Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím vás o radu.
Trám mi upadl a rozmlátil mi komb. vypínač na protahovačce. (viz fota) a nelze už zprovoznit, tak jsem ho (otevřel) a ...
Lze ho vyměnit za jiný vypínač ( např. moje-elektro.cz/... ) anebo tento ( moje-elektro.cz/... )?
jen bych potřeboval poradit/ujistit kam 5 žílový vodič připojit v novém vypínači co vedou ze stroje
Co vím jistě je to, že v přívodním kabelu ze sítě je 4 žílový vodič
Original stejný vypínač se zásuvkou stojí ca 1000kč, a to s emi do toho nechce tolik vrážet
Při opravě hoblovky doporučuji znovu osadit 3 fázový elektromagnetický vypínač - je to vlastně stykač s ovládacími tlačítky start a stop. Je jednodušeji ovládatelný ale co je hlavní je to bezpečnostní prvek, který brání samovolnému nekontrolovatelnému rozběhu stroje po případném přerušení napájení, např po krátkém výpadku dodávky proudu nebo po vytažení vidlice přípojného kabelu ze zásuvky a po jejím opětovném zasunutí! Stalo se již dost pracovních úrazu při "tvrdém" rozběhu nebezpečných dřevoobráběcích strojů po zapojení kabelu, nebo po obnovení přerušené dodávky proudu. Cívka vypínače bývá také zapojena v sérii s tepelnou ochranou motoru, osazením prostého vypínače toto funkci možná zrušíte - viz také odpověď "nonek". Rozdíl cen - viz odkazy výše není tak velký, aby jste zásadně snížil bezpečnost a komfort ovládání stroje a případně tepelnou ochranu motoru.
vitovec Souhlas, dávám body...neuvědomil jsem si (pozdě večer) nebezpečí při obnově "šťávy" při případném výpadku...
Dobrý den,
přikláním se k použití toho vypínače od fy. MTM /slovenský/. Vyhovují provedením, krytím a cenou. Ty vypínače KEDU z druhého odkazu se zdají poněkud předražené - jsou to ceny náhradních dílů, navíc oproti tomu sloveskému nemají kompletně provedené vnitřní propojení ovládací cívky - viz schéma v nabídce obchodu.
vítovec, takže ten slovensky z MTM mohu teda zakoupit co se týče nějakého toho zapojení a bezpečnosti?
ještě jsem natrefil na polský vypínač za pár peněz (cca 420kč), ale zase není možné poslat do ČR
tady tento mrkněte
kubinec® - máte špatný náhled na věc. Hledáte to nejlevnější, místo abyste hledal kvalitu. To nejlevněší neznamená, že to bude nejlepší. Takže naštěstí pro vás, nelze ten polský zde koupit.
kubinec® Všechny tři, vámi v odkazech uváděné elektromechanické vypínače jsou shodné, stejné typy KOA1Y resp.KOA1M se shodnými technickými parametry a s vyšší proudovou zatížitelností než ten váš rozbitý vypínač. Jen cena je různá od 420,- do 1600,-Kč. Takže volba by měla být jasná. Možná by se tento typ u nějakého solidního prodejce resp. firmy dal pořídit i u nás za solidní cenu do 500,-Kč
Není to "náhodou" spínač s tepelnou ochranou motoru? V tom případě bych neriskoval motor a koupil originál...dejte foto přední části "vypínače", měl by tam být i štítek (na vypínači). Jinak může odejít motor a to už nebude tisíc...pokud je to tak, jak se domnívám...
Takže "vypínač" má pouze vypínací cívku, dá se použít vámi navržený spínač, jeden nebo druhý... Umístěný tak, aby byl dobře přístupný...nejlépe na místo stávajícího..
Ale raději ten s druhého odkazu, je uzavřený, lépe bude odolávat prachu a hoblinám...to po opětném shlédnutí odkazů...
Tady jsem našel origo na eshopu na Slovensku ( elektromotory-mtm.cz/... )
a starší nekvalitní fotku celé mašiny, a ze štítku se toho asi moc nezjistí
Děkuji, to jste mě potěšil, že není nutné koupit original.
A co třeba tento uzavřený? Ono už je pak as i jedno jaký vypínač, hlavně at je pokud možno "uzavřený,že?
např. tento - elektrotechmat.cz/...
Dal bych tam něco takového aliexpress.com/.... A po prvním zapnutí bych ověřil, že se to nehřeje, protože číňané občas používají menší ampéry, než jsou ve světě.
Dobrý den,
ten "číňan" z odkazu se mě jeví jako čistě mechanický vypínač, něco jako sporáková kombinace u nás. Postrádá tedy pravděpodobně možnost ochrany před náhodným spuštěním stroje a možnost zapojení tepelné ochrany motoru. Chtělo by to prověřit před použitím k zapínání hoblovky, zda je to plnohodnotná náhrada původního vypínače.
Černý, hnědý a bílý zapojte na ty tři konektory. Zelenožlutý propojíte do té bílé svorky. V originálu tam vidím i modrý, v novém vypínači svorka není? Pokud tam je, tak ho propojte. Zkuste pak jen "brnknout", pokud se bude točit obráceně, přehoďte některý z těch tří prvně jmenovaných. Pokud tam modrý není zapojen, tak ho zaizolujte a nechte nezapojen.
Feraxi
modrý v tom novém vypínači není, vše je v černém provedení
takže modrý co vede v kabelu z hoblovky pouze zaizoluji, je to tak?
Ješte prosím o odpoved,
protahovacku budu pujcovat na stavbu na chatu, ale známý má dlouhatánský kábel(prodlužovací) ale jen 4vodič, jedna strana vidlice 4kolik a druhý konec "samice" 5kolik co se zapojí do protahovacky
mašinu si chce přistavit co nejbíže staveni, ať nemusí trámy a desky tahat
fungovat by to mělo bez problémů,že?
Na ten druhý konec je také potřeba dát čtyřkolík, modrý vodič tam není. Když je zapojení čtyřvodičové, nelze připojovat pětikolíkovou zásuvku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.