrzku nemít az pod stropem, klidne ten kombík nebo COKOLI jiného.
Je tam totiz jeste jeden problém, máme wc mísu s tzv. bocním vývodem. Coz se drív vyrábelo, dnes uz bohuzel ne. Takze wc mísa je ATYPICKÁ, má dole vlevo ten bocní vývod, na tom je pak plastová roura, ta jde pres zed k sousednímu bytu na svislou stupacku. Ten projektant, nebo architekt, co to v 60. letech vymyslel, by za to zaslouzil aspon Antinobelovku.

Sekat do zdí se bohuzel nedá, v tom koute, kde stojí wc, jsou nosné zdi, a sousedi by se asi taky bránili. Takze vybourat kus steny tu bohuzel nelze. V tom rohu je i uzáver vody, rozvod vody do koupelny a kuchyne, vodomer, plyn, NEKDE tam vede elektrina k ventilátoru, tak to nechceme lámat pres koleno.

Takze pan instalatér TENKRÁT vse vymeril, zjistil, ze wc kombi s rozmery, co potrebujeme, se momentálne nevyrábí. A ty mísy s boc. vývodem se uz bohuzel nedají sehnat.
Tak opravil tu wc nádrz a vymenil nejaké díly vevnitr – asi plovák a napoustecí ventil. Na prívod vody ze zdi nasadil ventil, vretenový. Taky nahradil pevnou trubku flexi hadicí. Poslední pul rok to zas splachuje spatne, i kdyz do splachovací nádrze dávám (házím) ty modré tablety na rozpustení vodního kamene.
Zkousela jsem i Fixinelu, po spláchnutí, kdyz je nádrz jakz takz prázdná, ale musím uzavrít hlavní uzáver vody v byte, kdyz ten ventil nefunguje. 24 hodin bez vody nedáme. Tak ta Fixinela nemá sanci rozpustit vse.
Bud je to zas zanesené, nebo uz únava materiálu. Tak je asi cas nejaké cásti vymenit za nové.
Muj puvodní dotaz byl, jestli máte nekdo dobé nebo spatné zkusenosti se znackou Alca Plast, a jestli je lepsí ta nádrz s prívodem 1/2 " NEBO 3/8". Kdyz uz bude zavrený prívod vody, tak flexi hadicku vymeníme urcite taky, uz je v provozu 8 let. A je v tom plast.

Ted tu ctu novou odpoved, tak to doplním, "vyhrál” prívod k WC nádrzi 1/2 ". Je nejaká velká nevýhoda u tech kulových ventilu? Sice nevypadají tak pekne, ale to v tomto prípade nerozhoduje. Ten vretenový ventil fakt nevydrzel dlouho, byl pouzitý jen obcas pri cistení wc nádrze. Pokud se bude kdykoli v budoucnosti cistit wc nádrzka, tak je výhoda, ze se dá zavrít prívod vody jen k wc nádrzce. Koupit redukci 3/4" na 1/2" je dobrý nápad.

S tím kulákem, co je pro přívod na WC, musíte občas pohnout, nebo se vám za čas nepohne. Setkal jsem se s tím, že při pokusu o zavření, se ulomilo to ovládací křidélko. je to dost "fórový materiál", jak se u nás říká. Proti klasickému ventilu, který vydrží.

hodnocení

Vsem moc dekuji za odpovedi. Jeste dotaz k tem ventilum. Nafotila jsem ten hlavní uzáver vody v byte s vodomerem, to je taky kulový ventil. Z plastu, aspon ta pácka. Ten jsme vsichni v dome dostali "pridelený” pri poslední výmene vodomeru. Tak ho obcas preventivne zavrít a otevrít? Jak casto? Jinak to zavíráme jen pri opravách nebo delsí neprítomnosti v byte.

Ten rohový kovový ventil u splachovace byl namontovaný ca pred 8 lety instalatérem, byl pouzitý jen párkrát. Ted tím ventilem voda nejde vubec zastavit. Tesne po montázi ten chrom nevypadal tak hrozne jak ted, tak se to asi tenkrát montovalo dost "natvrdo”. Asi i aby to pripojení na flexi hadicku bylo nahore.

Pritom vypadá stejne jako kohoutek z vodovodní baterie, kde se obcas musí vymenit tesnení nebo ten mosazný vnitrek, kdyz ten kohoutek zacne kapat. Tak je lepsí i tyhle ventily pouzívat (tzn. zavrít, otevrít spís casteji? Jak casto?
Ty rohové ventily od Shellu jsou na podobném principu? Dekuji za Vase názory.

Prílohy – hlavní uzáver a ventil

Výmena horní splachovací nádrže na wc #3
Výmena horní splachovací nádrže na wc #4
Výmena horní splachovací nádrže na wc #5
So zvukom skusky siren kazdy mesiac pretocte vsetky rohaky. Alebo aspon parkrat do roka v ramci velkeho upratovania.
Rohaky od Schellu su, co som videl, vretenove. Su pomerne drahe a odolne, ale zarastu nakoniec aj tie. Ako tesnenie pouzivaju dva O-kruzky. Po zarasteni vodnym kamenom pri nasilnom otvarani obcas ta guma praskne a vydroli sa. Rozobrat a opravit sa nedaju. Proste ich musite vymenit.
hodnocení

Dobrý vecer, dekuji za tipy, ty ventily klidne kazdý mesíc preventivne zavru a otevru. Vetsinou to teda kazdý laik delá spatne, kdyz se snazí ty ventily pouzívat co nejmín, aby vydrzely co nejvíc.

Jinak samozrejme vidím, co udelá vodní kámen ve varné konvici nebo v tom starém splachovaci. Ty flexi hadicky se prý mají menit co 3 roky, aspon mi to tak rekli dnes v hobbymarketu. Tak by mozná po 3 letech ani pojistovna neproplatila skody, kdyz neco praskne a vyplavíme sousedy pod náma. Na ty vlnovce se zeptám v týdnu, pár obchodu tu v okolí je.

Jestli se nepletu, tak to co máte u WC, není kulový ventil, ale běžný rohový ventil.

hodnocení

Ano, to je rohový ventil a nejde vubec zavrít, uz pár let. Proto ho chceme vymenit za neco víc praktického, co víc vydrzí.

Po odloupnutí toho modrého kroužku najdete pod ním šroubek a ten když odšroubujete, sejmete ovládací hlavičku. Pod ní by měl být zakryt uzávěr na hřídelce ventilu a ten, pokud jej vyšroubujete, by měl umožnit vyjmutí celého vřetene s uzavíracím těsněním. Pak je možno, buďto vše vyčistit, namazat závit vřetene vazelinou, těsnění vyměnit a ventil by mohl zůstat. Nebo se dá vyměmit i celý vnitřek (vřeteno se závitem i těsněním jako komplet). To vše pochopitelně při uzavření hlavního uzávěru vody. Upozorňuji ještě jednou, pozor na vyšroubovávání stávajícího ventilu, v případě jeho výměny, aby nedošlo k destrukci přívodní trubky!

Co se týče výměny, každý ventil, ať už kulový, nebo vřetenový, se bude, v závislosti na složení vody, zanášet a "zarůstat" a pokud s ním nebude občas protočeno, zatuhne. *nene* Podle mne je ale vřetenový spolehlivější a snáže opravitelný.

hodnocení

Dekuji za tip, vyzkousíme vycistit a vymenit tesnení a event. ten vnitrek. Uz se to párkrát delalo, jen tesnení, moc dlouho to nevydrzelo. Z toho, aby ta trubka ve zdi nepraskla pri demontázi pri výmene ventilu, mám taky strach.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]