Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přípojka domu - je to správně?

Od: mikihans® odpovědí: 9 změna:

Ahoj, elektrikář s potřebným osvědčením jsem už nějakou dobu a pracuji v oboru ve firmě, ale teď budu poprvé připojovat rodinný dům (u EONu).

Zajímá mě, zda je to takto správně. Do hlavního jističe 3x25A jde kabel CYKY 4x16, z elektroměrné skříně do podružného rozvaděče též CYKY 4x16. V podružném rozvaděči bude hned na vstupu proudový chránič a všechny obvody budou napojeny až za chráničem. Mám tu svorkovnici PE a N. Hlavní přívod - fáze přivedu rovnou na chránič, PEN přivedu na PE svorkovnici, z té půjdu modrým vodičem o průřezu 6mm2 do chrániče a z něj stejným průřezem modrým vodičem na N svorkovnici. PE svorkovnici zároveň připojím na zemnící pásek vodičem CYA žlutozelené barvy o průřezu 16mm2. Do svorkovnice bude ukončen dutinkou, u pásku lisovacím okem, pod kterém bude vějířová podložka.

Dále bude vedle elektroměru HDO přijímač, z toho povedu kabelem CYKY-J 3x1,5, ve kterém využiji jen modrý vodič, spínanou nulu přivedu do podružného rozvaděče na svorkovnici, odkud bude dál zapojen na stykače.

Je to takto OK, nebo je někde chyba či jsem na něco zapomněl?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

mě tam chybí N svorkovnice před chráničem a jištění HDO. jeden chránič na všechno je na houby, to vypadne elej barák.

chráničoval bych samostatně..okruhy, na solečnm chrániči bych hledat příčinu výpadku hledat nechtěl

hodnocení

Jasně, na jistič jsem zapomněl, ten tam samozřejmě je, 2B.
Rozvaděče jsou na místě hotové, po mně se chce jen propojení, takže do toho jak si to vymysleli a je to vyrobeno už zasahovat nijak nebudu :)
V každém případě děkuji za odpověď

hodnocení

2x

Pozor! HDO je spínané nulákem, který Vám neprochází chráničem (fáze ano). Při impulzu HDO Vám to shodí chránič a ve Vašem případě celý barák.

hodnocení

Pravda, tohle mě nenapadlo... Tak to ještě budu muset potěšit s projektantem :)
hodnocení

Tak se ještě udělala z jedné fáze odbočka před chráničem do sólo jističe, což bude "ovládací fáze" pro stykače.

hodnocení

2x

Pár informací máš zde. Nějaké rozumy jsou také zde.

111®
hodnocení

0x

no moment a nechce to ještě rozdělit PEN na PE+N a do elektroměru táhnout 5x6mm2 do prvního rozvaděče?

hodnocení

PEN se rozděluje až později, z elektroměrového rozvaděče jde ještě PEN vcelku.
olinl

Od elektroměru může vést 4x16 a až v rozvodnici uvnitř v domě rozdělit na PE a N. V Německu a málokde u nás používají chránič už u elektroměru, ale u nás to není u soukromých domů povinné, dokonce je to špatná a drahá varianta řešení a tak se ten chránič používá u stavebních rozvaděčů používaných např. venku na stavbách. Jištění zmiňované cívky/cívek stykače/ů pro boiler, elektrotopení, tepelné čerpadlo používáme i jistič B 6 Amper, ty slabší 2Amp.občas vypadly nárazovým proudem při sepnutí dvou stykačů/dvou cívkách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]