Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jak lze rozpoznat který vodič je 0 a který je ochranný pokud to nelze dle barev?
Ale to je právě důvod používání těch barev vodičů, aby to šlo poznat pohledem.
Tak napiš co tam ještě máš k dispozici. Podle měděného drátu to určitě nepoznáš.
mám tam standart, ale zapojil jsem LED reflektor místo starého-klasického, vše dle barev a po zapnutí vypadl jistič. Nevím, jestli nejsou barvy nějak přeházené, protože reflektor je nový a v pořádku (v zásuvce svítí OK) a přívod ze zdi také (starý reflektor svítil normálně). Napadá mě tedy jen, že třeba barevné značení nesouhlasí...
Nulák bývá modrý, Zemnící drát zelený nebo žlutozelený.
U starých spotřebičů může být nulák bílý, ale takové najdete snad tak leda někde v muzeu.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]
blbej chytrák jsi leda tak Ty. Jen pro tvé info aby ses něco naučil: v reflektoru byly přehozené dráty od výrobce (modrá zapojena jako fáze)!
Bylo to sice ostřejší, nicméně pravdivé. Reakce je další důkaz neznalosti oboru. Fáze na modrém vodiči je sice bordel, ale chyba to neni. On totiž modrý je, stejně tak jako černý, hnědý, šedý... vodič pracovní.
kdybych byl profesionál ...logicky...nebyl bych tu. Pracovní můžou být, ale zřejmě ne přehozené. Světlo mi už svítí, ale při zapojení modrý - černý zatímco modrý-modrý a černý-hnědý vyrážel pojistky! To v pořádku dle mého není ... na to nemusím být bůh ví jakej elektrovědec! Toto je portál pro rady a když žádnou (smysluplnou) nemáš, tak sem nepiš. Takovýhle blbce tu potkávám furt to je strašný!
Ono je to těžký,zapojoval jsem polské heblo na 5žílu a měl jsem na výběr - buď podle číslování na svorkovnici nebo podle barev. Nakonec dle doporučení ,kdy kolega zapojoval to samé dle čísel, šel jsem po barvě. A bylo to červená na zelenožlutý
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.