Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Placení nájmu předem bez smlouvy

Od: pavel1* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, nějakou dobu sháním pronájem a podařilo se mi sehnat, ovšem zarazila mě jedna věc. Při prohlídce jsme se s majitelem na všem dohodli, byt se mi líbí a jsme domluvení, že bych se mohl za měsíc nastěhovat. Ovšem zarazila mě jedna věc, majitel mi řekl že chce 2 nájmy dopředu + kauci, ale ty 2 nájmy že chce už zítra předat a on mi vystaví doklad o zaplacení že jsem mu peníze předal. Víceměně řekl, že kdo ze zájemců o byt mu ty peníze dá dříve, tak ten tam bude bydlet. Přitom nechápu proč už mám něco platit, když nemáme ani sepsanou podnájemní smlouvu... Mám se spoléhat na ten doklad o zaplacení 2 nájmu dopředu? Hledám si byt poprvé a tak nevím jestli je to běžné. Děkuji za každou radu, Pavel

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, ne, toto není běžné a je to pro Vás i značně rizikové. I kdyby Vám majitel bytu (kterého si ověříte na KN přes internet - viz odkaz) zároveň s potvrzením o příjmu peněz předal i klíče od bytu a Vy se mohl nastěhovat, tak tam budete stále bez platné náj. smlouvy a toto by mohl pronajímatel použít proti Vám. Za správnější postup bych považoval prohlídku bytu, domluvit se předběžně, nechat si předložit (zaslat) návrh náj. smlouvy, ten odsouhlasit a až majitel vyhotoví originál náj. smlouvy, tak ten si zase dobře přečíst a v okamžiku, kdy obě strany podepíší (a zkontrolují si vzájemně OP), tak je možno předat oproti potvrzení 2x nájem a vzít si klíče od bytu. Ta platba za dva měsíce předem by měla být již zapsaná v náj. smlouvě. Takže, doporučuji toto nebrat (nebo trvat na náj. smlouvě a zatím nic neplatit). Zdravím!

nahlizenidokn.cuzk.cz/...

doplněno 01.03.19 03:32:

Nemáte zač. Je dobře, že jste se zde zeptal a možná jsem Vám ušetřil starosti a hlavně peníze.

pavel1*
hodnocení

Děkuji za vaši reakci. Po ověření jsem zjistil, že udájny pan majitel není vedený ani jako vlastníkem bytu ! Od tohoto bytu dávám ruky pryč, už od chvíle kdy po mě chtěl takto peníze předem, se mi to zdálo poněkud zvláštní.

hodnocení

5x

Píšete, že jste se s majitelem dohodli, on se Vám tak představil, že je majitel? Páč já nejsem majitelem bytů, přesto sjednávám nájmy a řeším vše potřebné ohledně nemovitosti.

Při prohlídce bytu a po nějaké domluvě mu předložím vzor nájemní smlouvy. V klidu si jí přečte. Pak následuje složení jistoty, (podle druhu domu 1-2 nájmy). Podepíše smlouvu, já si vezmu jistotu. Poté předání bytu a klíčů dostanu nájem na příslušný měsíc.

Ve Vašem případě je divné, že dva nájmy dopředu + jistotu.

Normální je, že třeba jistota dělá jeden až dva nájmy + nájem na příslušný měsíc. Bez podpisu smlouvy bych mu nic nedával.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]