Nejste přihlášen/a.
Zdravím kolegové, potřeboval bych provrtat nosnou zeď skrz, abych skrze ní prostrčil HT trubku 40DN.
Je to možné? Dá se do nosné zdi vrtat? Je široká 30-40cm netuším přesně, díra dole u země.
Nechci aby na mě spadl strop, tak se raději nejdřív ptám.
Nosná zeď u paneláku je tloušťky 22 cm.Pokud je zateplená,pak + 15 - 20cm polystyrenu.Vyvrtat do ní díru do 5 cm průměr není problém.Ztráta nosnosti nehrozí.Nejprve je nutno vyvrtat průměr menší,teprve dodatečně postupně rozšiřovat.
Ovšem dávat pro kabel chráničku úplně nutné není.
JABRAKA
Vážení troubové,zatím co vy se tu jen vykecáváte,tak já mám takových děr už za sebou několik.Moje vrtací kladivo vrtá spolehlivě.Jen si musíte pořídit i dostatečně dlouhé vrtáky,protože dost dlouhé vždy nekoupíte.A zkuste vrtat velkým průměrem a trefit se do armatury!Pak se budete tlouct do palice,že jste nevrtali nejprve menším vrtákem a pak teprve díru podle potřeby rozšířit.A tazatel?Ten vůbec neuvedl,jaký účel má jeho vrtání.Mnohem jednoznačněji by se dalo odpovědět.
JABRAKA
Dobrý den, u obvodové nosné zdi to problém není (takto prochází i přípojky elektro, vody, plynu či odpad). Pokud je to nosná zeď vnitřní, tak v ní mohou být komínové sopouchy - a na to pozor. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.