Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím v panelovém domě a zvažuji pořízenísplitové klimatizace. Vzhledem k tomu, že mám v celém bytě udělané sadrokartonové stropy (strop je snízený o cca. 10 cm, křížová konstrukce), zvažují, že bych potrubí natáhnul právě stropem, abych nemusel mít nikde ty hnusné široké lišty. Vím, že se od vnitřní jednotky většinou samospádem odvádí kondenzát, ale to nebude možné v případě tažení rozvodů stropem. Četl jsem, že je možné do vnitřní jednotky dát malé čerpadlo, pomocí kterého je možné kondenzát valit ven. Moje otazky jsou následující:
1. Co říkáte možnosti tažení rozvodu SK stropem?
2. Vyřeší opravdu čerpadlo problém, když není samospád kondenzátu? Jak moc se to projeví na hlučnosti jednotky a je možné do každé vnitřní jednotky toto čerpadlo dovybavit? Nebo je to jen otázkou typu jednotky, která čerpadlo dovoluje?
...bydlím v panelovém domě a zvažuji pořízení splitové klimatizace...
Než začnete řešit vlastní klimatizaci, musíte mít "vyřešenou"venkovní jednotku (jednotky)...kde ji umístíte, následně souhlas majitele domu, sousedů (pokud by jednotka byla třeba na balkóně), atd... podívejte tady, je to sice SVJ, ale u bytových družstev je to podobné. Nebo lze využít tento způsob? Otázka na odborníky na poradně...Taky s e to zde řešilo asi před rokem a půl...sice k technickému vyřešení problému jsem nepřidal nic nového, ale alespoň toto...
Jinak souhlas s david63 ...Kondenzát je lepší odvést do stoupačky, neboť se občas stane, že někomu kapající voda v létě vadí... no, vadí většině majitelů bytů...
"nonek" asi řekl to podstatné.Protože venkovní jednotka musí být umístěna na místě,jkteré nepatří vlastníkovi bytu a sám tedy o připevnění,vzhledovém vlivu na okolí i případném hluku nerozhoduje,pak by možná přichazelo v úvahu umístění uvnitř bytu s nuceným přívodem a odvodem chladicího vzduchu pro výparník.Ovšem vše se s tím prodraží.
JABRAKA
Máme podobný panelový dům jako odkazoval nonek na dřívější diskuzi. Toto jsem již konzultoval s naším hlavním důvěrníkem a bylo mi řečeno, ale si mohu na balkón dát co chci. Je to můj balkón a pokud si tam dám ledničku tak ji tam budu mít. Neviděl v tom zásadní problém.
Co se týká odvodu kondenzátu, tak do stupaček je to docela komplikovace, tady bych to viděl jako jít od vnitřní jednotky zpět podél chladicího potrubí, které jde od venkovní jednotky, která bude na balkóně. Aby to nekapalo z balónu, tak kondenzát budu zachytávat 5l kanystru.
Spíše mě šlo o to, jak moc je reálná instalace chladícího potrubí a odvod kondenzátu přes SK strop. Zda se to vubec dělá. Ano mohl bych jednotku umístit co nejblíže k venkovní jednotce, ale co jsem si tak načetl o klimatizacích, tak je prej potřeba dodržet nějakou min. délku potrubí, dále že se vnitřní klimatizace doporučuje umístit nad dveře místnosti (proto řeším tažení SK stropem).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.