Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem kutilům,
měl bych tady jeden dotaz pro zkušenější, týkající se roztažnosti keramických obkladů.
Mám koupené velkoformátové obklady rozměru 60x60 cm (tl. cca 9mm) s broušenou hranou a rád bych je umístil za stěnu kuchyňské linky. Z praktických i estetických důvodů bych je rád dal na sraz (beze spár), na tu stěnu mi vychází asi čtyři a půl dlaždice. Podklad na stěně je klasika - dobře vyschnutá klasická malta. Otázka je, jak může obklad zapracovat při změnách teplot (či jiných faktorech - jedná se o byt v bytovce). Kdybych dělal vetší plochu, tak se ani na pokládku bezespár neptám... ale jedná se čistě o pruh z cca. 4 dlaždic v řadě za sebou. Selským ruzumem ta keramika může pracovat nahoru a dolů a krajní dlaždice i do stran. Bojím se co může udělat ten střed. Může si s tím poradit jen samotné flexi lepidlo (C2T) pod dlaždicema? Nebo to s tím pnutím nemusí být tak horké (v případě 4 dlaždic za sebou)?
Máte někdo zkušenost?
Otázka číslo 2: Mám ještě zbytek klasického lepidla (C1T), má pro tento specifický případ vůbec smysl přikoupit pytel flexilepidla?
P.S.
Napadá mě i varianta 2 dlaždice na sráz, 2mm spára a zase 2dlaždice na sráz...
Co se týče velkoformátových obkladů, viz odkaz. Píše se tam rovněž že při délce hrany 60 cm by měla být spára min. 3mm. Ale jde o to, že uvažují s osluněním a teplotou až 70 st.C, při níž může dojít o roztažení o 1 mm na 1 m délky dlaždice. Což v kuchyni zřejmě nehrozí. Osobně bych řešil nalepení na omítku spíše bodově tmelem MamutGlue (zůstává částečně elastický) a spáru možná tak ty 2 mm (případně i možná jen 1 mm). Za tou kuchyňskou linkou ta dilatace bude minimální.
Nevím,proč by měla stěna a obklady nějak dilatovat.V kuchyni bytovek jsou minimální rozdíly teplot,takže roztažnost keramiky je zanedbatelná.Vlhkost tam také.bude relativně málo kolísat.Před časem jsem byl v lázních,tam jsou obklady kolem van na doraz,pára a vlhko,a nic se neděje.Kachle jsou tam staletí.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.