Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych vědět, zda se za totality používala jako náplň v běžném pokojovém teploměru rtuť? Slyšel jsem že rtutí nelze měřit teplotu v pokojovém teploměru, a to mě překvapilo. Případně, mohla rtuť mít modrou barvu v kapiláře, když je stříbřitá? Děkuji za radu.
Rtuťové teploměry jsou (byly) velice přesné a spolehlivé, lihové teploměry jejich kvality nedosahují. Není jediný důvod, proč by se nemohly používat na měření pokojové teploty. Používaly se prakticky všude. V domácnostech, ve zdravotnictví, v průmyslu... Nevýhodou bylo, že stříbřitá rtuť byla občas ve skleněné kapiláře špatně vidět. Nikdy jsem neslyšel, že by z takového teploměru měl někdo nějaký zdravotní problém. Nedělala se věda ani z toho, když se takový teploměr rozbil, rtuti bylo nepatrné množství, které těžko mohlo někoho ohrozit. Podobné je to s azbestem, hliníkovým nádobím a dalšími "šíleně nebezpečnými" látkami. To až v posledních letech lidi pod vedením EU blbnou (což ale není následkem otravy rtutí ).
Rtuťový teploměr nemá nic společného s totalitou. Byl tady (a všude na světě) mnohem dřív, než kdosi vystřelil z Aurory.
Ve rtuťovém teploměru se rtuť nevrací. Musi se "sklepat". Tedy nebude ukazovat správně. Nikdy se v pokojových a venkovních teploměreh rtuť nepoužívala. Vždycky to byla nějaká lihová směs.
To je hloupost, rtuťových teploměrů jsme měli na oknech několik. Na některých to bylo i napsáno. To co máš na mysli, jsou lékařské teploměry.
Ještě před pár lety jsem na okně rtuťový teploměr měl a kdysi jsme ho měli i v pokoji. Sklepávat se rozhodně nemusely a ukazovaly naprosto přesně. Ty už bohužel vyfotit nemůžu. To na obrázku je teploměr do zavařovacího hrnce. Stoupá a klesá automaticky, přesně podle okolní teploty. O tom, že je rtuťový nemůže být pochyb. Taky ve fotokomoře mám pár rtuťových laboratorních teploměrů, které se rozhodně sklepávat nemusí.
Sklepávat se musí pouze teploměry lékařské. Je to tak schválně a je to proto, aby rtuť po vyndání teploměru z podpaží neklesla dřív, než se na něj stihnete podívat.
1/ modrou barvu mají lihové teploměry. V kapiláře máte obarvený líh, někdy bývá i červený.
2/ Rtuť se kdysi v pokojových teploměrech používala úplně běžně. Je s ní ale jiný problém. Když se takový teploměr rozbil, rtuť se rozletěla na všechny strany a už jste se jí nikdy nezbavil. Není nad to, žít ve rtuťových výparech.
3/ Rtuťovým teploměrem se nedá měřit při teplotách pod -31oC, protože při této teplotě vám rtuť normálně zmrzne a v kapiláře se přestane pohybovat. To jen v televizi v předpovědi počasí občas zaslechnete, že rtuť v teploměru poklesla na -35...
ať je lihová směs jaká chce, rozlitá vám tak nanejvýš pár hodin smrdí a je pryč. Rtuť ne.
Na rozdíl od rtuti se líh vypaří během několika desítek vteřin a to množství, které z toho nadýcháte je tak nepatrné, že i kdybyste to dýchal nepřetržitě celý život, nebude to odpovídat ani 1 panáku vodky. Rtuť se odpařuje velmi pomalu, díky tomu je ale zase okamžité množství rtuťových par v ovzduší sice dlouhodobé, ale tak malé (tedy po rozbití běžného teploměru), že se stačí běžně odvětrávat. To nebezpečí otravy je jen úmyslně šířená panika některých organizací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.