Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trubka ze studny do domácí vodárny

Od: sollik* odpovědí: 17 změna:

Prosím o radu. Budu nově napojovat domácí vodárnu obchod.remont-cerpadla.cz/... ke studni pod podlahou ve sklepě. Hloubka studny je celkem 7,5 m pod úrovní podlahy, výška hladiny ode dna je momentálně cca. 5,5 m, tedy hladina je nyní cca. 2 m pod úrovní podlahy, v létě když byla sucha byla hladina 3 m pod úrovní podlahy. Byla mi zde doporučena trubka vodo-plasttop.cz/... . Tuto určitě použiji, dá se bez problémů spojovat šroubovacími fitinkami bez nutnosti mít speciálního nářadí.

Nejsem si ale jistý jaký zvolit průměr, v obchodě mají 32 mm, 25 mm, 20 mm ... O cenu nejde, hlavně aby to bylo optimální pro vodárnu :)

Díky.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimbert*
hodnocení

4x

Na to jsou přímo vyráběné sací hadice aditeg.cz/... ,nebo komplet např. zahradnipalac.cz/...

111®

no vidat tak jsem zase já netušil, boduji

hodnocení

3x

Tak ta vaše vodárna má připojení 1" takže trubku min.25mm ale co když koupíte větší čerpadlo?Takže raději tu 32.A nářadí : hasák nebo větší sikovky,pilka na železo(nebo něco na plast)

111®
hodnocení

2x

ten polyš je potřeba rozmotat a nechat na slunci prohřát a pokud mžno narovnat ať se ve studni nekroutí

sollik*

Jj. Ještě se zkusím poptat u nás ve speciálce (včera jsem byl v Bau Bau obchodě), jestli nemají klasickou trubku. Když už se to dělá ať to trochu vypadá. A nebo jak říkáte nechat prohřát na slunci, možná by při troše opatrnosti pomohla i horkovzdušná pistole?

111®
hodnocení

0x

jiste že by pomohla horkovzduškajde spíš o to aby byl sací koš rovně ve studni.

sollik*

Co jsem se včera díval, tak ten sací koš má zpětnou klapku na pružinku, takže by snad nevadilo kdyby nebyla trubka úplně svisle?

sollik*

Tak zjišťuji, že sehnat tu trubku jako tyčovinu je docela problém. Jakou máte zkušenost s rovnáním horkovzdušnou pistolí?

Řekl bych, nechat to až bude venku horko a pak rozbalit na slunci. Ta pistole myslím nepomůže, ohřívá malou plochu.

jabraka*
hodnocení

0x

Jednostupňové samonasávací čerpadlo,udávaná sací hloubka 8 m je sice hezká teorie,ale u nového čerpadla těch 7 m vysaje.Podle mých zkušeností 2 roky stará samonasávačka už má problém u 5 m .Takře si připrav peníze na novou vodárnu během tří let.Nebo také při větším suchu ,kdy hladina klesne na dno a bylo by třeba studnu prohloubit.Spíše bych věnoval peníze na ponorné čerpadlo.Případně i dnes užho o metr více potopit.

JABRAKA

sollik*
hodnocení

To tak to jsem zvědavý *smich* Vodárnu momentálně repasuji - dostal jsem ji asi před 5-ti lety jako používanou, ale funkční. Tenkrát jsem ji zkusil jen na okamžik do zásuvky a čerpadlo se točilo. Nyní jsem ji vytáhl a čerpadlo jen bručelo. Takže jsem to celé rozebral, vyčistil (v čerpadle byl písek i kamínky, voda v gumové membráně smrděla jak mrtvola *smich*), čerpadlo už běží, manometr musím koupit nový a ve finále zkusit jestli vůbec funguje tlakový spínač. Takže uvidíme.

V každém případě se mi dnes podařilo sehnat ty PE trubky jako tyčovinu. Díky za odkazy na sací hadice, ale studna je uprostřed mísnosti a já chci trubku vyvézt někde u zdi. PE trubku se chystám stejně raději vézt ještě v šedé odpadní trubce a tu teprve zahrnout pískem a navrchu vytvořit vrstvu betonu aby to bylo pochozí, případně znovu přes to položit dlažbu.

sollik*

@jabraka: Vy jste mi to přivolal *smich* Smontoval jsem sání do studny, napojil vodárnu a po natlakování začala stříkat voda ve styku nádoby s deskou která drží čerpadlo. Po znovurozebrání jsem zjistil, že v tlakové nádobě je voda. Gumový vak i samotná nádoba má díru. Malou ale má.

Hledal jsem na internetu novou vodárnu, něco za rozumnou cenu. Pročítal jsem recenze a navyšoval cenu až jsem se dostal na 6000,- Kč a i u té se našly negativní komentáře. Víc nejsem za tu vodárnu ochotný dát vzhledem k tomu, že to mám jen na zalévání zahrady a mytí auta. Rozhodl jsem se jít tedy opačným směrem a pořídil obi.cz/... . Co mě však zarazilo v návodu tak je informace, že zařízení není určeno k nepřetržitému provozu. Už jsem psal do OBI, ale zeptám se zde na zkušenosti - jak dlouho tedy může vodárna běžet bez přestávky a jak dlouhá pak musí být pauza?

111®
hodnocení

0x

neházel bych flintu do žita, ukažte co to máte ze stroj, jestli nestačí vyměnit talková nádoba..

doplněno 26.02.19 13:21:

zajímal bych se o vnitřní provedení čerpadla, pokud má plastovou vrtuli, tak nesmí jet na sucho ani chvíli, taví se..

sollik*

Už jsem čapnul tu z OBI. Taky jsem přemýšlel nad novou nádobou, ale tu jsem našel na eshopu za nějakých 900,- Kč. K tomu pošta řekněme 150,-Kč. Pak zjistím, že je KO tlakový spínač, ten bych sehnal u nás za nějakých 700,- Kč. No a už jsme skoro na skoro 1800,-Kč a furt se ještě může vysypat čerpadlo (i když to je obyčejný el. motor s vrtulí). Tak jsem se raději rozhodl pro novou. Sice to nejlevnější, ale na obi.de má vcelku dobré hodnocení. Však to co jsem dostal je taky to nejlevnější.

K tomu běhu - že to nesmí běžet nasucho je mi jasné - jak píšete tohle bude mít jistojistě plastovou vrtuli. Spíš mi šlo o to jak dlouho to může čerpat v kuse, když to z jedné strany bude chlazené vodou ze studny a z druhé je motor chlazený vrtulí?

111®
hodnocení

0x

s tím bych si nedělal starost, vedle mne má zahradu synovec, má takové čerpadlo a napustit 200l sudy není problém, a ostatní zalévání stejně čerpadlo vypíná a upřimě řečeno, motor více trpí spínacími proudy.takže pokud vím, zatim mu to šlape bez problémů. Jen je třeba kontorlovat tlak vzduchu ve zvdušníku, a to bez přítomnosti vody, Je tam myslím kolem 1,2Atm.

kimbert*
hodnocení

0x

Taky jsem si před pár roky koupil podobné plastové čerpadlo, po asi třech letech výkon na asi 50%,tak jsem na starou stolitrovou nádobu (domácí výroba ) připojil tohle cerpadla.heureka.cz/... ,rychlé tiché výkonné doporučuji,jinak nevím jaký máte velký prostor ve sklepě nad studnou,ale vytahovat šestimetrovou trubku při kontrole koše nebo klapky není jen tak,doporučuji do studny hadici se sacím košem a zpětnou klapkou u podlahy pomocí bajonetové spojky growzone.cz/... pro lehké rozpojení napojit na koleno a potrubí k čerpadlu.Tet jsem si uvědomil,že chcete požít plastové trubky co jsou docela ohebné tak by ta délka neměla být problém...

sollik*
hodnocení

Jj délka problém není. Ten PE se dá bez problémů ohnout, navíc si myslím, že defacto asi nebude potřeba sací koš s klapkou vytahovat dokud nebude padat hladina v sací trubce a s tím spojené problémy se zavzdušňováním čerpadla. Ve studni pod domem není v podstatě kde nasát nějakou nečistotu.

No uvidíme časem - hlavně v létě jak se vodárna osvědčí. Dneska jsem to zhruba počítal, i kdyby dala 500 l/hod. vychází to na cca. 9 Kč/m3 vody. Za pitnou z řadu platím 50,- Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]