Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společný pozemek - zahrada

Od: galileo297® odpovědí: 9 změna:
Dobrý den.
Chtěl bych radu. Koupil jsem byt v menší bytovce. K bytu náleží i pozemek. Podle původního majitele vím který pozemek to je. Bohužel celkový pozemek je společný, ale 1/4 má být moje. Jenomže pozemek jenž má být po původní majiteli aktuálně využívá sousedka, ta slíbila , že mi ho vrátí.
Jak se domoci toho pozemku? Nebo si tam mám na tvrdo postavit plotek kolem svého jiného pozemku ( jako kde původně je trávník )?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

@galileo297 - Jak se domoci toho pozemku?

Píšete "sousedka slíbila, že mi ho vrátí" - tak snad se nejdřív dohodnout s ní, kdy tak hodlá učinit.

hodnocení

1x

Není pravda, že jste vlastníkem 1/4 pozemku! Jste 25%, tedy čtvrtinovým, spoluvlastníkem celého pozemku, a to je rozdíl. Nejrychlejším řešením je, aby jste se všichni 4 spoluvlastníci sešli a společně dohodli, kdo kterou část bude užívat a nejlím o tom sepsali dohodu, kterou všichni podepíšete. Nejlepší by bylo, aby každý svůj podpis nechal ověřit, poté udělat 4 kopie a každou opět opatřit ověřovacím razítkem, pak by každá kopie fungovala jako originál.Nejlíp v dohodě uvést, že se vztahuje i pro případného příštího majitele nebo nájemce předmětného bytu, ke kterému spolupodíl pozemku náleží. Předešlo by se tím příštím problémům při změně vlastníka některého z bytů.

Jaký je rozdíl, když vlastním 1/4 a jsem spoluvlastníkem 25%, tedy čtvrtinovým?

Je jasné, že pokud vlasním určitou část celku, jsem samozřejmě spoluvlastníkem. Toto jste nám chtěl vysvětlit?

Další Vaše rada se mi zdá dosti zbytečná. Jsem přesvědčen, že se spoluvlastníci určitě dohodnou. Páč pokud se nedohodnou, žádný papír, byť ověřený, jim nepomůže.

hodnocení

0x

Pokud dělá obstrukce, pošlete jí dop. dopis s datem do kdy chcete pozemek vrátit a upozorněním, že od tohoto data jí budete účtovat pronájem XY kč měsíčně.

hodnocení

0x

Je společný pozemek, Vy vlastníte 1/4, vlastníci si nějak rozdělili, která 1/4 je každého, sousedka má Váš a slíbila, že Vám ho vydá. Pak nevím proč se ptáte, jak se domoci pozemku, který Vám sousedka chce vrátit. Nebo jste chtěl napsat větu: "že mi ho NEvrátí.". Pak bych chápal Váš dotaz. Nemůžete oplotit jiný pozemek, nežli ten "svůj".

jabraka*

Dotaz není úplně jasný.U bytových domů,i když byly původně družstevní,se přiděloval pozemek do užívání,podobně jako společné zahrádkářské kolonie.I ty bylo možno předat do užívání,ale musí být také zapsány do katastru.Zahrádky v užívání "patřily uživateli jen morálně.Občas původní uživatel předal svůj díl k užívání jinému obyvateli domu,to je asi váš případ.Jen je potřeba zjistitna katastru jak je to s vlastnictvím,zda jsou jednotlivé části převedeny,nebo je to podílové vlastnictví,nebo dokonce je vlastníkem stále původní družstvo.

JABRAKA

milancukrar: cukráři cukráři, VÁM jsem nic nechtěl vysvětlit, komunikoval jsem s tazatelem a ne s vámi, tak proč si moji odpověď přisvojujete, vám určena nebyla, tak do toho nestrkejte nos, mudrlante...

komunikoval jsem s tazatelem **odpovídal jste na dotaz..

tak proč si moji odpověď přisvojujete,**nic si nepřisvojuji, jak jste na to přišel? Jen se ptám na rozdíl, mezi vlastnictví 1/4 a 25% podílem. Zkuste to vysvětlit.

--------------

Příště, prosím, uložte příspěvek pod text, páč zde to nemá logiku.

111®
hodnocení

0x

před začtkem nové sezóny je právě čas si ten pozemek vyptat zpět, než tam paní sousedka začne vysévat..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]