Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navrtaný kabel ve zdi

Od: elektrikar01 odpovědí: 19 změna:
Dobrý den. Vrtal jsem polici na zeď a nejednou to zajiskřilo a žádný spotřebič po znovunahození jističů nefunguje. Poraďte,co s tím, prosím. Děkuji moc!
doplněno 22.02.19 13:55: Tak jsem zjistil, že byl spadlý hlavní jistič od bytu v chodbě domu. Nicméně mám to nějak řešit, když už vše funguje?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Vysekat v místě, vysekat kousek vedle po kabelu, vložit a zasádrovat dvě instalační krabice KO 68, natáhnout mezi nimi kousek kabelu, podle toho poškozeného. Vložit do krabic věnečky a propojit. Když řeknu hodně, tak hodina práce.

doplněno 22.02.19 14:02:

Samozřejmě před tím vypnout.

doplněno 22.02.19 14:09:

Když jste vyhodil jištění, tak ten kabel bude porušen a může se to časem přepálit. Udělal bych to co popisuji.

vilik*
hodnocení

0x
Shodit jistič
Vysekat v místě přerušení
Volat elektrikáře, který kabel spojí buď po staru v krabici s věnečkem nebo svorkami
Zazdít
vilik*
To řešte, když vám to spadlo.
vilik*
Taky mohla odejít vrtačka, ale to musíte vědět vy, jestli jste kabel navrtal nebo ne.

hodnocení

0x

Stalo se mi to před lety. Při vypnutých jističích a baterce jsem se snažil dírkou vysondovat rozsah poškození kabelu.

Nevrtal jsem zrovna silou a vyhodnotil jsem to jen jako odhalenou izolaci. Takže jsem to povrchově zasádroval a hotovo...

jabraka*
hodnocení

0x

Obvykle se jen přeruší izolace.Vrták v okamžiku přerušené izolace dotykem způsobí zkrat a oba vodiše se nepoškodí.Měla by stačit kapička silikonového tmelu do vyvrtaného otvoru a zzamáznout lepidlem .

JABRAKA

asd1
Přerušený PE to zamáznutí silikonam opraví taky? (Jabraka zase perlí...)Vysekat, zjistit rozsah poškození a plnohodnotně opravit (máznout silikonem není plnohodnotná oprava ani u provrtání izolace bez poškození samotných vodičů... Poškození izolace na fázi je minimum co mohlo nastat. Taky nejdřív mohl převrtat PE nebo N a až pak spojit fázi se zemí (= zajiskření + vyhození jističe)Mmch. stačí se dotknout sklíčidla rukou + nohu mít opřenou o topení a navrtání fáze může být konečná = je dobré při vrtání do zdi vrtačku držet jen za plasty ;)

Rozhodně bych si vybal z odpovědí výše.

Pokud došlo ke zkratu tak kapičkou silikonu nebo čímkoli jiným v žádném případě ne.

Jedině odborná oprava.

berger*

Tento vtípek mi spáchali kuchyňáři - ještě nebyl rozvaděč a oni vrtali akušou přímo nad zásuvkou. Když jim od vrtáku začala lítat izolace,zacpali to silikonem. Přes to pověsili skříňku. Já na to přišel tak,že nechali na zemi tu vyvrtanou izolaci. Projeli vrtákem přes pět káblů. Výsledek - v celém bytě spoje za vypínači,jen v tomto místě za skříňkou je krabička. Až tam za pár let vznikne porucha,lituji toho,co to bude hledat.

Opravte to pořádně,krabičky,svorky...

Vrták způsobí zkrat kam? Vrtačky mívají dvojitou izolaci. Takže jestli vznikl zkrat, bylo to mezi dvěma vodiči a tím pádem to nebylo bez poškození vodičů, minimálně ne bez poškození izolace. Navíc se mohly v tom místě vodiče hnout a přiblížit. Opravovat to kapkou silikonu bez bližšího prozkoumání je opravdu prasárna.
jabraka*

Nikdy vrták nepřeruší vodič.V okamžiku porušení izolace přestane vrtačka vrtat,I dotyk fázového vodiče hned způsobí zkrat.Ani není možný úraz,pokud vrtačka je izolačně v pořádku,Stačí jen použít mozek,ne hned vyvolávat histerické a katastrofické vize,.jako ASD.Také se nám podařilo několikrát vrtnout kabel.Ani jednou i přes vysekanou díru kabel nebyl poškozen.Vždy jen izolace.

JABRAKA

Blbost. Vrták vrtačky není s ničím vodivě spojen.
emil*

No to se hned pozná rádce Čabraka a odborník!

výtka
Upozornění od sys hejkal 22. 02. 2019 15:37:13
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick. když nemáš odbornou radu k věci, zdrž se komentářů... Díky

Věšelii jsme bojler u tchyně a vtrli jsme JEN fázi . Zjistilo se to v momentě kdy se bojler pověsil,nalnil a pustili jsme vodu - byla to kombinace vodoléčby a elektrických šoků...takže není pravda jak píšou někteří výše , některé lepší vrtačky mají signalizaci ale podle mých zkušenosttí signalizuje až v momentě kdy se vrták dotkne holého drátu a to je pozdě

Takže opatrně vysekat a nechat odborně opravit. Pořád lepší mít jednu krabici o které vím než někde ve zdi převrtaný kabel,po prvním malování nenajdete. Že za půl roku přestane fungovat nějaký okruh je ještě ten lepší případ

emil*

A blbě radit je povoleno?

"A blbě radit je povoleno?"

Nejen blbě, ale vyloženě životu nebezpečně. Že by pravidlo Z1?

Jabraka je opravdu "nadělení". Za svojí letitou praxi, jsem se setkal tolika převrtanými kabely, že bych jej s nimi omotal od hlavy k patě.

Jabraka - "Nikdy vrták nepřeruší vodič" ... "Ani jednou i přes vysekanou díru kabel nebyl poškozen"
To je pěkný nesmysl. Představte si, že se před pár lety mému kolegovi podařilo poblíž rozvaděče totálně převrtat několik kabelů najednou. Byl pak docela problém poznat, který drát ke kterému patří a muselo se to řešit několika novými krabicemi. Odstavil tím na několik hodin suterénní šatnu na jedné VŠ v Praze.

U nás při kotvení zateplování přerušili jednu fázi na smyčce a půl ulice s tím mělo problém. Právě proto že šlo jen o jednu fázi ,byl problém přijít na to kde je přerušení. A přitom nikde ani nevyletěly pojistky ani to nikoho nekoplo..a samozřejmě se nikdo z rusky mluvících dělníků nepřiznal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]