Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nerozebírat vysloužilé el. spotřebiče?

Od: postcd® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

když viděli ve výkupně kovů velké plechové části z pračky, tak mi řekli něco ve smyslu že to nemám rozebírat že to nechtějí nebo nesmí brát. To mě překvapilo, víte někdo proč? Hledal jsem a našel jsem tyto citace:

" Úplná elektrozařízení lze ve sběrném dvoře odevzdávat zdarma. Pokud město předá kolektivním systémům úplné (kompletní) elektrozařízení, nemusí za něj platit žádný poplatek, ale navíc ještě obdrží finanční odměnu. V případě, že město nechává odvážet neúplná elektrozařízení, musí za ně zaplatit nemalé částky. Od 1.4.2012 se ve sběrném dvoře vybírá poplatek za nekompletní lednici 200,- Kč, za nekompletní televizi nebo monitor 100,- Kč a za nekompletní ostatní elektrozařízení 50,- Kč za kus." zdroj

U těch malých spotřebičů to dělám tak, že je rozeberu na plasty a elektro (plošné spoje, kabely) dám do červeného elektro kontejneru. Je to špatně? (také by mě zajímalo jak se ty plošné spoje recyklují)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyklopoutnik*
hodnocení

2x

Vysvětlení je jednoduché. Těží z toho použitelné součástky, které dále zpeněžují. Kdyby jim tam lidi vozili nekompletní výrobky, neměli by co těžit a přišli by o výdělky.

Co se mne týká, tak já jem si vždycky vymontoval co jsem z toho potřeboval, například coby samozřejmost přívodní kabel na který se namontuje protikus a je z toho prodlužovačka. Jindy zase motor z pračky. Je teď z toho dobrá bruska s různými otáčkami: 400/800/1000 ot./min. Zbytek jsem odvezl na sběr odpadu a nikdy z toho nebyl problém.

Je to patrně město od města anebo obec od obce a jejich volených zástupcích, kteří někde slouží voličům, jinde sobě anebo svým klientům. Někde je jim jasné, že nepřevzatý elektroodpad nebo odpad obecně končívá zpravidla vyhozený někde u silnice v horším případě v lese kam pro to musí jezdit obecní úklidové čety s mnohem vyššími náklady na provoz. Jinde tomu předejdou tím že nekomplikují sběr odpadu a jsou vstřícní k těm, kteří jim to dovezou na určené místo.

Přístup k odpadové politice je město od města, obec od obce. Někde dokonce nechávají lidi projít skládkou, jestli tam není něco co by mohli použít (součástky k jízdním kolům, ještě použitelný nábytek a podobně, dá se nimi domluvit), jinde se s nikým domluvit nedá. Místní situaci rozeznáte procházkou po okolí. Jestli nacházíte kolem obce odkládané odpady, stará křesla, gauče, matrace a staré pračky, je tam situace špatná. Kde chtějí mít pořádek, jsou vstřícní a podporují lidi kteří vozí odpad tam kde mají. Represe moc nefungují, těžko každý metr obce mít pod kamerovým systémem, hledání hříšníků neúčinné, zpravidla nikoho nenajdou. Pokud najdou, dokázat to bývá běh na dlouhou trať a nestačí dokázat, ještě třeba vymoci pokutu od někoho kdo nemá nic a tak má obec jen pohledávku na papíře, pokud teda nakrásně usvědčí viníka. Mnohem účinnější je pořádně podporovat svoz odpadu ale to je taky věcí občanů, kteří ten ansámbl na radnicích raz za čtyři roky volí.

hodnocení

1x

Vůbec si s tím nelamte hlavu a spotřebič odevzdejte do sběrného dvora. Pokud dnes kupojete nové zařízení, můžete také starý kus vrátit, za odvoz, k likvidaci. Prodejce je povinen starý spotřebič odvézt.

jabraka*
hodnocení

0x

Viděl jsem recyklovat kabely z rozebraných elekrických zařízení.Ty se prostě zmrazí v dusíku,a rozemelou.Pak se rozsortují na elektromagnetickém separátoru.Kov padá zvlášť a plasty také.Další separace může pro získávání čistých kovů probíhat i galvanickou cestou.

Pokud se týče tištěných spojů,ty obsahují jednak měď,jednak vzácné kovy.Opět proběhne separace a pak se drť kovů umístí do titanového košíku,jako anoda a galvanicky rozdělí na katodě.

Proto se brání výkup spotřebičů rozebírání,protože některé díly jsou mnohem cennější než třeba skříně.

JABRAKA

host
hodnocení

0x

Když někdo svou vlastní pračku rozebere na kusy, z motor použije na sekačku nebo na cokoliv, nebo si někdo z lednice vezme kompresor, nebo si ze staré televiz někdo vykuchá reproduktory, nebo děti ve škole použijí pro nějaké pokusy nebo na ruční práce poutijí z vyřazeného LCD televizoru polarizační fólii a další rozptylové fólie nebo neprůhlenebné mléčně bílé dsesky, nebo si ve fyzice děti dělají ze starých CD spektortroskop s využití drážek jako rozptylové mřížky, nebo někdo z počítače do šrotu vykuchá ještě funkční desky, nebo si kluci z vyřaezné CD-ROM nebo disketové jednotky vykuchají na pokusy výborné motorky, ze zdroje PC ventilátorky, ze skříňky z rozbité mikrovlnné trouby se dá také ledacos vyrobit a použít. atd... je to jeho majetek, může si s ním dělat co chce, ještě to využije, zhodnotí - Rate it B4U throw it!

V knížce Rozeberte si PC a/... radí, jak a které díly z PC lze ještě využít. Když se zlomí nebo opotřebuje list pily do strojní pily, je to pěkný kusanec kvalitní oceli a spousta lidí z toho dovede udělat různé nářadí, nože, atd.

Co je špatné, je rozebírání vysavačů a vyřazeného zařízení ze zdravotnictví, různé filty, pumpy atd., které mohou, co mohou, jsou zdrojem nebezpečných organismů a zachycených látek. Nerozebírat! Ani staré televizory se skleněnou obrazovkou, hrozí imploze a zranění osob a navíc jsou vzhledem k vysokému napětí při provozu plné nachytaného černého mastného prachu.

Někdo si ze svého ysloužilého majetku ještě něco vyndá (z auta na odpis do šrotu si také snad vyndáte dobrou baterii, rezervu, autorádio, možná si i sundáte kola a zytek ať si odvezou na recyklaci.

Je to možná slovíčkaření, ale odpadem se zařízení stává až když je nepoužitelné, Lidé jsou kutilové, dovedou si z elektromotoru vyrobit alternátor pro větrnou alektrárnu, přeci ho nebudou kupovat!

doplněno 28.02.19 16:30:

cyklopoutník: je to tak

hodnocení

0x

Já tedy nevím,ale normálně cokoliv co lze rozebrat na různé druhy kovu-třeba starou, pršku -rozebral co šlo-zvlášť tzv (dle naší sběrny kovošrotu) těžký kov masivní části pračky ,pak zvlášť tzv lehký kov=plechový obal,zvlášť buben=nerez..atd a nikdy není problém.navíc vždy je za to nějaká koruna navíc (vozím vždy až je toho minimálněš za litr)místo zadarmo nebo platit ještě ve sběrném dvoře.Elektro jako starý vysavač,rádiokazeták atd do kontejneru na el.odpad

hodnocení

0x

Je dost podstatné, co myslíte tou "výkupnou kovů". Protože potom píšete o sběrném dvoře a to není totéž. Výkupna kovů, vám za přinesené druhotné suroviny (v tomto případě plechy) zaplatí. Sběrný dvůr neplatí. Ale zase je od vás (do určitého množství) bezplatně přijme.

Některé výkupny kovů pračky, ledničky a jiné elektrozařízení vcelku jen bezplatně odeberou. Jiné vám za to něco málo zaplatí. Za něco (pračky, sušičky) třeba jen 0,50kč/kg, za jiné třeba mobily i 30kč/kg. Jedna taková platící

Odpověď na otázku proč to nechtějí brát Sběrné dvory jste si našel sám. Za neúplné zařízení platí "pokutu"

Pokud vám to řekli v klasické Výkupně kovů, tak je to jak už psali rádcové předemnou, že z toho mají menší marži.

Příště zkuste jinou, kde vám bez keců vezmou i plechy zvlášť.

...

To, že elektrozařízení rozebíráte špatně není. Ušetříte firmě, která recykluje elektroodpad práci. Potažmo lidem co to rozebírají. Na druhou stranu děláte to zbytečně. Jsou za to placení. Takže pokud ty zařízení nerozebíráte z jiného důvodu, než jen kvůli recyklaci (třeba ze zvídavosti jak je to složené), tak to do červeného kontyše klidně hažte celé.

fik
hodnocení

0x

U takového města bych použitý eletroodpad vozil do meze ať si to pak uklidí. Město má ve sběru odpadu sloužit svým občanům ne aby mi někdo diktoval co si můžu se svým majetkem dělat a kam a jak jej mám odevzdávat.

Ve výkupně kovů jim je to zcela jedno jaké plechy jim tam dovezeš

hodnocení

0x

Podle mne je rozdíl mezi sběrným dvorem, který si platíte současně s popelnicí a výkupnou kovů, kam vozíte něco prodat. Výkupna kovů má asi jiné parametry. Ale u mne mohu do sběrného dvora přivést úplně vykuchaný elektrospotřebič a nikdo se nad tím nepozastavuje. Chtějí akorát vidět lejstro, že mám zaplacenou popelnici a je to zdarma. Ale Vy asi spotřebič vykucháte a vezmete si co potřebujete a zbytek chcete zpeněžit. A to je jiná písnička. Takto dělejte tak, že si spotřebič doma vykucháte a zbytek prostě odvezte do sběrného dvora.

nikdo*
hodnocení

0x

Všude to funguje jinak. Tady v Jablonci snad všechny sběrné dvory fungují jako výkupna. Nebo výkupny jako sběrné dvory? Kdo ví? Prostě něco když to dovezete celé, tak to vezmou zadarmo, když to rozeberete, tak suroviny vykoupí(ocel, měď apod.) zbytek hodíte na hromadu s vytříděným odpadem. V každém případě vám to pečlivě zváží, aby jste dostali zaplaceno "JEN za vše , co se platí :) "

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]