Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obklad kuchyňské linky

Od: m2d odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem kutilům,

měl bych tady jeden dotaz pro zkušenější, týkající se roztažnosti keramických obkladů.

Mám koupené velkoformátové obklady rozměru 60x60 cm (tl. cca 9mm) s broušenou hranou a rád bych je umístil za stěnu kuchyňské linky. Z praktických i estetických důvodů bych je rád dal na sraz (beze spár), na tu stěnu mi vychází asi čtyři a půl dlaždice. Podklad na stěně je klasika - dobře vyschnutá klasická malta. Otázka je, jak může obklad zapracovat při změnách teplot (či jiných faktorech - jedná se o byt v bytovce). Kdybych dělal vetší plochu, tak se ani na pokládku bezespár neptám... ale jedná se čistě o pruh z cca. 4 dlaždic v řadě za sebou. Selským ruzumem ta keramika může pracovat nahoru a dolů a krajní dlaždice i do stran. Bojím se co může udělat ten střed. Může si s tím poradit jen samotné flexi lepidlo (C2T) pod dlaždicema? Nebo to s tím pnutím nemusí být tak horké (v případě 4 dlaždic za sebou)?

Máte někdo zkušenost?

Otázka číslo 2: Mám ještě zbytek klasického lepidla (C1T), má pro tento specifický případ vůbec smysl přikoupit pytel flexilepidla?

P.S.

Napadá mě i varianta 2 dlaždice na sráz, 2mm spára a zase 2dlaždice na sráz...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co se týče velkoformátových obkladů, viz odkaz. Píše se tam rovněž že při délce hrany 60 cm by měla být spára min. 3mm. Ale jde o to, že uvažují s osluněním a teplotou až 70 st.C, při níž může dojít o roztažení o 1 mm na 1 m délky dlaždice. Což v kuchyni zřejmě nehrozí. Osobně bych řešil nalepení na omítku spíše bodově tmelem MamutGlue (zůstává částečně elastický) a spáru možná tak ty 2 mm (případně i možná jen 1 mm). Za tou kuchyňskou linkou ta dilatace bude minimální.

stavba.tzb-info.cz/...

jabraka*
hodnocení

2x

Nevím,proč by měla stěna a obklady nějak dilatovat.V kuchyni bytovek jsou minimální rozdíly teplot,takže roztažnost keramiky je zanedbatelná.Vlhkost tam také.bude relativně málo kolísat.Před časem jsem byl v lázních,tam jsou obklady kolem van na doraz,pára a vlhko,a nic se neděje.Kachle jsou tam staletí.

JABRAKA

m2d
hodnocení

Mám na to podobný názor, díky za váš pohled...

krtek66
hodnocení

0x

vždycky tam musí být spára jinak to popraská. Já mám v koupelně minimální co šlo. Flexi lepidlo nemusí být nutně

m2d
hodnocení

díky za zkušenost...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]