Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podbití střechy svépomocí

Od: jirkasv odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

už několik dní se snažím dohledat informace k plánovanému podbití přesahu střechy palubkami a potřboval bych si upřesnit ještě nějaké detaily.

Palubky chci mít kolmo ke zdi (ne přímo na krokvích), tedy budu dělat rošt, který jak jsem četl, bych měl kotvit celý ke střeše a vůbec ne ke zdi. Budu tedy dělat "koníky" ve tvaru L na krokve. Krokve mám cca 80cm od sebe a přesah je cca 1m. Palubky 19x121mm plánuji položit podélně se zdí (jak se to dělá asi nejčastěji). Kolářské hřebíky na palubky asi 50mm.

Je dostačující rozměr KVH hranolu 40x60 mm pro rošt? Mám rošt štoubovat (čím) nebo sbít hřebíky?

Která vodorovná palubka se správně řeže, ta u zdi nebo ta na kraji? Kolářské hřebíky stačí obyčejné? Palubky nejdříve nařežu a pak teprve natírám? Nebo je řežu natřené a řez jen přetřu? Měl bych palubky nějak impregnovat i z vnitřní strany? Které palubky se dávají první (horizontální nebo svislé)?

Díky!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Říkáš palubky kolmo ke zdi a o větu dál, že podél zdi.
KVH hranol stačí, ale je zbytečný. Bohatě stačí rozřezat fošnu, nebo nějakou 32 mm.
Šrouby průměr alespoň 5 mm, šestkama nic nezkazíš.
Hřebíky kolářský 63 mm.
Řeže se palubky u zdi.
Řez stačí jen přetřít.
Palubky poprvé natřít všude, podruhé jen pohledovou stranu a naposled natřít po přibití.
Většinou se první dělá podhled, tedy vodorovný a svislý až po.
Je třeba důsledně dbát na vodu. Aby mohla odtékat a nikde se nedržela. Tedy palubky perem nahoru, u svislých centimetr přesah pod vodorovný.

hodnocení

1x

Je dostačující rozměr KVH hranolu 40x60 mm pro rošt? ***ANO, je to OK.

Mám rošt štoubovat (čím) nebo sbít hřebíky?***Šroubovat
Která vodorovná palubka se správně řeže, ta u zdi nebo ta na kraji?***Nepochopil jsem dotaz.

Kolářské hřebíky stačí obyčejné?***Kolářské, nebo vruty.

Palubky nejdříve nařežu a pak teprve natírám?***Natřít, pak řezat.

Měl bych palubky nějak impregnovat i z vnitřní strany? ***ANO, natřít z obou stran.

Které palubky se dávají první (horizontální nebo svislé)?***Při pečlivé práci je to jedno, jinak podle toho, která hrana je méně vidět.

jirkasv
hodnocení

Děkuji oběma! Napsal jsem palubky kolmo ke zdi, aby bylo jasné, že je nechci přímo na krokve. Budou podélně se zdí. Poradíte mi ještě prosím tyto drobnosti?

Jak spojit palubky mimo rošt? Vemu kus palubky a tu vrtutama přišroubuju zhora? Stačí třeba 30cm a dva vruty na každou stranu spoje? To bude asi levnější než nějaké ploché tesařské pozink spojky?

Je dobrý nápad koupit dvě délky palubek (3m a 4m) abych snáz dosáhl "rozházení spojů"?

Rošt se taky natírá, nebo stačí jen nějaký červostop?

Jěště nejaká rada, přes co dotloukat kolářské hřebíky, abych si nerozmlátil palubky?

Pokud budou palubky podélně, je zbytečné dělat rošt, stačí dát rovnou na krokve. Palubky se přikládají těsně k sobě bez spojování (péra a drážky je podrží). Délka se dává tak jak přijdou do ruky, ale hrana by měla být lehce sražená. Měl jsem palubky různých délek a po montáži to vypadá dobře. Kolářské hřebíky se dotloukají např. kouskem kulatiny, lehce zbroušené do tupé špičky.

jirkasv
hodnocení

Omlouvám se za své vyjadřovací schopnosti. Palubky chci kolmo ke zdi (ne přímo na krokve), ale zároveň podélně. Už jsem to raději namaloval.

Někde jsem četl, že bych palubky měl spojit i na délku, aby se to nekroutilo. Když mi konec paluby vyjme mimo rošt u mne třeba až 40cm (krokve mám cca 80cm od sebe)? Ale pokud se to běžne nedělá...

U té delky jsem to myslel tak, že když koupím 4m palubky, nechám je v původní délce a začnu na kraji, tak mi všechny spoje vyjdou plus mínus do stejného místa, což opravdu nechci.

Podbití střechy svépomocí

Už rozumím. Těch spojů bych se nebál, dělal jsem to taky. Pokud jsou palubky kvalitní, nekroutí se. Také je možné palubky záměrně nařezat, aby vycházely "cik cak". Vypadá to pak tak nějak lépe. Pak záleží také na povrchové úpravě. Já jsem je před montáží natřel jednou bezbarvým nitrolakem matným, aby se při práci neumazaly. Vidět to na nich není, ale pomůže to. Protože jak je upatláte, už to z nich nedostanete.

Nikdy jsme nespojovali palubky na délku. Jen si ohlídej, aby nevyšly dva spoje vedle sebe. Palubky musíš stejně na délku říznout, někde treba bude půl metru od konce vypadlý suk, tak to řízneš. Dojedeš na konec a co ti zbylo, tím kusem začneš další řadu.
Na dotloukání klasickej průbojník, neboli duršlok.
Ovšem do složitějších oblastí, třeba u nás na horách, se venkovní palubky přibíjí skrz. A dva hřebíky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]