Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
na domě mám často vlhký roh - viz foto. Čím to může být způsobeno?
Složení zdi je - opuková podezdívka, nad ní stará původní (100let a docela funkční) asfaltová lepenka, sokl z bílých cihel (dříve netřený cementem, nátěr jsem obrousil), nad ním nové podříznutí plastovou folií, nad tím červená cihla zateplená polystyrenem (ruzný odstín žluté, opravované, budu přetírat aby mělo stejný odstín).
Jeden roh domu je ale pořád v oblasti soklu z bílých cihel často vlhký. V létě když je teplo tak to úplně vyschne, večer ale padne mlha a opět to částečně (jakoby flekama) nasákne. Když je vlhko a prší tak je to celé vlhké. Přes zimu vlhké tak napůl (flekama) jako vidíte na fotce, nestihne to vyschnout. Vlhký vypadá jenom ten sokl z cihel, opuka vypadá docela suchá.
Za zdí je koupelna - před 3 lety rekonstruovaná. Po rekonstrukci jsou v tom rohu zazděné rozvody studené i teplé vody, rozvody teplovodního topení, odpad. Před rekonstrukcí jsem si toho fleku moc nevšiml, ale podle starší fotky domu tam spíš už byl. Pokud měřím přes noc vodoměrem úniky vody, tak jsou nulové. Stejně tak vodu do topného sytému dopouštím trochu jedno ročně a to je vše.
Odpad v tomto místě opouští dům, napojuje se okap, dále následovalo staré kameninové potrubí. To už netěsnilo, okolo potrubí bylo vlhko (+ navíc tam byla ještě stará jímka plná odpadní vody co tam nakapalo z odpadního potrubí které skrz ní procházelo). Takže starý odpad byl před půlrokem vykopán a nahrazen novým, stará jímka částečně rozbourána. Myslel jsem si, že to mohlo být od toho, ale sokl je pořád vlhký. Leda že by ta cihla zůstala zasolena od toho odpadu a ráda nasákala vzdušnou vlhkost? Ale opuka pod ní vypadá dobře, takže to netáhne vlhkost ze země?
Čím by to mohlo být způsobeno? Napadá vás něco? Zmíněný problém s kanalizací, nebo jenom kondenzace (proč kondenzace), nebo má sokl v těchto místech sklon vázat vzdušnou vlhkost? Rád bych ten problém vyřešil a sokl zateplil XPS polystyrenem, ale dokud je mokrý tak to nechci dělat.
Díky za nápady.
Podle obrázku to vypadá, že tam není voddorovná izolace. Pokud je tam sklep, bylo by asi nutno udělat izolaci rovnou s terénem. A pokud tam sklep není, může se vlhkost tlačit zevnitř materiálu ven.
V tom rohu jsou zazděné rozvody studené i teplé vody a odpad? Já bych to šel důkladně překontrolovat,ono to nemusí valit že by jsi to poznal na únicích vody,ono stačí když to do té zdi jen kape. Nevím jestli ta fotka neklame ale vidím že ty kameny jsou mokrý jenom pod tou omítkou,ty u země ne-což kdyby se ti ta tlačila voda od země,tak by to muselo být mokré celé
Dobrý den,
nad ní stará původní (100let a docela funkční) asfaltová lepenka
tak toto mne pobavilo, (nikoliv škodolibě), že před 100 lety dávali lepenku. To asi ne, pak že po 100 letech je funkční, to taky asi tak není.
Ale k problému, když pomyslně provrtáte těsně pod polyšem dovnitř, co tam je? Asi podlaha vytápěné místnosti?
Podle mě to je nefunkční hydroizolace a kondenzace vzduchu na povrchu kamene. Pokud to chcete zakrýt XPS, je to dobré řešení, pokud to uděláte správně, aby bylo větrání mezi XPS a vlhkou stěnu, ale to je na několik odstavců textu popisu postupu práce.
Když se dělala podlaha, tak bylo vidět zdivo pod a nad starou "izolací" a byl tam vidět rozdíl. Třeba to není lepenka, ale asfaltový nátěr. Ale stejně jsme to raději podřízli, ale nad soklem.
Mezi polyšem a soklem je přesně úroveň podlahy koupelny (s podlahovým topením), přesněji v tom rohu je za rozvodama sprchový kout - 3cm tlustá vanička sprchy z litého mramoru.
Větrání mezi XPS a stěnou - máte na to nějaký odkaz?
Ale funkční izolace je ještě nad tím ta nová, takže proč to nezakrýt vlhké, tomu soklu by to teoreticky vadit nemělo - jestli je vlhká opuka nebo i sokl nad ní. (počítám se zakrytím soklu komplet - 0,5metru v zemi opuku, nad zemí opuku až po sokl včetně).
To vypadá, že voda nejde zespoda, ale shora nejspíš z toho sprcháče..
Mmch. mám barák starý ca 110 let a taky tam je izolace lepenka, nebo to aspoň tak vypadá. A pochybuju že to neni původní :D
Větrání mezi XPS a stěnou - máte na to nějaký odkaz?
Ne nemám odkaz, je to jen individuální postup, dle konkrétního místa. Obecně, prodloužil lepenku, desky XPS síla třeba 5 cm se podlepí pruhy 10cm XPS 3cm jako zámky. Mezi XPS 5cm a EPS je buď ozdobná nerezová mřížka, nebo plastové odvěrtrávací mřížky. Přilepit,
Ale funkční izolace je ještě nad tím ta nová, takže proč to nezakrýt vlhké, tomu soklu by to teoreticky vadit nemělo - jestli je vlhká opuka nebo i sokl nad ní. Ano, souhlas.
Hezký víkend.
Píšeš:
Složení zdi je - opuková podezdívka, nad ní stará původní (100let a docela funkční) asfaltová lepenka, sokl z bílých cihel (dříve netřený cementem, nátěr jsem obrousil), nad ním nové podříznutí plastovou folií, nad tím červená cihla zateplená polystyrenem...
Jeden roh domu je ale pořád v oblasti soklu z bílých cihel často vlhký.
Takže, pokud tomu dobře rozumím, tak ten sokl z bílých cihel je odizolován pouze tou starou lepenkovou izolací a nová je až nad ním?
Není pravdou, že se na 100 let starém baráku vodorovná izolace nedávala. I já ji, na skoro takto starém, mám. Bývala provedená vetšinou pouze jednou vrstvou asfaltové (možná dehtové) lepenky. Ale většinou je již z vnější strany hodně zdegradovaná. A udělěla se někdy i chyba, že byla "přetažena" vně omítkou, případně zevnitř betonem dodatečně dodělávaných podlah. Což by mohl být i váš problém.
Ale osobně se mi vyplatilo (rovněž šla vlhkost ze základu přes tu zdegradovanou vnější část původní lepenky do zdí) vyškrábat spáru nad tou starou lepenkou, do hloubky cca 2-3 cm (pozor na poškození té staré lepenky), pak jsem nastříhal pasky z IPY šíře cca 5 cm, vsunul je do spáry nad starou lepenku a hořákem "natavil" dovnitř do spáry. Poté jsem spáru, nad ipou, vyplnil cementovou maltou. Nad vyčnívající pásek IPY jsem na zdi obložil pásek kabřince. A dodnes s vlhkostí problém není.
A jestli jde ta vlhkost z opuky základu, to se těžko pozná. A vzhledem k zaůstění toho svodu okapu (nebo co to tam je) by byl předpoklad že by to mohlo, z toho základu, jít.
Bohumile,
"vodorovná izolace nedávala a asfaltová lepenka", je velký rozdíl. Dříve se nedávalo nic, pak se jen natíralo rozehřátým asfaltem, poté se dával asfaltový papír, který se natíral asfaltem. Pak přišli lepenky asfaltové. Teď již modifikované, mezi tím i plasty a podobně.
Zbytek textu naprosto souhlasím, jako většinou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.