Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení severní zdi domu

Od: katarze odpovědí: 72 změna:

Dobrý den, zjistil jsem, že všechny zdi mého domu, mají teplotu - měřená teplota zdí z interiéru má 19°C a pouze severní má 15°C. Napadlo mě zateplit tuto severní stranu (z venkovní strany). Domek je ze 70tých let. Na internetu jsem nalezl odborníky, kteří tento postup odsuzují, někteří akceptují, jako platný. Co vy na to? Logicky většina odborníků je zainteresovaná v tom smyslu, že chce vydělat, to znamená prodat materiál a službu zateplování, logicky doporučuje realizovat co nejvíce práce a tím i zaizolovat co nejvíce stran domu... Co znám místního zedníka, také sám sobě zateploval pouze severní stranu...No... ale.., říkám si, proč se nezeptat zde?

72 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarinek*
hodnocení

2x

vy evidentně nechcete zateplovat celý dům. A stejně jako jenda2 máte již svůj, vyhraněný, názor. Oba evidentně ze zdroje JPP. Tak nevím co řešíte. Pokud chcete zateplit jen severní, tak to udělejte. Sám jsem si prošel, postupnou a několikaletou, výměnou oken a částečným zateplením starého domu (2 stěny, strop, výměna oken) a krásně jsem viděl co každý další krok pozitivního udělá se spotřebou. Přece nejde jen o návratnost, ale i komfort a v důsledku i ty plísně. Prozradím Vám tajemství. Celkové a "poctivé" zateplení se dělá i proto, aby se eliminovali tepelné mosty. Vyjdu ven do mrazu v čepici, rukavicích, tílku a zateplené vestě, kalhotách. Budu částečně zateplený. Bude to fajn? Vždyť je to úplně stejné s tím domem.

hodnocení

2x
Zateplení severní stěny určitě vylepší tepelný komfort, záleží, jaké místnosti tam máte. Zateplit celý dům se nevyplatí, nikdy se to nevrátí. V brzké době bude levnější energii vyrobit, než ji šetřit zateplovanim. Už dnes takové tepelné čerpadlo udělá z jedné kilowaty tři. Co nevidět přijdou na trh tak levné solární panely a s takovou účinností, že se budou dávat i na svislé stěny budov. Zateplením celé budovy navíc přijdete o solární zisky a bude vám tam zima i v létě, hlavně v noci, kdy nebudou zdi naakumulované.
rv*

?

Zateplením jde o úsporu, dále o tepelný komfort (žádný chlad od stěn) a předcházení plísním (třeba za skříněma). FV je fajn koníček, bohužel v zimě nic nevyrobí. Sám mám 15 kWp na střeše. A hádejte, kdy mám nedostatek a musím odebírat od Čezu? Právě v prosinci, lednu a únoru.

Nesmysl s chladem v létě je další nesmysl. Zateplení brání v létě přehřívání, protože jen masochista chce mít v létě prohřáté zdi od slunce. A pokud má někdo zájem o sluneční zisky, tak toto se řeší vhodnými okny na jižní straně, která jsou ale chráněna (vnější žaluzie, přesah střechy), aby přes léto žádné slunce dovnitř nesvítilo.

jabraka*

Skutečně záleží na využití prostor za severní stěnou.Pokud jsou tam místnosrti,častěji využívané a jde je oddělit od těch za protější stěnou,pak se úspory tepla nebudou týkat místností na jihu.Teplo se ztrácí převážně na severu.Z rtohoto pohledu je efektivní zateplit severní stranu domuMusí se také brát úvahu,zda vyměnit i okna.Pokud jsou za severní stěnou jen užitkové místnosti,pak je zateplování zbytečné.

JABRAKA

Rv je třeba říct, že i to zateplení využijete jen tři měsíce v roce. Po zbylou dobu je zateplení spíš na obtíž. Co jarní a podzimní měsíce, kdy je slunce ještě dostatečně silné na akumulaci stěn domu. A ty soláry jedou i v zimě, protože ne celou zimu je pod mrakem. Znal jsem jednoho pána (bohužel už zemřel) kdy všechny své úspory dal na zateplení domu. Nikde nebyl stíněný, přesto celé léto okna i dveře dokořán, protože mu tam byla zima. Před třemi roky si tady u nás nechali zateplit bytovku, 12 bytů a dle slov prý ušetří jednu třetinu za topení. Pátral jsem dál a zjistil, že platili zálohy za topení 800mesicne ale po dobu dvacet let budou splácet úvěr 1800kc měsíčně. Nehledě na to, že byty které mají okna na sever a východ je mají opět celé léto dokořán. Proč asi..

To chce na školení k opravdovým odborníkům, kteří dokáži ukázat průběhy teplot v různých obdobích a v různých konstrukcích.

Nikdy jsem nenaměřil na jižní straně v březnu či dubnu takovou teplotu zdiva, aby mi uvnitř topila. Pokud to nebyla tak slabouká stěna. Je pravda. že i v zimě, pokud svítilo sluníčko, tak je večer fasáda teplá. To jistě, ale nikdy ne tak, aby vytopila uvnitř místnost. Tepelná akumulace dosáhně do 20% tloušky zdiva.

Dále je třeba sdělit, kolik hodin deněn a kolik dnů je tento stav.

Proto je třeba zateplit celý dům a kvalitně. K výpočtům je třeba dodat, kdo chce výsledek takový, tak se k němu dopočítá. Věřím tomu, že kdo zateplí, nemá problém s domem, jako ten co nezateplí.

rv*

-> stir®

1. Mezní případ neizolované stavby je třeba stan a u něj si každý dovede představit, jak se změní podmínky v něm, pokud jeho severní stranu dokonale zaizoluji. V zimě v něm budu muset hodně topit, v létě v něm bude neskutečné horko. Slunce v zimě pomáhá s topením, v létě škodí.

2. Mezní případ dokonalé izolace je taková termoska. u ní si taky každý dovede představit, co se bude dít. Ať je okolo zima, nebo léto, teplota uvnitř termosky bude na okolní vlivy reagovat málo.

Reálná stavba je něco mezi stanem a termoskou. Teplota uvnitř reaguje na okolní podmínky tím více, čím je hůře izolovaná. Vhodným návrhem se snažíme posílit kladné vlivy Slunce v zimě, ale zároveň omezit jeho negativní vliv v létě. Čím lépe je stavba izolovaná, tím méně energie na udržení teploty uvnitř potřebujeme. Protože V domě máme některé stálé zdroje tepla (osoby, všechny elektrospotřebiče), od určité úrovně zateplení by tyto postačovaly na udržení příjemné teploty.

Srovnání se stanem je docela úsměvné. Možná by se mohlo říct, že když se zateplí severní stěna od mrazu a vetru a z druhé strany bude svítit slunce, tak se situace obrátí. Ta termoska sedí víc. Když uvnitř bude zima, budeš v ní muset topit, budeš v ní muset topit i když se venku otepli. Jak v ní prestanes topit, z vychladlych stěn budeš cítit chlad. Už tady byl dotaz, jak paní psala, že když vypne topení, je jí zima, mohly za to prochladle zdi. Ale mně je to jedno, já jen tvrdím, že zateplovat v dnešní době je ekonomicky nesmysl. Stačí se podívat o 10-15 let zpět, kdy se to hodně propagovalo, každý mluvil o rychlé návratnosti, politická lobby, s tím, že návratnost se bude krátit v čase, protože energie porostou. A hle... 2008 finanční krize, ceny energií šly dolů celých deset let, takže návratnost naopak delší než tehdy slibovana. A dnes kdy přichází doba, že bude levnější elektřinu vyrobit, než ji šetřit tomu už vůbec nepomáhá. Jak jsem psal, o nových levných solárních panelech nebo tepelných čerpadel, tam je budoucnost.

energie šli 10 let dolů?

jasně, nahoru a dolů..já to nesleduji, ale stále slyším, jak se všechno zdražuje a ono to není pravda. Taky se zlevňuje. Pak se má lidem věřit.

hodnocení

2x

Tak jste si zateoretizovali...

A teď prosím "popírače fyziky", ať vloží matematicky a technicky správné výpočty svých úvah.

Ono totiž k vašemu překvapení...ty výpočty s orientací zdí ke světovým stranám samozřejmě počítají.

Zateplený dům ze 70tých let (komplexně, tedy včetně podlah a stropů, s výměnou oken) má reálně cca 1/3 tepelnou ztrátu proti nezateplenému domu.

Martine, takováto odpověď, pokud by byla poctivě zpracována, by měla úroveň diplomové práce či min ročníkové práce z oboru technika budov.Samozřejmě všelze spočítat, ale domnívám se, že promněnných v této rovnici je tolik, že odpověď, jak píšu výše, je velmi problematická. Začnu ve vlastní rodině a reálnými zkušenostmi- dů z roku 1833, kamenné zdi tl 80 cm s větinou uvnitř "vyfutrováno" cihlou. Při rekontrukci v roce cca 1999 / lento letopočet mám na novém kameném futru/, jsem dal zvenku do metru výšky 100 mm vata, nad 100 mm PS. Ve steěe je cca 22 cm vaty, dole okna špaletová s 2 + 1 slem, střešní jsou Velux GZL s lepším zasklením. Vytápění TČ podlahovka, stěnovka a v podkroví fan-coily. Cena elektřiny pro topení, TUV? vaření... pro 2 osoby se vejdu do 20.000/rok. Za letošek zřejmě překročím. Syn- chalupa mírně mladší- myslím tak 1860, zdivo kamen, někde kombinováno s cihlou, tl od 90 do 110 cm, pouze přízemí, podlahy mnimálně izolované /dřevěné, někde se doplnil perlit či max 3 cm extr PS. Nad tropy je cca 20 cm vaty, někde 0,5 m slámy, okna ze 2/3 špaletová, ale 1 + 1 sklo, cca 1/3 jsou stará dvojskla. Chalupa je bohužel památkově chráněná, tj prakticky doizolování by bylo problematické, vytápění TČ do litěných radiátorů, ale s návrhem pro nižší teplotu. Odhaduji roční účet za elektřinu cca do 30.000 Kč.Doposud, když měli elektřinu pouze pro TUV, svícení... platili mezi 25 až 28.000 Kč/rok. Ale vaří na propan/butanu- tj el je pro topení, TUV a svícení. Tj k této ceně je nutné připočíst dřevo. Ceny vše do r. 2018... Ale jsou 4 osoby, z toho dvě děti 3 a 1/2 roku. Třetí barák- z roku cca 1950, totální rekonstrukce, obvodové zdivo 60 cm plná cihla, okna palst 2 sklo, střecha zatím bez izolace. V podlaze 15 cm PS, přízemí, které je zatím obydleno vytápěno podlahovkou a zdrojem je TČ. Odhad ceny elektřiny 28 až 30.000 ročně- topení , TUV a vaření. 4 osoby bez trvalého pobytu / není mateřská/. Ale zatím je provizorně vytápěno pouze přízemí. Problémy s vlhkostí v rozích či u parapetů Plánováno je dobudování podkroví a zateplení PS- fasáda není hotová. Důvodem zateplení je odstranění či zmírnění kondenzace / samozřejmě svůj vliv má i předchozí mokrá stavební činnot/, absence finální fasády, perspektiva dlouhodobého bydlení- majitelé cca 30 roků, majitel zedník, který si zateplení udělá sám.
Tímto, také "elaborátem", jsem chtěl říci to, že zdali zateplovat či nikoliv- na tuto otázku není jednoznačná a jednoduchá,... a obhajitená... odpověď. A ekonomické hodnocení není jediným parametrem pro ANO či NE , nebo něco mezi tím. Člověk by si měl stanovit jakousi ideu, kam chce kráčet a jakým způsobem se tam dostat a samozřejmě nikdo z nás nezná ceny energií za x let, zateplení znamená možnost změny topného systému / u extrémně nezatepleného objektu těžko udělám funkční podlahovku/, tj změnu komfortu, změnu zdroje tepla / u nízkoteplotní podlahovky snáze využiji solární energii/ atd. prostě není to jednoduché rozhodnutí. A rozhodnutí kvalitní je o to cennější. Howg - domluvll jsem.

Omlouvám se za překlepy- po kontrole mi vypršel čas a...

ivane samozřejmě...Není to výpočet na pět minut, je tam poměrně dost proměnných. Jenže stále to jsou poměrně přesná čísla a o něčem vypovídají.

Takto se bavíme (tedy "oni se baví") stylem "jdu severním směrem, tak si dám hadr jen na břicho, přední stranu nohou a obličej...a až půjdu zpět na jih, tak si oblečení přehodím na záda". A ještě to vyšperkujeme tím, že budeme tvrdit, že v létě se v zatepleném domě musí topit, jinak tam lidi zmrznou...

Martine a Ivane, jsou lidi, které nepřesvědčíte o ničem. Ve svých letech to již vzdávám a nechám je v tom žít...

vilik*
Navíc se každá domácnost chová jinak. Někdo se sprchuje, někdo dává vanu, někdo má špatně dimenzovaný zásobník TUV, někdo ohřívá přímo, někde hodně vaří, někde jsou doma jen pár hodin denně apod.
S tím souvisí i požadovaná teplota v bytě, co se liší od návrhové, také velmi závisí na tarifu, někdo například neumí/nechce měnit dodavatele, nemá zřízen NT a VT apod.
Takže říct, že před zateplením jsem platil tolik a po něm jinak je tedy celkem k ničemu.
Když to přeženu, když vypustím vodu, zhasnu, zamknu a odstěhuju se, ušetřím i bez zateplení 100 %.
A máte pravdu, tyto diskuze jsou bez alespoň minimální snahy obou stran jen ztrátou času.

hodnocení

0x

Zateplete svépomocí...

hodnocení

0x

Je to o Vašich prioritách. osobně bych investoval do kopmlexního řešení zateplení.Také bude záležet na práci- melouchář vs firma vs svépomocí.Přičemž práce "samodomo" vyjde levněji než melouchář a ten pak levněji než firma.

hodnocení

0x

Zeptat se chcete nač? Zda zateplit jen sever, nebo celý dům? Jasně že celý dům. A pokud jste šikula, tak sám. Jen omítku si necháte natáhnout.

katarze
hodnocení

Zateplovat chci, aby bylo v domě příjemné teplotní klima. Nač investvat mraky peněz do dalších tří strany, když ty jsou "horké" v porovnání se severní stranou a studená je pouze jedna strana? Jistě, kdo má peněz na zbyt a v létě se chce bez rekuperace dusit dusnem, proč ne...ale prakticky..je to výhodné, "obalit" z mého pohledu všechny strany?

jenda2*

I zateplení svépomocí jen severní strany přinese větší tepelnou pohodu. Pokud spočítáte cenu za zateplení 1m2 plochy a současné nesmyslné tloušťky polystyrenu, tak se vám vložená suma vrátí tak za 40 let. Pokud jsou ztráty obvodovým zdivem podle tabulek asi 20 %, tak můžete získat v reálu 10 - 15%. Zbytek stejně pohltí akumulace tepla a fyzika. Nelze ušetřit více než jsou ztráty dané části domu.a to 100 %. To jsou jen pohádky dealerů nabízejících zateplení !

Info o možnosti plísně je možno uvažovat pouze, když je zeď vlhká. Pak to nemá cenu zateplovat a celý barák teprve ne.

rv*

Pokud si dáváte oblek jen na severní stranu, tak zateplete i dům jen ze severu. Já se oblékám ze všech stran. Zdi mají 24 st.C, nejde od nich chlad a nábytek postavený u nich neplesniví. A zateplení zlepšuje tepelnou pohodu nejen v zimě, ale i v létě, kde omezuje přehřívání zdí od slunce.

jenda2*

A v dnešních dnech, kdy svítí slunce se maximálně hodí zateplení pouze ze severní strany. Na jižní straně slunce ohřívá fasádu, což se zákonitě projeví v podstatném snížení vytápění. Pokud jsou zateplené všechny zdi, tak kotel jede déle. To je holý fakt.

rv*

Takže v dnešních dnech, kdy svítí slunce si sundáte oblečení, které vás tepelně izoluje, aby vám bylo tepleji. Zatímco ostatní si sundávají kabáty, aby jim nebylo takové vedro.

isezojome

Teď jsem tu měl firmu na zaměření nových oken a měřil jsem teplotu fasády, je tu krásně jasno.

Teplota zdi jížní strana 39°C , severní strana 10°C, teplota vzduchu 17°C.

Takže ted skutečně funguje to, že zed na jížní straně je vytápěna a pokud bych přidal zateplení, tak bych si situaci zhoršil.

Ano, povrchová teplota je někdy i vyšší, ale co v hloubce 10cm? Kolik tam je teplota? A co 20cm pod povrchem?

isezojome

Milane pokus se ještě jednou zamyslet.

Někdy izolace zabraňuje tepelnému zisku a jindy zase tepelné ztrátě. A dnes odpoledne by izolace zhoršovala tepelný zisk.V noci tomu bude naopak. Nelze si vzít pouze pozitivní část a negativa nezapočítat. U zateplování zdí se většinou tepelné zisky neřeší. Pouze ztráty. Tedy výsledná čísla jsou dost nepřesná.

To: milancukrar a v noci už se na tý zdi vaří voda :)

Je třeba si i něco přečíst o akumulaci, cykly, denní, noční. Ta stěna která se akumuluje přes den, samozřejmě nevychladne za hodinu, ale vydrží do rána. Nedá se říct, že v noci ztratim víc než přes den získám, ta energie je ve zdi.. Pokud zateplim, ta zeď v místnosti bude chladná až do té doby, dokud nezacnu topit, abych do ní tu energii dostal zevnitř topením, protože zvenku se prostě nemá jak ohřát.
rv*

Aby fungovala akumulace, tak k tomu se používá trombeho stěna. Teda prosklený jih a slunce ohřívá zeď za prosklením. Holá zeď bez prosklení se sice sluncem ohřívá, ale spousta tepla uteče okamžitě do studeného okolí. A samozřejmě uteče za 24 hodin více, než kolik se stačí nachytat od Slunce. Kdyby se nachytalo více, než kolik uteče, tak by vnitřní teplota stěny musela být vyšší, než teplota v místnosti.

Nechcete debatu ukončit?

vilik*
hodnocení

0x
Máte pravdu, vykašlete se na to a dejte na místního zedníka.
Řeknu vám to takto: Topím plynem a zateplení podlah, stěn, stropů a výměna oken mi šetří dle výpočtu skoro 2/3 původních nákladů na teplo. Je jasné, že to stálo dost peněz, ale dělal jsem to při celkové rekonstrukci svépomocí a už to mám zpátky.
Pokud bych topil vlastním dřevem a zvládl bych si ho sám připravit, tak bych se na zateplení vykašlal.
Pokud bych dělal novostavbu, vyhrál bych si i s návrhem domu a koncepčním řešením stavby tak, abych měl co nejmenší spotřebu a co nejvyšší solární zisky.
Výhodnost zateplení si musíte spočítat a vyhodnotit sám. Podle mého se zateplení pouze jedné strany ale nevyplatí a navíc riskujete třeba plísně.
jenda2*

A původní náklady byly tedy kolik ve spotřebě plynu a metrech obytné plochy?

vilik*
Pane Jendo, už jsem to zde na poradně někde uváděl. Navíc jsem rekonstruoval postupně, postupně stoupala i cena plynu, takže celková částka by nebyla vzhledem k dnešku vypovídající.
Ale můžete mi celkem věřit, protože jsem si varianty počítal sám nejen z hlediska tepelných ztrát a nákladů na zateplení, ale i z toho, že ty peníze nemůžu použít jinde nebo že přijdu o případné úroky apod.
Měl jsem výhodu v tom, že jsem to spojil s rekonstrukcí a že jsem si vyjednal slušnou cenu materiálu, takže izolant mi tvořil relativně malou položku navíc, takže jde jen o to, jaká data zahrnete do výpočtu :). Ale jak píšu výš, záleží na ceně provedení i ceně paliva, předpokládané době návratnosti apod. Někdy však pouze cena není všechno, zrovna zateplení domu pouze z jedné strany mi přijde zejména z estetického a funkčního hlediska dost problematické.
vilik*
Jendo, kdybych tehdy věděl, že zateplením nelze tolik ušetřit a výpočty dealerů lžou, asi bych do toho nešel a místo dnešní spotřeby bych měl pomalu trojnásobnou. Ach jo.
Ještě, že jsem to nevěděl.
jenda2*

Když čtu reklamní slogany firem, které zateplují půdu a tvrdí, že dosáhnete úspory až poloviny nákladů,, tak je to podobné, co píšete vy. 2/3 úspora? Tak jestli jste měl místo skel igelit, tak to jo. A plíseň díky zateplení jedné strany... Už to neberte, nedělá vám to dobře. Já jsem zateplil pouze několikk stěn zevnitř a z původních záloh za plyn 5100 mi to kleslo na 3070 s dalšími přeplatky. Nic neplesniví, nemá z čeho a ušetřil jsem několik set tisíc. I všichni vědátoři tady tvrdí, jak bude stěna plesnivět. Tak to určitě. A sluníčko perfektně vysušuje zvenku. Což u vnějšího zateplení nejde. Ať si každý tlachá co chce. Každý má na to právo.

jarinek*

Většinou vše jde řešit více způsoby. Ale vy si prostě vyberete tu méně vhodnou, protože ta mainstreamová je zmanipulovaná a záměrně prolobovaná... Ale fyzika funguje peníze, nepeníze a většina lidí je schopná pochopit, že existuje cosi jako rosný bod, protože chodí např. na pivo. A že vnějším zateplením se rosný bod posouvá směrem ven a vnitřním si ho dostanu hezky dovnitř. A od rosného bodu je jen krůček k těm plísním, co z nich prý máme takový strach. Ale je to marný, je to marný, je to marný.

vilik*
Jendo, máte úplnou pravdu, nejsem hoden být ve společnosti vašeho génia.
U nás na severní polokouli Slunce svítí bohužel pouze z jihu a méně ze západu a východu, proto se obávám, že si vysušování zdiva severní strany (pouze) sálavým teplem představujete dost laicky. Zateplení jedné strany nezabrání navíc tepelným mostům od nezateplených částí, právě v krajních rozích se pak může tvořit kondenzát. Ale znáte to přísloví o produktech měkýšů a zástupcích samic domácího zvířete.
Ty 2/3 jsou bohužel reálné. Pamatuju topení první zimu, kdy jsme tam začali bydlet. Tehdy mi dokonce zamrzla voda v nevytápěné chodbě. Domek ze šedesátých let s mnoha tepelnými mosty na konci životnosti některých konstrukcí. Tepelná ztráta po celkové rekonstrukci klesla na stav téměř jako u tehdy stavěné novostavby. Hodně členitý plášť budovy, strop byl původně řešen čtyřcentimetrovou vrstvou prkna, rákosu a omítky s trochou škvárového zásypu, smíšené obvodové zdivo 30-40 cm, okna ne moc těsné špalety, terasa nad verandou a provozními místnostmi 20 cm betonu, podlahy tvořily neizolované betonové desky na vyvýšeném zásypu z vlhké omítky v kamenném soklu. Po rekonstrukci je tu ale příjemné bydlení.
Jistěže u novějších, lépe řešených staveb úspora nebude taková, ale k posouzení výhodnosti právě slouží ten výpočet.
Ale stejně neuvěříte, tak co bych se namáhal.

Jendu 2 nikdo nepřesvědčíte o opaku, jak již kolega napsal, "Ale je to marný, je to marný, je to marný."

Samozřejmě souhlasím s Jendou2 s tvrzením, že si může věřit čemu chce a tvrdit to co tvrdí. Má na to právo a nikdo mu to zde neupírá, jen se nesouhlasí s jeho argumenty.

hodnocení

0x
Já bych se zkusil zeptat místního popeláře, ten o tom také jistě dost ví. A když s tím sousedem zedníkem udělají koncilium, to by bylo, aby na něco nepřišli.
janm*

Neysmíval bych se popelářům ani zedníkům, má zkušenost je taková že sám architekt mi neřekl nic víc než co mi řekl zedník "žádná sláva" nic nového ani lepšího jsem se nedozvěděl...

Ptal jste se špatného člověka. Architekt je poměrně specifická profese. Příště zkuste "obyčejného" projektanta, dozvíte se 10x více.
P.S. a tyto věci se počítají a nediskutuje se o nich v hospodě.

figurek*
hodnocení

0x

Možná vám ještě nikdo neřekl, že i pěticentimetrová polystyrenová izolace má dvakrát větší tepelný odpor, než celá stará pětačtyřicítka zeď. Proto nemá moc velký smysl zateplovat jen jednu stěnu.

Být vámi, věc řeším zgruntu.

hodnocení

0x

Já vám popíši vlastní zkušenost. Máme velký přistavovaný barák a celou severní zeď jen ze 30cm siporexů. Dole je chodba a nahoře ložnice. Dokud to manžel nezateplil, tak jsme tam vyloženě mrzli. Manžel nemá rád nadměrné zateplování, ale tohle byla nutnost. Máme tam jen 5cm polystyren, ale tepelná pohoda je fajn. Pokud nejsou vyloženě mrazy, tak radiátor v ložnici pouštíme tak kvečeru v 5 a dole na chodbě nepouštíme radiátor vůbec. Prostě to opravdu pomohlo, ačkoliv nám každý říkal, že je potřeba zateplit vše. Dodnes se marně pídím po tom, kolik ušetří zateplení starých domů. Nikdy jsem se nedozvěděla nic konkrétního a obávám se, že zateplovat 60cm zed starého statku je jen dobrý byznys pro firmy, ale obyvatelům nic nepřinese.

fik
hodnocení

0x

Můžu přidat svůj názor. Starý dům,kamenné zdi 90cm,máme zaizolované jen stropy,nová plastová okna a dveře. Večer zatopíme na 24,ráno je tam 22,topíme obyčejnými kamny s výměníkem. Známý z práce má téměř stejný dům,10cm polysyrenu,izolace podlah,stropů,x peněz v luftě-vychládá mu to téměř stejně a náklady na topení má nižší tak maximálně o pár kaček na měsíc. Navíc pokud nemáš vodorovné izolace,táhne to vodu jak blázen,na zdi do dvora která je částečně pod úrovní terénu byl od původní majitelky jakýsi pokus o izolaci polystyrenem,zeď mokrá skoro do poloviny,omítka opadávala. Tenhle nápokus jsme strhali a zeď sama úplně vyschla bez nutnosti dodělávání hydroizolace.

Takže asi tak,rozmyslet se musíš sám,určitě něco to ušetří ale jde o to jestli se ti to v dohledné době vrátí a jaký je celkový stav a stáří objektu,může to i dost uškodit.

Zateplovat jednu stěnu je podle mě blbost,buďto nic nebo po zvážení zateplit celé

Fíku, jasně že může přidat svůj názor. Mám podobný domek, síla zdi ze smíšeného zdiva od síly 60cm do 90cm. (opravdu máte všechny obvodové zdi 90cm?) Všude nová hydroizolace a zeteplení polyšem 18-20cm. Přední část, kde žijí děti je i v létě tepleji, nežli v zadní části, kde bydlíme my. Je to osluněním, neboť děti žíjí na jih, my na severu. K nám sluníčko moc nesvítí, proto mám chladněji a více musíme topit, nežli děti.

Váš názor...peněz v luftě-vychládá mu to téměř stejně... musí být nepravdivý, nebo porušujete fyzikální zákony.

...zeď sama úplně vyschla...ale to jen oschla na povrchu, nikoliv vyschla, nebo jste opět porušili fyzkální zákony?

Další argument, který se do výpočtu často nepočítá je vzhled nové fasády, kterou stejně musíte udělat, a stoupne hodnota domu.

fik

Jestli porušuji fytikální zákony nevím,ale téměř stejné domy,parametry výše zmíněné,můj podlahová plocha 82m a jeho 79. Rozdíly na protopeném dřevě není ani 15%. Ano všechny zdi jsou kamenné síly 90,u vršku se mírně stenčují k 80,cihly jsou jen z pozdější rekonstrukce kdy se dávaly překlady nad okna.

Sondu do té zdi jsem nedělal ale sekal jsem tam elektriku a i pod omítkou je ta zeď suchá,nová omítka drží perfektně. I v rozích u podlahy,prostě všude,žádné mokré ani vlhké fleky a mapy nebo plísně.

Nechci zpochybňovat význam zateplení to ani náhodou,ale konkrétně v mém případě by to bylo střelení peněz do luftu které by se vracely jen hodně pomalu. Proto píši že než se člověk pustí do takové akce,měl by si to prověřit a spočítat.

Možná tu máme dobré šutry ale chovají se jako tepelný akumulátor. Večer stačí trošku víc zatopit na 23-24,ráno je pořád teplo,i v největším mrazu jsme se nedostali ráno nikde pod 20. V létě je zase krásný chládek,když se v noci vyvětrá,teplota nepřeleze 24,nikdy. Lidi mě od kamenného baráku bez zateplení odrazovali,že to nevytopím,bude tam vlhko a jako v jeskyni...ale pletli se

isezojome
hodnocení

0x

Mám 13let starý barák postavený z Porotherm 44 P+D a také letos budu nechávat zateplovat a to pouze severní stranu + výměnu původních základních plastových oken za trojsklo s Ug0,5. Také pouze na severní straně. Izolace bude 16cm+12cm sokl.

Investice cca 140tis kč. Návratnost cca 40let při dnešních cenách energií. Ale já to nedělám, abych ušetřil, ale abych zlepšil komfort.

Teď v 11:00 jsem změřil teploty. Je tu pod mrakem, trochu prosvítá slunce.

Teplota vzduchu 11°C.

Teplota venkovní zdi na severní straně cca 7°C.

Teplota venkovní zdi na jížní straně cca 16°C.

rv*

No a když byste měřit teplotu zateplené jižní zdi, tak naměříte ne 16, ale 25 st.C. A co z toho plyne? Nic.

isezojome

Plyne z toho dost.

Např. že severní strana má ztrátu při těchto teplotách cca 4,35W m2 , ale jižní 1,74W. Odpoledne jsem se dostal do záporných čísel, když jsem naměřil teplotu jížní stěny 39°C.

Po zateplení severní strany se dostanu na 1,56W na m2, což je velice podobná hodnota nezateplené jižní straně.

rv*

No a když k tomu přidáte noc, tak jak vyjde jižní x severní strana?

Dokonale zateplenou severní stranou neuteče ani Joule. A nezateplenou jižní v zimě uteče spousta ven a v létě spousta dovnitř. Pokud byste chtěl, aby v zimě stěnou více přitékalo, než odcházelo, tak by Slunce muselo dlouho svítit, což v zimě jako na potvoru nedělá.

rv*

A ještě k těm výpočtům tepelné ztráty. Ty výpočty platí pro ustálený stav. Teda neplatí, že slunce vysvitne, ohřeje povrch na 40 st. C a tok tepla skrz zeď změní směr. Z místnosti bude teplo klidně dál utíkat do chladné zdi a z ohřáté fasády bude teplo utíkat jednak dovnitř zdi a pak i do okolního vzduchu. Dle akumulačních hmot by se muselo modelovat, jak se změní teplotní profil skrz zeď.

isezojome

rv > Ty jsi to nepochopil.

Zateplovat severní stranu má pro mě ještě nějaký smysl, protože "návratnost" takové úpravy je cca 40let.Topím plynem. Dělám to spíše pro komfort, než pro úspory. Broušená 44cm cihla nemá zase tak špatné parametry. Zateplovat ale jižní stranu a dávat nové okna, je pro mě už ale absolutní nesmysl, protože už se budu dostávat daleko za životnost takové úpravy. Náklady na vytápění mám teď do 10tis kč ročně, tedy nikde mi neuniká spousty tepla.

Jasně ,že výpočet je velice zjednodušený pro ustálený stav, proto jsou ty čísla tak "extrémní". Možná když najdu nějaký čas, tak bych zkusil přes nějaký sw, vypočítat "přesně". Ale z praxe je prostě dost znát, jestli je místnost na jihu či severu.

rv*

Tedy jinak - pokud člověk nemá peníze, tak nemá cenu, aby se kvůli zateplování zadlužoval. Stačí chodit doma ve svetru a třeba časem budou peníze. Pokud peníze jsou, tak zateplení baráku v pořadí (okna, stropy, stěny, podlahy) patří mezi nejvhodnější možnost, za co je utratit, protože tato investice povede navěky k nižším výdajům za topení.

isezojome

V mém případě peníze nejsou problém, na účtě mi leží dost, abych si postavil nový pasivní či nulový barák.Jen na pozemek bych si musel půjčit a nebo prodát stávající(bydlím v krajském městě a nechci to měnit.) Ale proč bych to dělal? Abych možná ušetřil na topení pár stokorun měsíčně? To nemá logiku.

Náklady na vytápění totiž neklesají lineárně. Se vzrůstajícím tepelným odporem klesá výše úspory. Je třeba najít hranici, kdy to má ještě smysl. Je hloupost si myslet, že čím větší tepelný odpor konstrukce, tím více ušetřím.

Mě stačí mít jednoduchý nízkoenergetický dům, což splňuji už teď bez zateplení. Jen vylepším to "nejhorší", kde to posunu na pasiv. Nemusím mít nutně celý barák pasivní, nulový či dokonce aktivní. Nevyplatí se mi to.

vilik*
Jsem rád, pane že nemáte potřebu celkové zateplení řešit, ale uvědomte si prosím, že tazatel nebydlí ve vašem domě a nemusí mít vaše úspory, ale má 50 let starý barák a zřejmě by nějakou korunu rád zateplením ušetřil. Teď jen řeší, jestli se mu jaká varianta vyplatí, což bez výpočtu nevymyslíte.
Vaše rady mi v tomto vláknu připomínají ty knížecí.
isezojome

Ano on nebydlí v mém, stejně tak nebydlím já u něj. Je potřeba počítat. Ale těžko u tazatele něco spočítáme, když uvedl pouze stáří objektu.

Reagoval jsem v tomto dotazu na ostatní, protože někteří zde uváděli univerzální radu, že je potřeba zateplit celou nemovitost vždy. A protože právě tento problém řeším, tak jsem uvedl svůj případ, že tomu tak vždy není.

A tazateli je to stejně jedno, když pouze otázku položil a pak již nereagoval.

RV investice? To myslíš vážně? Investice je to, co se ti v dohledné době vrátí bez vyšších nákladů. Dohledná doba je 5-6let max. Navíc taky nelze tvrdit, že budeš ty nebo dědici navěky šetřit. I to zateplení má nějakou životnost, a taky jak už jsem psal, během několika let bude levnější energii vyrobit, než ji draze šetřit. Viz už dnes tepelné čerpadla. Něco sice žerou, ale vyrobí třikrát víc a pokud je budeš napájet že solárního panelu, ušetřiš ještě více. Jenže návratnost taky přesahuje těch šest let, tedy zatím, než přijdou na trh levné panely s vyšší účinnosti. Já nemám ani čerpadlo, ani zateplení, přesto vydelavam. Ušetřené peníze jsem investoval a průběžně zisky reinvestuju dál, spojil jsem se s nepřítelem, investoval mimo jiné i do ČEZu a tyhle každoroční dividendy mi pokryjí veškeré výdaje za bydlení, topení, svícení, vodu, pojištění, slušná dovolená a zbytek reinvestovat. To je investice a bez nákladů, hlavně rychlá, viditelná, hmatatelna. Kdybych tyhle peníze umrtvil na zateplení, nic nemám, jen ušetřím pár stovek na topení, možná, ale návratnost vzhledem k inflaci nekonečná. Ty peníze se ti vzhledem k životnosti nikdy nevrátí, ať počítáš tepelné odpory jak chceš, nevrátí se ti to.
neboj se toho, normálně se to tak dělá. Rodiče si taky nechali zateplit jen severní stranu. Mají tam jen vstup že severu, dvougenerační a nad vchodem je jen balkónové užší okno. WC má okno na východ a ten pokoj má okno na západ. Nahoře v patře je to identické a musím říct, že to bylo poznat. Když jsem tam přijel v zimě, v tom pokoji se nedalo spát, po zateplení té severní stěny to pomohlo. Taky chtěli chlapi pokračovat s obalovanim domu kolem dokola, ale otec nechtěl a udělal velice dobře. Kuchyň a obývák je do dvora, směr na jih a když svítí slunce, i v zimě nemusí se vůbec topit, ono stačí, když se vaří a udělá to tolik tepla, že se v kuchyni i větrá. Obývák je okna jih, zeď západ, takže naakumulovana teplota zdí udělá hodně a vždy tam bylo tepleji než v pokoji, která má zeď na sever. Jenže tohle příznivci zateplování asi nemají v těch výpočtech zakalkulované.
rv*

Doporučuji se podívat do normy ČSN 06 0210 (kde je i Výpočet tepelné ztráty objektu) a následně napsat nýmandům, kteří normu vytvořili, že to mají špatně, protože u vás v obýváku na jih se akumuluje do zdí tepla mnohem více. Ve výpočtu ztrát objektu prostupem totiž provádějí korekci pro místnost na sever (1+0.1=1.1) a pro místnost na jih (1-0.05=0.95). Nebo přeloženo do češtiny - severní místnost má o 10% vyšší ztráty prostupem a jižní má o 5% nižší ztráty prostupem (rozdíl sever-jih tedy 15%).

Možná byste se dozvěděl, že v obýváku na jih bylo tepleji proto, že tam jsou okna na jih, kterými slunce ohřívalo interiér.

hodnocení

0x
Martine, ale já se domnívám, že i to částečné zateplení severní fasády má své opodstatnění.Může to být kombinace severní stěny, dále tato stěna mívá málo či žádná okna, tj odpadnou špalety, snaha ušetřit investice, vyšší věk majitelů, poškozená pouze severní fasáda, protahující vítr od severu, dvojdomek se specifickou orientaci atd.A pak může být opodstatněné izolovat pouze severní stěnu. ALE izolace by měla být např přetažená za roh / promrzání rohů- spoje venkovní zdi/, navazují i na další izolace např ve střeše atd oa zde je nutné to alespoň trochu architektonicky sladit. Tj musím vědět proč to dělám a jak bych to měl dělat. Já např u syna jsem mu doporučil poměrně masivní/ vzhledem k ostatním konstrukcím/ izolaci na půdě, protože zde poměr ceny materiálu a instalace versus úspora je jednoznačně nejvýhodnější. A také by se dalo říct, že je to jen část celku a přesto si myslim, že je to rozumné řešení. I porovnání subjektivních pocitu s měřením IR kamerou to potvrzuje.

ivanhorseman: Ale já pouze tvrdím, že bez výpočtu bych si "nelajznul" někomu radit. Podíval bych se na stavbu, zjistil od majitelů co a jak...a pak po provedení nezbytných výpočtů bych se s nimi mohl bavit dál. Pokud ale nevím jediné konkrétní číslo, tak je absolutně vše jen akademická debata (a to teď ještě akademiky urážím).

Bohužel chyba zařazení odpovědi, byla to reakce na vlákno dnes 8:45

h0042*
hodnocení

0x

Máme zateplenou jen severní stranu domu,nevím,kolik se ušetřilo na nákladech vytápění,myslím,že nic,ale je to lepší,stěna není tak studená.Plíseň nikde není.Myslím si,že to není špatný nápad.

Pokud stěna již není tak studená, tak se něco ušetřit MUSÍ. Otázka druhá je zdali si člověk po zateplení nedopřeje vyšší teplotu a tím se vykompenzuje toto ušetření.

hodnocení

0x

U činžáků (panelových i cihlových) se běžně dodatěčně zateplovaly jen čelní stěny bez oken. Pomohlo to znevýhodněným krajním bytům, bylo to jednoduché a ničemu neškodilo ..

michalin
hodnocení

0x

Dobrý den,

co se týče zateplení, tak u staršího domu bych volil zateplení celé stavby. U nových staveb záleží z jakého materiálu stavíte a jaké parametry máte. Díky tomu, že jsem měl k dispozici i termokamery, tak jsem mohl proměřit svůj dům a provést dodatečné zateplení soklu až do základu. Jel jsem min. - 50 cm pod úroveň terénu. A neskutečně to pomohlo. Zdivo jsem pak neizoloval. A mám zateplenou střechu, což je logické.

Co se izolace týče, tak ta Vám pomáhá udržovat teplo v domě a v létě zase chlad. Z hlediska stavebního pak eliminujete tepelné mosty, plísně a další. Vesměs u starších domků.

V jiné diskuzi jsem se rozepisoval ve věci svého domu.

Se zateplováním jsem ale pomáhal na dvou domech. Jeden byl mého kolegy, který mi pomáhal během mé stavby. A termokamerou jsem proměřoval i domek, který nebyl zateplen z jižní strany. Po proměření, pán dozateplil i jižní stranu a při další zimě to bylo znát. Hlavně na termokameře a vyučtování za plyn.

Co se výdajů za energie týče, tak někdy okolo roku 2022 má být zlomový bod, kdy má opět narůst cena za elektřinu.
Na čt24 v programu 90 minut pak byl na konci listopadu loňského roku díl o cenách za energie. Doporučuji najít a celý shlédnout.

Za mě osobně, člověka který postavil tři baráčky a měl možnost měřit termokamerou říkám, že zateplení má smysl. Ale chce to přemýšlet a každou stavbu projít se specialistou. Ne každý dům snese, co sousedovic dům. A ne všude můžete použít polystyrén. A je rozdíl mezi architektem a projektantem. Na to pozor.

Tolik k dané věci. Úplně nejlepší je postavit nový domeček, mít tepelné čerpadlo a krb.
To proč většina lidí zatepluje, je dano tím, že ceny energií rostou a ještě porostou. Nemluvě o emisních povolenkách za uhlí, které jeho ceny také ženou nahoru.
Klidně letos proveďte to zateplení severní stěny. A v zimě, kdy bude mrznout a ideálně dva dny Vám nebude svítit slunce na stěny, tak z rána proveďte měření termokamerou. Uvidíte ten rozdíl a myslím, že pak se sám rozhodnete a nejlíp.

To že v létě jsou otevřená okna a dveře v zateplených domech...nevím, ale já je mám také, protože mám rád čerstvý vzduch a vidím to i v barácích, které nejsou zatepleny.

No a pokud budou výkyvy počasí čím dal častější, kdy přes léta budou parna a přes zimu mírné zimy...tak to zateplení užijete i v tom létě. To zateplení není jenom o zimě ale i o létě.

A pamatuji doby, kdy najednou byly teplotní skoky. Viz Silvestr 70. nebo 80 léta minulého století. 31. Prosince krásně teploučko. Najednou došlo ke změně proudění vzduchu a 1. Ledna bylo - 20°C a sněžilo. To jsme pak návštěvám půjčovali své kabáty a boty aby cestou domu nezmrzli.
A pamatuji i na vyprávění dědy, který zažil teplotní spády i vyšší. A taky sníh v květnu.

Ale tímto jsem už odbočil od tématu.

Co se týče cen energií, tak doporučuji dělat si zápisy do deníčku. Kolik uhlí a za jakou cenu jste koupili a další věci. Máte pak neskutečnou studnici reálných podkladů, které jsou tím hlavním argumentem pro úsporu Vaší peněženky.
V mnoha ěcech, když jsem stavěl svůj poslední barák, jsem se na návratnost a cenu nedíval. Jakmile se vydáte touto cestou, tak většinou zapláčete.

Tolik už definitivně o mých zkušenostech.

Před 10ti nebo více lety jsem tady četl stejné řádky. Zateplujte zateplujte energie bude dražší a dražší, zrychlí se návratnost. Ve skutečnosti, šla cena energii jen dolů... A návratnost se najednou natahuje...Ještě loni v lednu mi můj dodavatel zlevnil elektřinu i plyn o šest procent. Co se týká těch emisních povolenek, je jich nadbytek. Proč je cena vysoko? Nikdo je zatím nechce prodávat, takže cenu je těžké předvídat. S tím jak se začíná od uhlí ustupovat a zavírat uhelné elektrárny je taky možné, že za deset dvacet let povolenky nebudou třeba. Taky je nutno zohlednit, že v roce 28 a 29 končí solárním baronům dotace, které platí spotřebitel. Takže to určitě nevyvolá tlak na cenu. A co nastupující elektromobilita? Budeš mít dvě možnosti, buď elektroauto schovas do zateplené garáže a nabíjet ho nebudeš, protože přece nespotřebovaná elektřina musí zaplatit zateplení, ne? Jak znám Čechy, ti vymyslí způsob, jak si nabít elektromobil zadarmo, takže budou dávat na střechy solární panely. Nakonec zjistí, že investovali dvakrát, teď do zateplení a za deset patnáct let opět do solárů. Rázem zjistí, že zateplení byl úlet protože slunce tu ještě nějakou miliardu let bude. A ten kdo místo zateplení zvolí solární panely, kde je návratnost jistá a poměrně krátká, bude si svůj elektromobil nabíjet zcela zadarmo. Zadarmo si bude vodu v bojleru ohřívat a bude mu jedno, jestli ten bojler bude oblečený v tričku nebo ve vaťáku, protože další den mu poteče tepla voda znovu, znovu si nabije elektromobil a další den znovu a znovu...

hodnocení

0x

Také jsem sem přispěla, ale teď by mě zajímalo, jak rozpoznáte opravdové rady od těch, kde se pisatelé jen potřebují vykecat?

katarze
hodnocení

To je dobrá otázka. Také by mě zajímalo, kde má toto tzv. "zateplování" vědeckou bázi, která tyto zkušenosti potvrdí nebo dokonce i vyvrátí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma solární panely

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]