Nejste přihlášen/a.
Pod domem máme studnu ze které se pumpovala voda klasickou ruční pumpou. Tato byla zrušena a původní majitel na podlahu ve sklepě položil dlažbu okolo původního připojení pumpy - trubka s přírubou zároveň s podlahou a 4 šrouby. Rád bych studnu využíval na zalévání zahrady.
Jak nejlépe připojit trubku k té stávající? Na trubky bude napojena domácí vodárna.
Děkuji.
Trubka v zemi má vnitřní průměr 28 mm.
Otázkou zůstává, v jakém stavu je zpětná klapka na konci potrubí a vůběc jaký je stav stávající trubky. Pokud bude osazeno "samonasávací" čerpadlo i vtomto případě je nutné, aby u spodu sací trubky byla funkční zpětná klapka . Bez té se čerpadlo nadá "zalít" a většinou si vodu samo nenatáhne. Zřejmě jde o kopanou studnu a ta příruba s trubkou je přichycena na příčné nosníky přes skruž studny, která je pak zakryta betonovými polokruhovými oblouky víka, ve kterých je otvor pro prostup potrubí pro pumpu. Pak je na toto celé zřejmě položena dlažba.
Pokud by byla tedy klapka i potrubí funkční, pak by bylo možné uřezat rozbruškou a odvrtat stávající urzeté šrouby, do odvrtaných otvorů vyřezat závity a zhotovit protikus příruby s vhodným napojením na sací potrubí k čerpadlu (vešroubovat do ní vsuvku se závitem) a tuto přichytit šrouby přes ploché gumové těsnění na starou očistěnou přírubu.
Ale, s největší pravděpodobností bude nutno stávající potrubí i sací koš vyměnit, což předpokládá aspoň částečné odstranění dlažby v okolí příruby a demontáž stávajícího potrubí. Pak už je možno, na nové sací potrubí, provést napojení přívodu k čerpadlu různými alternativními způsoby, podle použitého nového potrubí.
Nejlepší řešení asi bude tuto starou hrůzu zrušit, trubku vyhodit a dovnitř ponořit sací hadici se zpětnou klapkou. Jednou zalijete hadici vodou shora a domácí vodárna pojede bez problémů. K čemu korodující trubky, které nejsou vůbec potřeba.
Děkuji všem za rady. Nakonec to dopadlo přesně jak píše jenda2.
Sice se mi povedlo odbourat beton okolo té příruby, ty svorníky se nakonec ukázaly jako obyčejné šrouby které šly bez problémů vyklepnout. Už to vypadalo, že bude stačit sehnat nebo vyrobit trubku se stejnou přírubou a přes těsnění sešroubovat. Pak jsem ale zkusil nalít do té trubky vodu. Nalil jsem asi litr a už byla hladina u hrdla a pomalu mizela. Takže trubka je nejspíš někde kousek od konce rozpadlá.
Takže v podstatě celé odznova. Teď mě tedy čeká zkontrolovat vodárnu zda je funkční jak mi říkal švagr když mi ji před 5-ti lety dával. Pokud nebude pak asi zvolím nějakou jednoduchou variantu s Mališem a hadicí ...
Nejsem si jist, že půjdou použít stávající šrouby(svorníky). Pokud by byly v pořádku, stačila by shodná příruba, očistit stávající, vložit těsnění a do nové příruby upevnit trubku. V opačném případě bude nutné vybourat okolí příruby, tu pak odříznout a navařit novou trubku se závitem pro další připojení.
Bohužel mám obavy, že ty šrouby už nepůjdou použít. Napadají mě možnosti: vyměnit ty svorníky (netuším jak jsou do podlahy upevněné), nebo jestli by šlo vyříznout do vnitřku trubky závit? Nebo sehnat někoho se svářečkou a navařit na to nový kus trubky se závitem - tento svár by ale musel být vodotěsný a to nevím zda se dá s CO-čkem provézt?
Studna je vyzděná z cihel. Uvnitř jsou dvě trubky. Jedna končí kdesi v podlaze, druhá vede pod podlahou do vedlejší místnosti kde byla ta pumpa. Jak je na tom zpětná klapka netuším, dalo by se to vzkoušet ale nechce se mi momentálně lít voda do té trubky jestli se na ní bude něco navařovat.
Takže je to pozink. Bez kontroly sacího koše se může stát, že veškerá práce bude k ničemu, protože to pak nemusí fungovat. Myslím, že pouhé nalití vody nestačí. Je potřeba fyzicky zkontrolovat.
nechápu jak to mohl někdo smontovat bez holanskýho šroubení aby šel koš vytáhnut , ososbně bch to rozřízl v koleni, vytáhl trubku s košem, zbyty kolena bych odšrouboval , dal nové koleno a přidal hol. šroubení a to udělal na obou trubkách.
Tu přírubu bych obsekal abych viděl co s tím dál
hmmm tak to by mohl být problém...tak to už by chtělo pomalu speciální vybavení..ale od roku 1930 bydou ty trubky asi pěkně zarostlé
pak by se tam asi vyplatil Poliš aby se to dalo ohnout
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.