Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler s expanzní nádobou

Od: honzik* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, dokázal by mi prosím někdo popsat, nebo dát odkaz na správný postup vypuštění a napuštění bojleru s expanzkou? Hlavně mi jde o tu expanzku, co s ní během vypustění a napuštění a na co si dát pozor. Díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

s expanzkou nebudete dělat nic ta nemá na vypušění žádný vliv jen když bude prázdná ji zkontrolovat jestli je natlakovaná jak má být. bojler budete vypouštět i napouštět běžným způsobem jako kterýkoliv jiný bojler expanzka je tam jen na vyrovnání výkivů tlaku při nahřívání bojleru aby nekapal pojištovák

hodnocení

0x

pcmani má pravdu, pokud se týká vypouštění bojleru z důvodu běžných oprav a jeho přípaného čistění.

Ale pozor v případě vypouštění bojleru a vody třeba v prostorách, kde je to nutné vzhledem k možnému zamrznutí (chaty, chalupy v zimě). Zde je nutno rovněž samostatně "odvodnit" také část potrubí mezi zpětnou klapkou (většinou společnou s pojišťovacím ventilem) v přívodu do bojleru a odbočné potrubí od přívodu do bojleru k té expanzce. Pokud se provede vypuštění bojleru otevřením přepadu u přetlakového ventilu, pak je to většinou vyřešeno. Pokud se ale provádí vypuštění samosatným vypouštěcím ventilem na přívodu bojleru u bojleru, pak by mohla voda, v přívodním potrubí od pojišťováku k bojleru a expanzní nádobě, potrubí a ventil, při zamrznutí, roztrhnout.

honzik*
hodnocení

jde mi právě o vypuštění pro případ údržby. Nikdy jsem bojler s expanzkou neměl. Expanzka je na odbočce, kde je před expanzkou ventil. Takový s víčkem na inbus, podobný jsem měl na radiátoru. Ten se má při vypuštění zavřít? Bohužel jsem to koupil, jak to, tak do toho nevidím.

Pokud máš nějaký ventil před expanzkou, tak ten v případě vypouštění, pouze bojleru, můžeš (nebo nemusíš) uzavřít. Pokud neuzavřeš, vypustíš i expanzku. V případě, že jej však uzavřeš, nesmíš pak zapomenout opět otevřít. Ten tam zřejmě je pouze pro případ poruchy expanzky a nutnost její opravy-výměny, bez nutnosti vypuštění bojleru. Ale každopádně by jsi měl mít přetlakový bezpečnostní ventil se zpětnou klapkou na přívodu studené vody do bojletru a to před odbočením k tomu ventilu expanzky. Vypuštění bojleru můžeš provést buďto u přetlakového ventilu, nebo, pokud máš instalovánu vypouštěcí odbočku s ventilem za ním, ve směru k bojleru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]