Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prát utěrky?

Od: ivaaa odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,
jak perete utěrky? Peru je s běžným prádlem na 40°C jsou zašlé, šedé. Zkoušela jsem s ručníky na 60°C, ale už jsem to nezachránila. Máte na to fígl?

Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

belicka
hodnocení

2x

Utěrky na nádobí zásadně na vyvářku na 90 stupňů. A pouze samotné, nanejvýš s bílým, bavlněným nátělníkem a bílým ručníkem, bez jakéhokoliv jiného prádla, ani bílé kalhotky, ani ponožky. Kromě klasických utěrek, používám též zbylé pleny, jsou dobře savé.

Prádlo je možné v lavůrku předem na pár hodin namočit. Vyvařuji, až když bude pračka plná pouze tohoto druhu prádla. Jednou za dva roky /to v létě/ přejedu opravdu varem utěrky na sporáku v mýdle, jako dělali naši rodiče. Suším venku na sluníčku, nebo nechám vymrznout.

hodnocení

2x

Já jsem útěrky v kuchyni razantně omezila. Do útěrek jsem si utírala ruce a podle toho vypadaly. Koupila jsem 2 kvalitní froté ručníky, které jsou jen v kuchyni, na ruce. Útěrky mám jen froté a s ručníky z koupelny peru na 60°C. Nic není zašedlé. Froté, cesta nejmenšího odporu při údržbě.

pb®
hodnocení

1x
Utěrky peru společně s ručníky na minimálně 60stupňů a přidávám prací sodu. Obojí měním 2x v týdnu. Utírat si zapatlané ruce do utěrky? Jako vážně? Nad dřezem mám ručník výhradně na utírání umytých rukou a jinde mi visí utěrka výhradně na utírání čistého nádobí. A pak mám staré utěrky, které používám jen k leštění zrcadel, oken a skleněných stolů. Vyskočila bych z kůže, když někdy manžel ve své uklízecí mánii vezme utěrku na nádobí třeba na utření linky. Protože na linku je zas něco jiného a všechno se vyprat nedá, ani s nejlepšími prášky a žlučovým mýdlem. Taky si nebudu spáry mezi dlaždicemi čistit svým zubním kartáčkem, s tím, že se pak opláchne. Tak nevím, proč si svinit utěrku, že se pak vypere. Nevypere.

Pb, chápu, že Vás to pobuřuje, ale fakt si klidně utřu zapatlané ruce do utěrky. mohla bych si je sice napřed umýt, ale jsou okamžiky, kdy prostě rafnu tu utěrku. Já ale vařím docela hodně. To bych Vám přála vidět mé zástěry na břiše :-D. Lítat s každým prdem k vodovodu, to mi nějak nejde. Tak budu asi nějaké to prase , no. Ale když jdu mezi lidi, tak to na mně nikdo nepozná. To Vás ujišťuji. ;)

hodnocení

0x
Peru je s ručníky a osuškami na 60st.C.
Jsou čisté a voňavé.
Zřejmě nemáte kvalitní,bez urážky.

Pozor na ubrousky do pračky.Hodila jsem si jeden proti obarvení prádla a ucpala filtr.Byl to zážitek vypouštět plnou pračku vody,abych ho vyčistila.mamina

hahanaj*
hodnocení

0x

Kupují bělicí ubrousky , které přidávám k prášku a peru na 60st

hodnocení

0x

Místo klasických utěrek používám staré dětské pleny. Peru je s jiným bílým prádlem na 60 stupňů. Od jara do podzimu suším venku, kde se všechno poměrně dobře vybílí. Ale ani přes zimu nejsou výrazně zašedlé. Zkuste s jarním sluncem věšet prádlo ven.

host
hodnocení

0x

Lněné utěrky a další lněné tkaniny dávaly babičky odjakživa do vyvářky, nebo v pračce na 90 °C. Pak vymáchat v máchadlu na potoce ve studené vodě, na sluníčku nechat vybělit, pak vyžehlit ze všech "tří stran", složit, dát do skříně s větvičkami mateřídoušky a jsou krásně bílé a čisté a voňavé.

hodnocení

0x

Dospěla jsem tam, kde je babka. Za prvé ty utěrky, i když jsem koupila 100% bavlnu, nějak blbě sály. Navíc má člověk myčku a málokdy nádobí utírá, tak si do nich člověk spíš utře od něčeho zapatlané ruce. Takže ty fleky jsem nevyprala, ani když jsem je prala na 90° . Tak jsem si také koupila barevné froté ručníky a ty za prvé dobře sají a pak na nich nějaký ten flek není tak vidět, jako na světlých utěrkách. Ty jsem musela každé dva dny měnit. Ale také ty bavlněné, ne nějaký šunt z polyesteru, to bylo to samé. No a ty už stačí prát na 60° a je to.

iz*
hodnocení

0x

Já utěrky peru na 90°, správně by se měly vyvařovat. Pokud je budete prát jenom na 40°, budou zašedlé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]