Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtání do nosné zdi

Od: maarshjaz* odpovědí: 15 změna:

Zdravím kolegové, potřeboval bych provrtat nosnou zeď skrz, abych skrze ní prostrčil HT trubku 40DN.

Je to možné? Dá se do nosné zdi vrtat? Je široká 30-40cm netuším přesně, díra dole u země.

Nechci aby na mě spadl strop, tak se raději nejdřív ptám.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

Ta zeď to ani nepozná.

olinl

Souhlas s rv. Pokud to není výztužný sloupek vyšší cihlové zdi, tak bych se toho nebál. Podívej se např. na vysoké cihlové pivovarské komíny, co ty cihly dole musí vydržet.

jabraka*
hodnocení

0x

Nosná zeď u paneláku je tloušťky 22 cm.Pokud je zateplená,pak + 15 - 20cm polystyrenu.Vyvrtat do ní díru do 5 cm průměr není problém.Ztráta nosnosti nehrozí.Nejprve je nutno vyvrtat průměr menší,teprve dodatečně postupně rozšiřovat.

Ovšem dávat pro kabel chráničku úplně nutné není.

JABRAKA

Jakej kabel? Jaká chránička? Proč predvrtavat?

jabraka už zase plácá ty své nesmysly.

Ferax, Jarda je šikula, toto za něj píše úplně někdo jiný.

ehekelyx

Proč mě ještě nikdy nenapadlo dělat v paneláku prostupy postupem dle jabraka. *smich*

jabraka*

Vážení troubové,zatím co vy se tu jen vykecáváte,tak já mám takových děr už za sebou několik.Moje vrtací kladivo vrtá spolehlivě.Jen si musíte pořídit i dostatečně dlouhé vrtáky,protože dost dlouhé vždy nekoupíte.A zkuste vrtat velkým průměrem a trefit se do armatury!Pak se budete tlouct do palice,že jste nevrtali nejprve menším vrtákem a pak teprve díru podle potřeby rozšířit.A tazatel?Ten vůbec neuvedl,jaký účel má jeho vrtání.Mnohem jednoznačněji by se dalo odpovědět.

JABRAKA

ehekelyx
02.03.19 20:01

jabraka > *haha**haha**haha*

maarshjaz*
hodnocení

Nejedná se o panelák a ani o kabel :) ale dobrý, už to mám. dík

Vážený Jabrako -

...abych skrze ní prostrčil HT trubku 40DN..." "...Je široká 30-40cm..."
Tedy žádný panelák, žádných 22 cm, žádné zateplení, žádný kabel, ale plastová roura (pravděpodobně odpadní). Myslím, že tazatel uvedl všechno co bylo třeba zcela jasně.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, u obvodové nosné zdi to problém není (takto prochází i přípojky elektro, vody, plynu či odpad). Pokud je to nosná zeď vnitřní, tak v ní mohou být komínové sopouchy - a na to pozor. Zdravím!

hodnocení

0x

Není problém, pokud máte nářadí, za chvilku není co dělat. Statika se neohrozí.

hodnocení

0x

A to je problém? zajdu do půjčovny nářadí,půjčím na půl dne jádrovou vrtačku a za hodinu není co řešit pak ještě trochu úklidu =ta stěna to nepozná,leda že by to byl pilíř 30-40 x30-40 ale i tak bych se nebál-ovšem to pak dle okolností a ty neznám!

krtek66
hodnocení

0x

Z technického hlediska to lze, z byrokratického musíte požádat majitele bytu nebo SVJ o povolení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]